Projekt Masaryk 170.

Projekt Masaryk 170.

Datum vydání: 03.03.2020

Na bicyklech z Frýdku - Místku do Lán za T. G. Masarykem. Pořadatelé obnovují tradici cyklistů SK Ostravica Frýdek z 30. let 20. století. Přidejte se k akci 6. a 7. března.

 
V pátek 6. a v sobotu 7. března 2020 to bude přesně 170 let, co se narodil prezident Osvoboditel Tomáš Garrigue Masaryk. U příležitosti tohoto výročí se společně na bicyklech pořadatelé vydají na trasu, kterou absolvovali frýdecko-místečtí cyklisté sportovního oddílu SK Ostravica opakovaně ve 30. letech minulého století.

Trasa povede přes místa, kudy před více jak 80 lety projížděli.
"Tímto obnovíme tradici, která započala v březnu roku 1935. Proto nás velmi těší a vážíme si toho, že můžeme pokračovat a navázat na něco, co uskutečnili naši předchůdci, kteří jako my měli rádi Československo, cyklistiku a chovali hlubokou úctu k prezidentu T. G. Masarykovi," popisuje autor a tvůrce projektu Masaryk 170 Marek Šimoňák, který je učitelem dějepisu a zaníceným cyklistou.
"Projekt "Masaryk 170" začal vznikat, když jsem v archivu a kronikách v únoru v loňském roce objevil pohlednice a fotografie, které zachycují cestu frýdecko-místeckých cyklistů SK Ostravica z Frýdku-Místku do Prahy či Lán k prezidentu Osvoboditeli T. G. Masarykovi ve 30. letech minulého století. Účelem cesty bylo předání zdravice a blahopřání sportovců z Frýdku-Místku k prezidentovým narozeninám, které slaví 7. března. Tyto jízdy cyklistů svědčí o jejich vlastenectví, úctě a obdivu k zakladateli Československa, ale také o odvaze a odhodlání, neboť si musíme uvědomit na jakých kolech, cestách a v jakém oblečení na začátku března těch cca 425 km z Frýdku-Místku do Lán za 2 dny absolvovali," pokračuje Marek Šimoňák.
"O tomto všem se v době protektorátu a po dalších 40 let nesmělo mluvit a postupně vše zapadlo v úplné zapomnění. Jako učitel dějepisu, který každý den jezdí na kole, jsem se rozhodl tento počin našich předchůdců s partou kamarádů obnovit. Štěstím pro nás bylo i to, že na  letošní 7. březen připadá 170. výročí narození prvního prezidenta samostatné Československé republiky, a poněvadž tenhle den letos je sobotou, tak v pátek 6. března odstartuje z Frýdku-Místku po 83 letech od zatím poslední jízdy za prezidentem Masarykem novodobá dálková jízda Frýdek-Místek - Lány," dodává Marek Šimoňák.
V pátek 6. března a v sobotu 7. března přihlášení cyklisté ze Slovenska, Čech a Moravy oživí tradici cyklistů SK Ostravica Frýdek-Místek, kteří zasluhují obrovský respekt, obdiv a uznání.
 
Vyjedou v jejich stopách s odhodláním a pokorou v srdci, aby oživili historii, oslavili cyklistiku a vše, co k ní patří.
 
Můžete se k nim přidat na cestě z Frýdku-Místku do Lán, ale také se připojit nebo odpojit kdekoliv po trati. Odměnou Vám bude kromě radosti z jízdy na kole a účasti na zajímavé akci také pamětní list a připomenutí si data narození prezidenta osvoboditele TGM.
 
Podrobně rozepsanou trasu a více informací naleznete na masaryk170.cz.

Zdroj a foto: TZ Marek Šimoňák

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (22.4-28.4.2024)
21.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
V novém týdnu Vám opět přinášíme svěží dávku výhod a jedinečných příležitostí! Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
» více novinek a videí