Silniční závod juniorek a mužů U23 je minulostí

Silniční závod juniorek a mužů U23 je minulostí

Datum vydání: 27.09.2019

Na programu světového šampionátu v silniční cyklistice dnes byly silniční závody juniorek a mužů do 23 let.

Na mladé závodnice čekalo celkem 86 kilometrů z Doncasteru do Harrogate a v českých barvách se představily Veronika Jandová a Kristýna Burlová. Mužům U23 pořadatelé vyměřili závod na 173 km a na start se postavilo české trio Jakub Otruba, Tomáš Bárta a Petr Kelemen.
 
Trasa závodu juniorek nebyla profilově natolik náročná, aby se peloton rozdělil na menší skupinky. Jeho vývoj ale ovlivnilo několik pádů. Bohužel v nich figurovaly také obě Češky, když je poprvé zdržel už na čtyřicátém kilometru závodu. Jandová se z pádu dokázala rychle vzpamatovat a brzy se vrátila do hlavní skupiny, Burlovou ale pád poznamenal více a návrat do čela jí stál více sil, a nakonec neudržela tempo pelotonu. Jandová předváděla pozičně dobrou jízdu, nicméně se čtyři kilometry před cílem připletla do dalšího pádu a tím přišla o naděje na dobrý výsledek.

„Holky se před závodem cítily dobře, nicméně doplatily na pády. Kristýna je ale v kategorii prvním rokem, takže tu získala mnoho zkušeností, které může zúročit. Pro Verču je to velká škoda, cíl byl mírně do kopce, což by jí vyhovovalo,“ okomentoval závod reprezentační trenér Tomáš Konečný. 

Z vítězství se mezi juniorkami radovala americká reprezentantka Megan Jastrab, druhá cílem projela Julie de Wilde z Belgie a třetí místo obsadila Leike Nooijen z Holandska. Jandová a Burlová obsadily 66., respektive 67. místo.

 
Odpoledne přišel na řadu silniční závod kategorie mužů U23. České barvy byly v začátku hodně vidět, když závodníci jeli pozičně velmi dobře a snažili se zachytit důležité momenty závodu přesto, že byli v početní nevýhodě oproti silným a početnějším týmům. Do velmi nadějného úniku se tak dostal Petr Kelemen, kdy se na čele vytvořila skupina přibližně třinácti závodníků, kteří si vybudovali téměř minutový náskok na peloton. Ten je ale v největším stoupání na trase na Greenhow Hill dostihl. Na vrcholu stoupání pak závodem zamíchal silný vítr, kdy britští a němečtí reprezentanti rozjeli tempo a peloton se rozdělil na dvě skupiny. Český tým měl zastoupení pouze v té druhé, kde se udržel Jakub Otruba.

Ani této kategorie se nevyhnuly pády. Ten stihl Bártu i Otrubu a návrat do pelotonu je stál mnoho sil, které jim později chyběly. Velmi odvážný výkon dnes předvedl Kelemen, kdy se vydal do úniku. V kategorii je přitom prvním rokem a celkově si myslím, že to byl statečný výkon v konkurenci silných týmů vzhledem k tomu, že jsme startovali jen ve třech, jsme ale rozhodně jen nevyčkávali,“ řekl reprezentační trenér.

O vítězi závodu se pak rozhodlo na závěrečných okruzích, kdy se v první skupině začalo nastupovat. O titul nakonec bojovala šestice závodníků, kdy měl nejvíce sil Nils Eekhoff z Holandska, ten byl ale po skončení závodu diskvalifikován za to, že se po pádu držel týmového auta, což mu pomohlo vrátit se zpět do pelotonu. Mistrem světa kategorie U23 se tak stal Ital Samuele Battistella, stříbro získal Stefan Bissegger ze Švýcarska a bronz domácí závodník Thomas Pidcock. Jakub Otruba byl klasifikován jako čtyřicátý, Petr Kelemen projel cílem na 101. Místě a Tomáš Bárta nedokončil.
 
Foto: Jan Brychta, zdroj: TZ Judita Lorencová
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (22.4-28.4.2024)
21.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
V novém týdnu Vám opět přinášíme svěží dávku výhod a jedinečných příležitostí! Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
» více novinek a videí