Remco Evenepoel - vycházející hvězda belgické cyklistiky

Remco Evenepoel - vycházející hvězda belgické cyklistiky

Datum vydání: 09.07.2018

Evropský šam​pionát v silniční cyklistice pro kategorii juniorů a U23 začíná v Brně už tento čtvrtek.

Ve všech závodech pojede spousta talentovaných cyklistů, ale nejvíce se očekává od juniora Remca Evenepoela, suveréna juniorské kategorie.
 
Remco Evenepoel se během letošní sezóny vypracoval do pozice největšího talentu nejen belgické, ale světové cyklistiky. Přitom závodní cyklistice se začal vážně věnovat teprve v minulém roce. Až loni přestal hrát fotbal ve slavném Anderlechtu Brusel a letos už vyhrál tolik závodů, že mu v Belgii začali přezdívat "nový Eddy Merckx". 

18letý cyklista ze Schepdaalu má letos za sebou spoustu vítězství. V Belgii vítězí pravidelně, v květnu získal domácí titul v časovce i v silničním závodě s hromadným startem. Ale k vidění byl i na českých silnicích. A na Závodě míru juniorů byl suverénní. Vyhrál časovku a závěrečnou etapu, jednoznačně ovládl celkové pořadí a získal i ostatní trikoty. Na Závod míru juniorů navázal vítězstvími v dalších dvou etapových závodech kategorie N.cup, vyhrál francouzský etapák Trophée Centre Morbihan a o uplynulém víkendu také lucemburský závod GP Gènéral Patton. 

V Lucembursku dokázal, že je na Mistrovství Evropy připraven velice dobře. První etapu vyhrál sólově s náskokem přes dvě minuty. V druhé etapě také vyhrál osamoceně, tentokrát mu stačil náskok před půl minuty. Vyhrál kromě celkového pořadí i všechny ostatní soutěže. 

Takový talent samozřejmě nemohl uniknout pozornosti profesionálních týmů. Evenepoel už podepsal smlouvu s týmem Hagens Berman Axeon, světovou jedničkou ve výchově mladých závodníků. Celek vedený Axelem Merckxem pomohl k angažmá ve WorldTour spoustě závodníků. Sám Evenepoel by se měl v nejvyšší kategorii silniční cyklistiky objevit už od roku 2020. Uzavřel dohodu s týmem Quick-Step Floors. Pokud půjde vše podle plánu, bude napřesrok členem týmu Patricka Lefevera. 

 

Zlepšuje se velmi rychle a už získal tak velké sebevědomí, že požádal Mezinárodní cyklistickou unii, aby mu umožnila od 1. srpna závodit ve vyšší kategorii U23. O žádost se stará jeho otec Patrick Evenepoel, který býval profesionálním cyklistou. "Chceme, aby UCI umožnila Remcovi přestup do U23. Ale šance jsou malé. Vypadá to, že letošní sezónu dokončí jako junior, i když už je připraven závodit v U23. Takové jsou předpisy a musíme je respektovat," řekl otec Patrick Evenepoel listu Het Nieuwsblad.  
 
Za možnost přestoupit o kategorii výše se u UCI přimlouval také Patrick Lefevere, šéf Quick-Step Floors. Evenepoel chce jet Mistrovství světa v Innsbrucku v kategorii U23, ale evropský šampionát v Brně a ve Zlíně objede ještě jako junior. Belgičané jej nominovali do časovky i silničního závodu a bude favoritem v obou závodech. 

Příští rok bude Remco Evenepoel rozvíjet svůj talent na velkých závodech v dresu Hagens Berman Axeon, kde se chce zaměřit na časovku a kopce. Právě v kopcích není tolik dominantní, na Závodě míru juniorů si vedl velmi dobře, ale bylo zřejmé, že nevěděl, co od sebe v delších kopcích očekávat. V nejtěžší etapě do Altenbergu dojel za českým reprezentantem Karlem Vackem. Stále mu chybí zkušenosti, ale ty, jak doufá, rychle nabere v americkém celku a také v reprezentaci. 

Tak talentovaný mladý závodník se na juniorské scéně neobjevil velmi dlouho. Ani Peter Sagan, Michal Kwiatkowski či Mathieu van der Poel nebyli ve stejném věku tolik silní. A své umění nám Remco Evenepoel předvede už tento týden v Brně a ve Zlíně. Časovka juniorů se jede v pátek od 9 hodin. Silniční závod s hromadným startem je na programu v neděli také od 9 hodin. 
Oficiální stránky šampionátu www.echroad2018.com.

Foto: Josef Vaishar/cycling.photography, Zdoj: TZ PressCourse

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí