Silniční závod na EH: Nosková 32., Bárta 9.!

Silniční závod na EH: Nosková 32., Bárta 9.!

Datum vydání: 23.06.2019

Silniční závody druhých Evropských her jsou minulostí. Na jejich start se postavilo celkem sedm českých závodníků.

V ženské kategorii nás reprezentovaly Nikola Nosková a Jarmila Machačová, v mužích pak František Sisr, Jan Bárta, Dominik Neuman, Petr Hampl a Jakub Otruba.

V sobotu byl na programu závod žen. V ženské kategorii se zde sešla velmi silná konkurence, když nechyběla žádná z favoritek. Na rovinatém městském okruhu měly situaci pod kontrolou Holanďanky. V první části závodu se podařilo odjet tříčlenné skupince závodnic, ta však byla ke konci závodu dostižena a do posledních kilometrů najížděl peloton kompaktní. Na posledních třech kilometrech se však ve třísetmetrovém stoupání po kostkách rozdělil na skupiny, o vítězce se pak rozhodlo ve spurtu první z těchto skupin. Nejvíce sil měla v závěru Lorena Wiebes z Holandska, která vyhrála před svou krajankou Marianne Vos a domácí Tatsianou Sharakovou. Nejlepší českou závodnicí byla na 32. místě Nikola Nosková, Machačová dokončila na 41. příčce.

„Holky to měly v této konkurenci opravdu těžké, startovaly jen dvě, nicméně udržely krok s nejlepšími. Nikola dojela ve druhé skupině, trať jí moc nevyhovovala, nicméně i tak ukázala, že je po delší závodní pauze zpět a dokáže závodit se špičkou. Je mladá a takovéto starty jsou pro ni cennou zkušeností. Jarmila jela také velmi slušně, ze třetí skupiny dospurtovala třetí,“ zhodnotil výkon závodnic reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Dnes pak přišel na řadu silniční závod mužů, ve kterém Českou republiku reprezentovala hned pětice závodníků. Jejich závod měl v podstatě stejný scénář, jako ten ženský. Už v prvním kole odjela skupina závodníků, kteří ale byli v závěru dostiženi. Aktivní byli na čele zejména Italové, kteří závod tvořili. Po dostižení úniku tak vyprovokovali další únik a na čele se vytvořila sedmičlenná skupina. Český lídr František Sisr se však v ten moment pohyboval na konci pelotonu a únik nezachytil. Do posledního okruhu tak najížděla sedmička závodníků s náskokem deseti vteřin. Čeští závodníci v ten moment jeli tempo na čele pelotonu a snažili se ještě vývoj závodu zvrátit, nicméně s nimi nikdo nechtěl spolupracovat a uprchlíky nedostihli. Jan Bárta to přesto nevzdal a vyprovokoval únik čtyřčlenné skupiny, která se vydala na stíhací jízdu, ale ani ta nebyla úspěšná.

Je škoda, že Franta nevyužil šance a zaváhal v momentě, kdy se skupina od pelotonu odpoutala. Líbilo se mi ale, že to kluci nevzdali a snažili se s tím ještě něco udělat. Od pelotonu pak ještě odskočil Honza Bárta spolu se třemi soupeři a ukázal, že je zde ve vynikající formě,“ popisoval závod mužů Konečný.

V úterý už je na programu časovka jednotlivců, v té se představí Jarmila Machačová, Nikola Nosková, Jan Bárta a Jakub Otruba.

„V časovce žen může určitě překvapit Nikola, vždyť ani v minulém roce byla medaile z evropského šampionátu do 23 let nad očekáváním. Ve výborné formě tu ale je Honza Bárta, který to dnes ukázal. Už jen to, že mu v závěru odpadl z háku celý peloton o něčem svědčí, v časovce to musí prodat,“ sdělil své vyhlídky reprezentační trenér.

Zdroj: TZ Judita Lorencová
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí