Německý jezdec Kämna ovládl Regionem Orlicka 2014

Německý jezdec Kämna ovládl Regionem Orlicka 2014

Datum vydání: 10.08.2014

Nedělní nejdelší etapu měřící 95 kilometrů ovládl ve spurtu čelní skupiny poprvé v letošním ročníku závodu český cyklista. Poté, co předchozí tři etapy vyhráli němečtí reprezentanti, dnes slavil Vojtěch Toman (Steven Znojmo) před Romanem Lehkým (KC Kooperativa Jablonec nad Nisou) a místo na bedně pak vybojoval ještě Slovák Ladislav Kniha ze slovenské reprezentace. 

 

 

Peloton dnes naposledy odstartoval z lanškrounského náměstí J. M. Marků a závodníky čekala poměrně slušná porce 95 závodních kilometrů se čtyřmi vrchařskými a třemi rychlostními prémiemi.

 

Mladí cyklisté byli po ránu zřejmě ještě rozespalí, neboť se nejelo žádné ostré tempo a hlavní pole bylo pohromadě až do vrcholu prvního kategorizovaného stoupání dne na Šedivec (na 35. kilometru). Zde si opět dojel pro plný počet bodů celkem v pohodě Němec Franz-Leon Schuchmann, prozatímní suverénní lídr vrchařské soutěže. Tomuto jezdci stáje RSV Sonnenberg poté udělali společnost ještě Rus Petr Rikunov a Jakub Otruba (Mapei Cyklo Kaňkovský) a v mírném sjezdu do Žamberka si vytvořili poměrně slušný náskok na peloton. Mezinárodní trojice však absolutně nespolupracovala, závodníci si nastupovali a tak byli zase velice brzy dojeti pelotonem. 
 

 

I druhá vrchařská prémie na Rozsoše připadla výborně jedoucímu Schuchmannovi, za nímž se díky vysokému tempu začalo hlavní pole dělit na menší skupiny. V tomto okamžiku nastoupil Rus Aleksandr Martyšev, který svůj únik dotáhl až na vrchol stoupání na Andrlův Chlum, kde si dojel pro vrchařskou prémii, aby byl následně pohlcen polem závodníků za ním. Martyšev by mohl mluvit o smůle, neboť jak jeho včerejší únik, tak i ten dnešní ukončil defekt. Peloton se následně držel pohromadě až do České Třebové, kde byla na programu také poslední sprinterská prémie. O body bojující slovenský reprezentant David Zverko a lídr týmu Mapei Cyklo Kaňkovský Jakub Otruba zde bohužel skončili tvrdě na zemi a přišli tak o cenné bonusové sekundy a body pro celkovou, respektive bodovací klasifikaci.

 


 

Ve stoupání na Skuhrov se pak peloton definitivně nadělil na četné skupinky závodníků, kde bohužel docházelo k prohřeškům proti pravidlům, když se někteří mladí závodníci drželi aut či využívali vzduchového pytle za svými týmovými vozy. Problémem bylo také chování cyklistů, kteří vůbec nereagovali na pokyny hlavního rozhodčího a nepustili jeho auto kolem nich. Za všechny tyto prohřešky byly bohužel týmům uděleny pokuty. 
 

 

Pro čtvrtou vrchařskou prémii si nicméně mezitím dojel polský závodník Patryk Zlotowicz, který poodjel všem svým soupeřům, ale svůj náskok neudržel dlouho. V čelní skupině, kde nechyběl ani lídr Lennard Kämna, byla totiž řada borců, kteří si nechtěli nechat ujít možnost bojovat o vítězství v poslední nedělní etapě závodu. Do cíle nakonec skutečně dojela poměrně početná skupina cyklistů a ve sprinterském souboji se radovali Češi.
 

 

Celkové vítězství si s přehledem pohlídal Lennard Kämna, který žlutý trikot nepustil ze svých rukou od první etapy. Na druhém místě v celkovém pořadí skončil jeho stájový kolega Christian Koch, oba hájí barvy týmu Brandeburg – RSC Cottbus. Cenný stupeň na bedně slaví zástupce české cyklistiky – Roman Lehký z Kooperativy.

 

Bílý trikot s modrými puntíky pro vítěze bodovací soutěže nakonec díky dnešnímu triumfu bere Vojtěch Toman (Stevens Znojmo), který tento dres sebral Kämnovi, před dnešní etapou lídrovi dvou soutěží. Dres s červenými puntíky si poveze domů suverén Franz-Leon Schuchmann. 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí