Jubilejní 30. ročník Regionu má po dvou letech zase českého vítěze!

Jubilejní 30. ročník Regionu má po dvou letech zase českého vítěze!

Datum vydání: 07.08.2016

Stylově dopadl 30. ročník jednoho z nejprestižnějších juniorských etapových závodů v Evropě, Regionem Orlicka. Dvouletou nadvl​ádu německých borců totiž přerušil český juniorský šampion v silničním závodě - Jakub Otruba (MAPEI Merida Kaňkovský)! Trikoty vítězů dalších třech bodovacích soutěží si pak rozdělili jezdci ze třech našich sousedních zemí. 

Dnes v devět hodin ráno odstartoval značně zredukovaný peloton k poslední zkoušce - 95 kilometrů dlouhé etapě se čtyřmi hodnocenými stoupáními a třemi rychlostními prémiemi.
 


Za slunného počasí, ale nikterak extrémních teplot, měl před sebou lídr závodu, Jakub Otruba, vidinu pořádné fušky. K ruce měl pouze jednoho týmového parťáka, když hned čtveřice cyklistů z jeho týmu nedokončila sobotní horskou etapu v časovém limitu. Musel si tak hlídat všechny potencionální soupeře, a že jich bylo dost. Špička pořadí byla totiž široká kvůli malým odstupům mezi jezdci. 
 

Vrásky a pot na čele přidělávali borci ve žlutém opět aktivní němečtí závodníci. Téměř 40 kilometrů totiž jel statečně v úniku týmový parťák nositele červených puntíků Leona Heintschkeho z RSC Cottbus - Carlos Ambrosius. Posbíral tak vítězství na dvou vrchařských (a dvou sprinterských) prémiích a pomohl tak eliminovat největšího soupeře Heintschkeho v boji o celkové vítězství ve vrchařské soutěži - Belgičana Wouta Huygena (WAC Team Belgium). Ten bojoval statečně, neustále se snažil o únik, který by mu zajistil větší šanci na zisk hodnotnějšího bodového přídělu, ale nakonec nebyl úspěšný a musí se smířit s porážkou od lepšího soupeře. 

Ostatně celý tým RSC Cottbus, tradiční účastník lanškrounského závodu s trenérem, který se zde za tu dobu dokonce naučil i trochu česky, byl za svoji aktivitu a kvalitu po dobu celého víkendu nakonec odměněn cenou pro nejlepší celek. Jeho tři nejlépe klasifikovaní borci převýšili tři nejlepší z ostatních výběrů. 
 

Jak již bylo řečeno, český mistr Otruba žádný tým v neděli ani nepotřeboval, i když ho to prý stálo hodně sil a jednalo se pro něj o nejtěžší den v sedle vůbec. Svoji pozici uhájil i v tradičně rozhodujícím stoupání z České Třebové na Skuhrov, kde čelní skupina se všemi favority dojela výborného Ambrosiuse. Tato skupina pak dojela společně i do cíle, kde všechny přespurtoval rakouský reprezentant Florian Kierner (Team Oberösterreich), čímž urval i bílý trikot s modrými puntíky pro vítěze bodovací soutěže.
 


Kierner finišoval před druhým Václavem Širůčkem (KC Kooperativa Jablonec n. N.), který bral třetí místo ve včerejší třetí etapě. Za ním dojel Němec Poul Rudolph (LV Berlin 1). Otruba dojel v poklidu v čelní skupině a mohl si tak vychutnat dle svých slov největší úspěch v kariéře. 
 

Výsledky etapy se dále promítly do celkového pořadí tak, že se z posunu na celkové druhé místo a trikotu pro nejlepšího "prvoročáka" v juniorech může těšit Slovák Matúš Štoček z Akadémie Petra Sagana.
 

 

Celkově třetí místo bere Němec Tobias Nolde (Junior Schwalbe Team Sachsen), který se z vlastnictví bílého trikotu radoval vloni. Nepopulární čtvrté místo zbylo na Vojtěcha Sedláčka (CK Příbram - Fany GASTRO, který přišel o pouhé tři sekundy o celkové druhé místo a bílý trikot, s čímž vstupoval do posledního dne. 
 

 
Již zmiňovaný podepsaný zelený dres Petra Sagana z Tour de France byl jako tečka za závodem a povzbuzení pro všechny ostatní cyklisty věnován talentovanému vítězi. Otruba tak má na svou brzkou cestu do Švýcarska, kde bude v Aigle v sídle Mezinárodní cyklistické unie (UCI) absolvovat stáž s nejlepšími cyklisty Evropy, velmi pěkný suvenýr. 

Celkové výsledky včetně 4. etapy ke stažení zde.


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (22.4-28.4.2024)
21.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
V novém týdnu Vám opět přinášíme svěží dávku výhod a jedinečných příležitostí! Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
» více novinek a videí