Viktor Zapletal o nominaci na OH v Riu 2016

Viktor Zapletal o nominaci na OH v Riu 2016

Datum vydání: 22.06.2016

Přečtěte si komentář reprezentačního trenéra Viktora Zapletala k nominaci závodníků na Olympijské hry v Rio de Janeiro 2016.

Na olympijských hrách bude v XCO startovat obhájce zlaté medaile Jaroslav Kulhavý, Ondřej Cink, Jan Škarnitzl a z žen je doplní zkušená Kateřina Nash.

„Výprava bikerů pro Rio je obsazena úplně stejnými závodníky, kteří byli v Londýně 2012. Jsem za to rád, protože nominovaní závodníci nejsou jenom vynikající sportovci, kteří náleží k absolutní světové špičce, ale společně tvoří také výbornou partu, což není zanedbatelná skutečnost pro olympijský závod.“

Pro Kateřinu Nash bude Rio už její pátou olympiádou a Katka patří k jedněm z mála světových sportovců, kterým se podařilo nominovat jak na zimní, tak na letní olympijské hry. O nominaci Katky hovořil Viktor Zapletal takto:

„Katka chtěla v minulém roce ukončit svoji profesionální kariéru a také výrazně omezila svou závodní činnost. Velmi brzy ale bylo jasné, že bez jejího potenciálu a výsledků nejsme schopni udržet nominační místo v kategorii žen pro závod v Riu. Snažil jsem se jí přesvědčit, aby kariéru ještě neukončovala s ohledem na obrovskou výkonnost, kterou má. Dlouho váhala a nakonec jsme si v zimě dali kafe a Katka mi slíbila, že se pokusí našim holkám vyjet postupové místo. Zpočátku vůbec neuvažovala o svém startu v Riu, jen prostě a jednoduše chtěla pomoci českému týmu žen vyjet potřebné body. Velmi si toho přístupu Katky vážím. Katka bude patřit k našim nadějím na velmi kvalitní umístění v Riu. Může mít medaili, když bude mít svůj den. Je zkušenou závodnicí, poučila se ze všech svých úspěchů i neúspěchů a na závod v Riu bude dobře připravená. Velké plus pro ni bude představovat také extrémně náročná trať v Riu, Katka je komplexní závodnicí dokáže zde uplatnit všechny své přednosti.“

Pro olympijského vítěze z Londýna, Jaroslava Kulhavého, bude Rio už čtvrtou olympiádou. Svou premiéru si odbyl v Aténách, kde závod kvůli defektu nedokončil, v Pekingu vylepšil nejlepší tehdejší umístění českého závodníka na 18. místo a z Londýna se vrátil se zlatou olympijskou medailí. Je jediným bikerem světa, který dokázal získat všechny nejprestižnější tituly - olympijský vítěz, mistr světa a Evropy XCO i XCM, vítěz světového poháru a také vítěz legendárního Cape Epic.

„Prožil jsem si s Járou složitý olympijský cyklus, který výrazně ovlivňovala různá zranění a nemoci. Jára se vždycky dokázal dostat na  vysoký stupeň trénovanosti, přišlo zranění nebo nemoc a začínali jsme od nuly. Bylo to velmi demotivující, ale Jára je neuvěřitelně mentálně silný, vždycky v sobě našel sílu znovu začít budovat ztracenou kondici. Vůbec se nejednalo o banální lékařské záležitosti, vždy jsme na řešení zdravotních potíží museli kontaktovat naše přední odborníky, léčba byla komplikovaná a zdlouhavá. Děkuji všem lékařům, kteří se na řešení problémů podíleli v čele s našimi reprezentačními lékaři, prof. Janem Štulíkem a dr. Janem Krylem, kteří vždy specializovanou léčbu koordinovali.  Aktuálně je Jára ve výborné kondici, což potvrdil v závodech SP v Albstadtu a La Bresse. Má ještě určitý limit ve sjezdech, které kvůli zraněné ruce jezdí na jistotu, ale myslím si, že v Riu bude ve 100% formě. Je kandidátem na medaili, dokáže se maximálně připravit a koncentrovat na olympijský závod. A stejně jako v případě Katky platí, že mu vyhovují náročné parametry trati v Riu. Nino, Julien a další jezdci světové špičky dobře vědí, co to znamená, když po prvním kole zjistí, že si s sebou vezou na čele závodu Járu. Tahle situace může v Riu reálně nastat.“

Mladý talentovaný biker Ondřej Cink je představitel nově nastupující generace. Mistr světa a Evropy do 23 let a také bronzový medailista seniorského mistrovství světa a Evropy.

„Ondra bude na závod v Riu dobře připravený. Má rád velké teplo a maximálně mu vyhovují parametry trati v Riu. Zatím mu chybí celosezónní výsledková stabilita, ale dokáže se dobře koncentrovat na určitý závod. A pro úspěch v Riu udělá vše a domnívám se, že je jedním z kandidátů na kvalitní umístění. Pokud se Ondrovi podaří dobře do závodu odstartovat a bude se pohybovat v popředí závodu, dokáže neuvěřitelným způsobem zabojovat o velký výsledek.“

Třetím jezdcem olympijského závodu je výkonnostně stabilní závodník a dlouhodobý reprezentant České republiky, medailista mistrovství Evropy ze St. Wendelu Jan Škarnitzl. K Honzovi reprezentační trenér Viktor Zapletal dodává:

„Přiznávám, že jsem od začátku olympijské kvalifikace nepochyboval o tom, že třetím mužem naší bikové výpravy do Ria bude Škarna. Dokáže být výkonnostně neuvěřitelně stabilní, což potvrdil v jarní části této sezóny v závodech olympijské kvalifikace. Pokud se mu podaří k té výkonnostní stabilitě přidat v olympijském závodě ještě něco víc, může atakovat minimálně své umístění z Londýna, kde dokončil závod na výborném dvanáctém místě.“

Zdroj: reprezentaceMTB.cz, foto: Filip Švestka a Vlastimil Homola


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (22.4-28.4.2024)
21.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
V novém týdnu Vám opět přinášíme svěží dávku výhod a jedinečných příležitostí! Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
» více novinek a videí