Šampionem cyklokrosařů je Belgičan Van Aert, Šimůnek devátý

Šampionem cyklokrosařů je Belgičan Van Aert, Šimůnek devátý

Datum vydání: 31.01.2016

Opravdové finále připravili divákům světového cyklokrosového šampionátu v Heusden-Zolderu muži elitní kategorie. Na trůn se usadil k radosti domácích belgických příznivců Wout van Aert, stříbro vybojoval Lars van der Haar z Nizozemí a bronz Kevin Pauwels z Belgie. Z dvojice Čechů na startu si lépe vedl Radomír Šimůnek, který skončil devátý, Michael Boroš dojel šestnáctý.

Oba Češi velmi dobře odstartovali, což na bahnité trati bylo hodně důležité. Šimůnek se dokonce v prvním kole dostal na třetí místo, v cíli prvního okruhu byl v desítce i Boroš. Jinak ale čelo opanovali pochopitelně Belgičané a Nizozemci.
 
V cíli třetího kola se na čele usadilo trio největších favoritů - van Aert, van der Haar a obhájce zlata Mathieu van der Poel z Nizozemí. Šimůnek se pomalu začal propadat, to samé i Boroš. Trojice v čele ale zvolnila, takže se na ně dotáhli další jezdci a vepředu byla rázem osmička krosařů - pět Belgičanů a tři Nizozemci, za nimi jezdili Clement Venturini z Francie a Šimůnek a Boroš byl na 13. místě.
 
Pohroma pro M. van der Poela přišla v pátém z osmi okruhů. V jednom stoupání musel ze sedla a doslova zapíchl svoji nohu do předního kola van Aerta a oběma se dlouho nedařilo ze složité situace vyprostit. Van Aert nasedl rychleji, zatímco van der Poelovi to trvalo déle a navíc později musel do depa měnit kolo a rázem ztrácel půl minuty a klesl na osmé místo.
 
Problémů soupeřů využil van der Haar, který bleskově zrychlil a všem soupeřům ukázal záda. Za ním se seřadili Belgičan Sven Nijs, Pawels a dnes výborně jedoucí David van der Poel, ale van Aert se nevzdal a pomalu z manka na vedoucí jezdce ukrajoval vteřiny. V cíli šestého kola vedl van der Haar již jen o 12 vteřin před van Aertem a na bronz si brousili zuby Pauwels a Nijs, vzchopil se i van der Poel, Češi si drželi své pozice - Šimůnek deváté místo a Boroš třinácté. O to však přišel pádem v sedmém kole a vyklidil tak pozice v první patnáctce.

„Dneska to bylo strašně těžké a rychlé. Udělal jsem spoustu chyb, proto jsem už nedokázal dojet vedoucí skupinu. To mě stálo ještě lepší umístění. Na začátku jsem měl pád, pak už mi docházely síly. Umístění nic moc, čekal jsem víc,“ řekl Michael Boroš.

Van Aert se dotáhl na van der Haara a skvělou stíhací jízdou se na třetí místo probojoval M. van der Poel. Drama vyvrcholilo v posledním okruhu. Dva nejlepší si nic nedarovali. Ve sjezdu šel do vedení Nizozemec, ve výběhu zase van Aert a získal snad pětimetrový náskok a to van der Haara zlomilo. O dvou nejcennějších medailích bylo rozhodnuto. Stíhací jízda odčerpala moc sil M. van der Poelovi, takže nakonec na medaili nedosáhl. V posledních desítkách metrů měl nejvíce sil Pauwels, ale největší ovace od diváků sklidil jim mávající za ním jedoucí Nijs, který se s cyklokrosovou scénou letos loučí.

„Jsem úplně na dně. Bylo to od začátku strašně těžké, jelo se šílené tempo. Člověk tam sice byl, ale nejlepší jeli ještě o pět kilometrů rychleji. Musel jsem jet svoji hlavou, abych se totálně neutavil. Poslední dvě kola jsem se cítil už lépe, ale síly mi rychle docházely. V mokru mi byla zima, což mi bralo veškerou energii. S umístěním do desítky jsem spokojený, ale chtěl jsem ještě víc. Bylo to moje maximum,“ řekl po závodu český šampion Radomír Šimůnek.

Výsledky:

Muži:
1. van Aert (Belg.) 1:05:52, 2. van der Haar (Niz.) +5, 3. Pauwels +35, 4. Nijs (oba Belg.) +39, 5. M. van der Poel +47, 6. D. van der Poel (oba Niz.) +1:03, 7. L. Sweeck +1:11, 8. Meeusen (oba Belg.) +1:23, 9. Šimůnek (ČR) +1:37, 10. Meisen (Něm.) +1:43, ...16. Boroš (ČR) +2:46.
  
Zdroj: ČSC



Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí