Úvodní etapa Regionem Orlicka pro mistra Evropy

Úvodní etapa Regionem Orlicka pro mistra Evropy

Datum vydání: 08.08.2014

V pátečním horkém odpoledni bylo lanškrounské náměstí J. M. Marků rezervováno jen a jen cyklistice. V sedmnáct hodin totiž startoval lanškrounsko-rudoltickými okruhy již 28. ročník tradičního juniorského závodu Regionem Orlicka, který pořádá pan Mgr. Petr Bucháček.


Jak je již zvykem, úvodní etapa je dlouhá 77 km, což představuje sedm jedenácti-kilometrových okruhů. Ty vedou přes obec Rudoltice, na jejímž konci začíná pro cyklisty stoupání až nad obec Ostrov, odkud poté sjíždějí zpět do Lanškrouna. Ač se profil této trati nemusí jevit jako příliš náročný, za poměrně vysokých teplot se absolvování zmíněného stoupání s přibývajícím časem zajídá.

 

Oproti původním informacím, dle kterých se měly na start postavit až dvě stovky závodníků, jich nakonec vstříc ústecko-orlickým silnicím vyrazilo méně, 130. Na prezenční listinu se zapsali mladí borci hned ze sedmi zemí – Česka, Slovenska, Německa, Rakouska, Polska, Ruska a Belgie. 
 

 

V pět hodin již bylo vše připraveno ke startu. Peloton nejdříve objel čestné kolečko kolem náměstí, aby poté projel neutrální zónou po Lanškrouně směrem Rudoltice. Na konci Lanškrouna pak byl závod oficiálně odstartován.

 

Hned v prvním okruhu, nad Rudolticemi, však došlo k prvnímu karambolu dne, o které dnes nebyla nouze. Smolnému okamžiku se nevyhnulo několik desítek závodníků, když větší polovina pelotonu byla úplně zablokována. Následně se však jezdci dokázali probojovat zpět na své pozice a tato událost nikterak následné dění v závodě neovlivnila. Diváci u průjezdu cílem prvního kola totiž mohli sledovat celý peloton pohromadě. Druhé kolo se neslo ve znamení ticha před bouří, která se rozpoutala před první vrchařskou prémií dne na vrcholu Lískového kopce. Tu opanoval jezdec stáje RSV Sonneberg, Franz-Leon Schuchmann před naším závodníkem Janem Kovářem ze stáje Mapei Cyklo Kaňkovský. 
 

 

Scénář druhého kola byl celkem příznačný pro celý průběh první etapy. Nejenže německý závodník Schuchmann vyhrál dvě ze tří vrchařských prémií před Kovářem (ve třetí se před tuto dvojici vklínil v té době uprchlík Reinhard Witte z týmu Schwalbe Team Sachsen) a vybojoval si tak puntíkovaný trikot, ale oba skončili těsně za sebou i v cíli, na druhém, respektive třetím místě. Nicméně i další dění se neslo v podobném duchu. Závodit se začínalo pravidelně před vrchařskými a spurterskými prémiemi, a občas se někteří cyklisté odhodlali k úniku, který měl však vždy velice krátkého trvání.

 

V pátém okruhu nečekaně zdramatizoval situaci a závodníky vyvedl z koncentrace vlak. Ten přejížděl silnici u Kulturního domu zrovna ve chvíli, kdy se peloton vysokou rychlostí blížil k přejezdu. Ředitel závodu společně s rozhodčím a pořadateli však situaci zvládli vyřešit a cyklisty včas zastavit. Naštěstí v této chvíli jelo hlavní pole pohromadě, takže nikdo nepřišel kvůli nucenému zastavení o svou výhodu.

 

V počátku sedmého, závěrečného, okruhu se dostala do úniku silná čtveřice, ve které nechyběl mistr Evropy v časovce, Němec Lennard Kämna, dva nejaktivnější vrchaři dne, Schuchmann s Kovářem a další Čech Pavel Gruber z Tj Favorit Brno. Tito borci se mohli na počátku stoupání na Lískový kopec těšit z 45 sekundového náskoku na hlavní pole.
 


V samotném stoupání prokázal nesporné kvality německý reprezentant Kämna, který svým soupeřům ve finální fázi kopce lehce poodjel a svůj náskok dokázal navýšit v klesání do Lanškrouna. Cílovou čáru poté proťal čtvrt minuty před svým krajanem Schuchmannem, třetí místo vybojoval Kovář.
 

 

Za dalších devatenáct sekund se do cíle přiřítil sprintující peloton a v tu chvíli bohužel došlo k dalším velice nepříjemným pádům. Na kostkách tvrdě přistálo hned několik jezdců, někteří z nich docházeli do cíle potlučení pěšky, s tretrami v rukou, jiní seděli otřesení vedle silnice ještě dlouhou dobu po závodě. Zatímco se ti méně šťastní ještě vzpamatovávali ze svých zranění, jejich kolegové, kteří projeli úspěšně nástrahami etapy, byli na pódiu odměněni trikoty značící lídry jednotlivých bodovacích soutěží. Podstatné je, že do zítřejší 9,2 kilometrů dlouhé časovky, která startuje již v devět ráno, půjde ve žlutém trikotu lídra Lennard Kämna a bude tak startovat jako úplně poslední v pořadí. Pokud tak chcete vidět v akci nejlepšího evropského závodníka v boji proti chronometru ve své věkové kategorii, nenechte si ujít jeho start v 10:57 od lanškrounské Doty.

 

V zeleném trikotu lídra spurterské soutěže si časovku zajede Schuchmann, který ač nasbíral nejvíce bodů ve vrchařské soutěži, poveze zelený trikot za svého krajana Kämnu, neboť bral za druhé místo ve finiši plných dvacet bodů. V puntíkovaném dresu se pak předvede Jan Kovář, který na oplátku oblékne dres za lídra této soutěže Schuchmanna. V bílém dresu pro nejlepšího mladého juniora pojede Michal Brázda, taktéž z týmu Mapei Cyklo Kaňkovský. 
 
Foto: Vladimír Skalický


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
První Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
» více novinek a videí