Sella Ronda na silničním nebo horském kole? Obojí stojí za to

Sella Ronda na silničním nebo horském kole? Obojí stojí za to

Datum vydání: 12.06.2018

Maje​státní skalní masív Sella, který se dá objet na sjezdových lyžích, zná většina českých lyžařů. V létě se zde nabízí jiná výzva – „obtočit“ Sellu Rondu na kole.

Možnosti jsou dvě – v terénu i na silnici. Která je lepší? Kde si více užijete krásné výhledy na Dolomity, které jsou na seznamu UNESCO? Velká část trasy kolem masívu Sella leží v Jižním Tyrolsku, regionu na severu Itálie.

Na horském kole

Lyžařská Sella Ronda, která protíná čtyři italská údolí a vede přes čtyři horské průsmyky (Gardena, Sella, Pordoi, Campolongo), se dá absolvovat ve dvou směrech – oranžovém (ve směru hodinových ručiček) a zeleném (v protisměru hodinových ručiček). Zelená trasa je určená pro zkušeného bikera, který má něco natrénováno a umí se pohybovat v terénu. Měří 55 kilometrů, jezdec musí vyšlapat 1020 výškových metrů, celkem ovšem absolvuje 3370 výškových metrů, ty ale nastoupá i s pomocí lanovek. Trasa vede po turistických chodnících, sjezdovkách a lesních cestách. Je třeba si na ni vyhradit šest až devět hodin.



Oranžová trasa (58 km, 330 výškových metrů vlastními silami, 4000 výškových metrů s pomocí lanovek – například Dantercepies, Campolongo, kabinová Ponte Vescovo a další) je spíše pro toho, kdo si rád užívá sjezdy. Stoupání se zde totiž z velké části zdolává pomocí lanovek, také sjezdy jsou lehčí než na zelené trase, jede se většinou po lyžařských sjezdovkách. Jezdec by měl ale počítat s pěti až devíti hodinami jízdy.

Na start se lze postavit na několika místech – například ve Val Gardeně nebo v Corvaře v Alta Badii. Podrobnosti o trase.

Tip na akci:

16. června - Sellaronda Hero

Jeden z nejtěžších závodů horských kol na světě je dlouhý 82 kilometrů a vede srdcem Dolomit. Účastníci z celého světa překonávají nejkrásnější sedla Dolomit a absolvují 4200 výškových metrů. Více informací na www.herodolomites.bike.

Na silničním kole

Je tu ovšem i další varianta, jak Sella Rondu objet. Po silnici, která protíná čtyři horské průsmyky (Gardena, Sella, Pordoi, Campolongo). Je to oblíbený výlet motorkářů i cyklistů – silničkářů, kteří se sem vydávají, aby pokořili 50,7 km dlouhý okruh. Nastoupají a zase klesnou 1959 metrů. A to v nepřekonatelné kulise masívu Sella a v sevření krásných dolomitských skal.



Asfaltové silnice jsou v dobré kondici, sklony se většinou pohybují v rozmezí 8 až 10 procent. Je třeba počítat s nejméně pěti a půl hodinami jízdy. Na trasu se lze vydat kdykoliv. Pokud se ovšem chcete vyhnout autům a motorkám, vyrazte sem na Sella Ronda Bike Day, kdy jsou silnice uzavřené automobilové dopravě.

Tip na akce:

23. června - Sella Ronda Bike Day - 
www.sellarondabikeday.com

1. července - Maratona dles Dolomites
Klání, kterého se účastní 9 000 cyklistů z 35 zemí, začíná v La Villa v Alta Badii a končí v Corvaře. Závodníci si vybírají z následujících tras: 138 km (zdolává se 4 190 výškových metrů), 106 km (3 090 m) a Sella Ronda, která měří asi 55 km. Více informací na www.maratona.it.

Která z tras je hezčí? 

Je hezčí trasa na horském, nebo na silničním kole? Každá má něco do sebe – na silničním kole si užijete majestátní výhledy při každém šlápnutí, na „silničce“ také kilometry rychleji ubíhají. Trasy horského kola jsou určené spíše pro zdatnější bikery, kteří se nebojí sjezdů, úzkých single trailů a na zelené trase je i velká porce stoupání. Jedna věc je jistá – objet masív Sella Ronda je zážitek na celý život.

Praktické informace:

Které lanovky jsou v létě v provozu, si můžete ověřit zde.

Ceny jízdného zde.
 
Informace o Jižním Tyrolsku najdete na:

Zdroj a foto: TZ Michaela Bučková
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí