Silvestrovský cyklokros se jede na nové trati

Silvestrovský cyklokros se jede na nové trati

Datum vydání: 30.12.2015

Na zcela nové trati se pojede letošní ročník Silvestrovského cyklokrosu. Cyklisté jsou přes padesát let zvyklí, že je poslední den v roce zavádí do Terezína a ani tentokrát je pořadatelé z CK Slavoj Terezín nemohli zklamat, přestože jen pár dnů před silvestrem museli zcela změnit trasu. Tradice ale zůstane nepřerušena a ve čtvrtek oblíbený závod napíše už 54. kapitolu.

„Od původní a mnoha lety prověřené trasy jsme bohužel museli z bezpečnostních důvodů ustoupit. Trať se na mnoha místech začala propadat. Trochu nás to překvapilo, takže náhradní varianta vznikla teprve před několika dny, nicméně věřím, že se závodníkům bude nová trať líbit. Rozhodně je to nový vítr do plachet naší tradice. Pevně také doufám, že i díky této změně přivítáme větší množství závodníků i diváků,“ zve do Terezína Václav Bureš, prezident pořádajícího týmu CK Slavoj Terezín.

Zatímco v předchozích letech se cyklokrosaři scházeli na parkovišti na Bohušovické kotlině, tentokrát je pořadatelé přivítají prakticky v samotném centru Terezína. Start závodu včetně celého zázemí se nově nachází u Kavalíru 2.

„Fanouškům cyklistiky stačí jen lehce napovědět, že je to v místech začátku cílové rovinky závěrečné etapy Závodu míru juniorů, kde i často docházelo k hromadným pádům. Místní vědí, že zde svítí vánoční stromek a přespolní jednoduše budou hledat roh Tyršovy ulice,“ napověděl prezident Bureš.

            Nová trasa je adekvátní náhradou a svými parametry se přibližuje někdejšímu závodu. Během jediného okruhu cyklisté nastoupají jedenačtyřicet metrů. Okruh se jede na levou ruku, tedy proti směru hodinových ručiček.

„Určitě přinášíme i další netradiční prvky. Vždyť závodníci pojedou hned kolem několika muzeí. Na trati jsou pak dva výjezdy, prudký sjezd, výběh a chybět nebudou ani umělé překážky. Závod tak bude vyhovovat především technicky zdatným jezdům,“ podotkl Bureš.


Závod odstartuje tradičně v 10 hodin, kdy jako první do pedálů šlápnou starší žáci, žákyně a kadetky (20 min.), s nimi vyjedou kadeti a juniorky (30 minut) a po nich přijdou na řadu stále oblíbenější kategorie příchozích, které jsou odstupňovány po deseti letech – příchozí do 30 let, do 40 let, do 50 let, do 60 let, nad 60 let a ženy. Pro ně je vypsána šestice okruhů. Cyklokros budou opět uzavírat licencované kategorie juniorů (40 minut) a elite (50 minut).

Příchozí se při prezentaci prokážou občanským nebo jiným průkazem vždy nejpozději hodinu před startem své kategorie a potvrdí svým podpisem svůj dobrý zdravotní stav. Každý sice startuje na vlastní nebezpečí, ale přilby jsou povinné pro všechny. Příchozí cyklisté však mohou osedlat i horské kolo.
 

Silvestrovský cyklokros, který se na počest někdejšího prezidenta CK Slavoj Terezín jede jako 10. ročník Memoriálu Pavla Sládka, je sportovně společenskou událostí, kde se nenudí ani závodníci, ani diváci. Obvykle nechybí ani známá jména světa cyklistiky.

„Silvestrovský cyklokros je pro nás prakticky srdeční záležitostí. Co zimu se díky němu v Terezíně setkávají legendy a přátelé cyklistiky. Někteří si zazávodí, proto se jeho nedílnou součástí staly kategorie pro příchozí, jiní si jen popovídají u svařáku. Je to takové příjemné uzavření roku s velmi pohodovou atmosférou. Jsem zvědavý, jak se nám osvědčí nové místo,“ těší se na silvestra Václav Bureš.

Zdroj a foto: Patrik Pátek PatRESS.cz


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí