Cyklistický "psanec" Ricco chce zpět do sedla

Datum vydání: 29.12.2017

Čtyřiatřicetiletý Ital Riccardo Ricco si po svých dopingových eskapádách odpykává dvanác​tiletý trest zákazu činnosti, nepochybuje ale o svém návratu a odsuzuje "mechanických doping".

Čtyřiatřicetiletý Ital Riccardo Ricco zářil v roce 2008, kdy vyhrál 2 etapy na Giro d’Italia a následně i na Tour de France. Jen pár dní po druhé vítězné etapě na zmiňované Tour však vyšly na světlo světa výsledky dopingového testu z úvodu závodu - Ricco bral EPO. Rezultátem byl dvacetiměsíční distanc.

V roce 2010 se pak vrátil v dresu prokontinentální nizozemské stáje Vacansoleil, ale tentokrát dopadl ještě hůře. Při domácí aplikaci krevní transfúze málem zemřel, měsíc stará krev totiž obsahovala bakteriální infekci. Život mu zachránili až lékaři v nemocnici v Modeně. Italský olympijský výbor ho následně potrestal dvanáctiletým zákazem činnosti.

Letos v květnu měl navíc čelit možnosti žaloby za za distribuci a užívání dopingu, když byl před třemi lety nachytán italskou policií, jak nakupoval EPO a testosteron. Ve své knize Pohřeb ve žlutém – zpověď kobry, kterou vydal před třemi lety, hovořil o stavu současné cyklistiky bez okolků:

„Cyklistika je dnes čistší, ale ne úplně. Můžete jet etapový závod bez dopingu. Já jsem takhle jel Tour de France v roce 2006. Ale vyhrát takový závod čistý? Jednodenní klasiky ano. Grand tour ne.“

A servítky si nebral ani nyní, o tři roky později, v nejnovějším rozhovoru pro magazín Gazzetta dello Sport. Rozhovor se uskutečnil v italském letovisku Rimini, ačkoliv už nějakou dobu žije na Tenerife, kde si otevřel obchůdek se zmrzlinou. Ve svém lokále s příznačným jménem Choco Loco prodává zmrzlinu (také pro psy), kterou si sám připravuje. Zároveň však ve svém srdci stále chová hlubokou vášeň pro cyklistiku.

"Zmrzlinářem jsem rád. Nikdy mi to ale nenahradí tu lásku ke kolu, ke kterému se chci vrátit.

Od vysněného návratu k profesionální cyklistice ho neodrazuje ani to, že v té době bude mít čtyřicítku na krku. Inspiruje ho totiž mimo jiných i Alejandro Valverde, se kterým sám závodil a který se podle něj s věkem naopak zlepšuje. Fandí také svým krajanům a Petru Saganovi.

"Valverde je jako ocet, čím starší je, tím je silnější. Mám rád (Fabio) Arua. Sagan je unikátním jezdcem, kterého cyklistický svět potřebuje. Mám rád taky Nibaliho, je ten nejlepší, koho máme."

Ricco si stále stojí za tím, že lékařem předepsaný doping je pro tělo cyklisty daleko zdravější, než podstupovat fyzické martyrium třítýdenních závodů o přirozené (a přísné) dietě. Z "mechanického dopingu“ je mu zle.

"(Bio)chemická pomoc za speciálního dohledu lékaře, ačkoliv to nazýváte dopingem, škodí méně, než potenciální (fyzická) zátěž tour o chlebu a vodě. A mohu taky dodat, že preferuji takový doping před skútrem? Minimálně musíte mít kuráž vybojovat si to sám. Se skútrem je to úplný jiný sport. Nikdy bych nebyl schopný se k tomu (mechanickému podvodu) uchýlit. Cítil bych se jako sr…a. "   

Kritizuje také týmy, které fungují pokrytecky, neboť po cyklistech požadují maximální výkony a velké výsledky bez dopingu, i když je manažerům jasné, že to bez dopingu (údajně) nejde. 

"Pokrytci… už vám neříkají, že musíte dopovat, ale chtějí, abyste měli výsledky. Sami si odpovězte, jak (toho máte docílit)."

Přesto prý eviduje z řad týmů zájem o svou osobu a od sezony 2024 chce zase závodit.

"Až mi v roce 2023 doběhne trest, bude mi 40. Stále budu konkurenceschopný. Kdybych trénoval, byl bych nyní silnější než kdy předtím, cítím to. Jsou tu týmy, které by mne chtěly… Dříve nebo později budu zase závodit.“

 

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
První Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
» více novinek a videí