Sobotní program si na Regionu Orlicka zarezervoval Otruba!

Sobotní program si na Regionu Orlicka zarezervoval Otruba!

Datum vydání: 06.08.2016

Po páteční vítězné etapě Drdka dnes vytáhl český prapor ještě výš Jakub Otruba ze stáje Mapei Merida Kaňkovský, který v sobotu naprosto dominoval! Vyhrál totiž jak dopolední desetikilometrovou časovku, po které se dostal do vedení, tak i odpolední horskou etapu, čímž své vedení na své soupeře navýšil! 

Sobota je na Regionu vždy pestrá a nabitá akcí. Tradičně větrná dopolední časovka se zvlněným profilem totiž předchází startu těžké horské etapy jen o několik málo hodin později. 

Zmíněná první zkouška přišla na řadu pro ty nejslabší z předešlého dne již od devíti hodin ráno. Od Lanškrounské Doty v tu dobu startovali cyklisté za chladného počasí, které se mělo měnit k lepšímu s tím, jak se blížil startovní čas borců z popředí klasifikace. Mezi největší favority patřil jednoznačně i Otruba - suverénní mistr České republiky v hromadném závodě juniorů, kde v cíli soupeřům nadělil více než pět minut a bral také stříbro v časovce, když se mu nepodařilo obhájit loňský titul. S vědomím těchto výsledků přijel Otruba s týmem na Region s jediným přáním - vyhrát ho. 
 


A tento mladík dnešními výkony svou roli favorita jednoznačně potvrdil, když vyhrál obě části bohatého závodního dne. O své vavříny však musel svádět lítý boj s velkou konkurencí. Časovku vyhrál o pouhé dvě vteřinky před německo-rakouským duem Juri Hollmannem (RSC Cottbus) a Marco Friedriechem (LRV Steiermark). Čtvrté místo bral loňský výherce bílého trikotu, Němec Tobias Nolde (Junior Schwalbe Team Sachsen), což mu vyneslo průběžné druhé místo za Otrubou. Za ním se pak ve výsledkové listině časovky opět bok po boku seřadili i včera druhý a třetí Vojtěch Sedláček (CK Příbram - Fany GASTRO) respektive Matúš Štoček (Akadémia P. Sagana). V časovce pátý Slovák šel díky tomuto výsledku do odpoledního startu v Jablonném nad Orlicí z průběžného čtvrtého místa za třetím Sedláčkem. 
 

Už ve tři hodiny odpoledne pak odstartovalo závodní pole z podhorského městečka Jablonné nad Orlicí vstříc osmdesátikilometrové trati prošpikované pěti vrchařskými kategoriemi. Závodit se začalo zostra, avšak velmi záhy se do hlavní role obsadili borci z týmu lídra závodu, kteří v první polovině etapy diktovali tempo tak, aby co možná nejvíce redukovali riziko nebezpečných úniků. 

Ten přišel až po pětačtyřiceti kilometrech, kdy se povedlo poodjet Slovákovi Alexi Zemanovi (Slávie ŠG Trenčín). Zeman stačil vyhrát dvě vrchařské prémie, než byl opět pohlcen hladovým pelotonem. A zanedlouho poté, před posledním kategorizovaným stoupáním dne v Cotkytli, přišel rozhodující okamžik etapy a možná i celého závodu. Na úpatí těžkého kopce totiž nastoupil k ráznému útoku muž ve žlutém a rychle si vypracoval zhruba půl minutový náskok, který na dalších patnácti kilometrech vedoucích do cíle ještě zvětšil.
 


V Lanškrouně si nakonec vítěz etapy mohl vychutnat ovací publika, neboť jeho nejbližší soupeři finišovali až třičtvrtě minuty za ním. Jako první z nich byl klasifikován Němec Janik Petereit (RSC Cottbus), který porazil ve spurterském finiši Václava Sirůčka (KC Kooperativa Jablonec n. N.). 
 

V průběžném pořadí Otruba dnešní parádní jízdou vyjel téměř minutový náskok na svou konkurenci. V jejím čele je překvapivě další Čech - konzistentními výsledky se pyšnící Sedláček, který drží druhé místo jen těsně, se stejnou ztrátou jako třetí Nolde. Lídr závodu je také v držení trikotu pro vedoucího muže bodovací soutěže, zatímco dres s červenými puntíky pro nejlepšího vrchaře uhájil další Němec Leon Heinschke (RSC Cottbus). České barvy jsou před zítřejší závěrečnou etapou opravdu ve skvostné pozici. Díky dvojici Otruba - Sedláček okupují první dvě místa v celkové klasifikaci a tři ze čtyř trikotů - ten bílý totiž patří Sedláčkovi!
  

„Časovka se mi jela trošku hůř, byl jsem trošku tuhej, ale pak ta druhá část kopce, ta se mi jela líp a tam jsem letěl. Nakonec to vyšlo asi o pár sekund. My jsme chtěli po té druhé prémii jet tempo, aby nám tam někdo neujel a pak bylo v plánu, že já na poslední prémii dole pod kopcem ujedu a zkusím to udržet až do cíle, což se povedlo,“ uvedl úřadující juniorský šampion České republiky Jakub Otruba.

„Etapa byla samozřejmě velmi náročná, se všemi těmi horskými prémiemi a i sjezdy byly velmi technické, takže to bylo celkově hodně náročné a já jsem se svým druhým místem velmi spokojen. Nejsem ten technický jezdec do horských etap, ale když mám dobrý den tak je dobře přejedu a to se dnes povedlo,“ dodal ke královské etapě německý závodník Janik Petereint.

„Vzhledem k tomu, že se mi nejelo příliš dobře, tak bych etapu označil za náročnou, ačkoliv nebyla příliš dlouhá, tak byla kopcovitá a stálo to za to,“ komentoval dnešní odpolední program třetí muž etapy Václav Sirůček.

Nedělní čtvrtá etapa však je příliš výrazným faktorem na to, abychom se mohli unáhlit k předčasným oslavám. 
 
Kompletní výsledky II. etapy zde.
Kompletní výsledky III. etapy zde.
Fotogalerie ze II. etapy zde.


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (22.4-28.4.2024)
21.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
V novém týdnu Vám opět přinášíme svěží dávku výhod a jedinečných příležitostí! Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
» více novinek a videí