Přípravy na vrchol cyklistické sezóny Visegrad 4 Bicycle Race prozatím probíhají

Přípravy na vrchol cyklistické sezóny Visegrad 4 Bicycle Race prozatím probíhají

Datum vydání: 19.03.2020

Cyklistika je jen jedna. Tento názor zastává mnoho trenérů, odborníků či závodníků v tomto sportovním odvětví. V Brně má navíc mnohaletou tradici a město sportu přeje.

Například jeden z největších cyklistických týmů v republice TJ Favorit Brno letos slaví již 63 let od svého založení. V jihomoravské metropoli se ale také pravidelně konají významné akce od regionálních závodů přes české poháry, až nejvýznamnější mezinárodní akce, jako jsou mistrovství Evropy či světa a stejně tomu bude také v letošním roce. Visegrad 4 Bicycle Race slibuje jakožto finále minisérie čtyř jednorázových silničních závodů v zemích Visegradské 4 skvělou podívanou a bude jedním z vrcholů sezóny.
Přípravy na nejvýznamnější jednorázovou akci české silniční cyklistiky prozatím i přes nepříliš pozitivní situaci s ohledem na pandemii COVID-19 probíhají podle harmonogramu. Pořadatelé doufají, že se do předposledního dubnového víkendu situace uklidní, nicméně konečné rozhodnutí, kdy se závod uskuteční, bude známo po schůzi Silniční komise Českého svazu cyklistiky do konce března. 
Na rozdíl od ostatních již zrušených závodů, charakter, termín i typ tohoto závodu umožňuje se rozhodnout o přesunu později, než například u několikatýdenních etapových závodů.  Proto na přípravách pracujeme tak, jako by se závod konal v plánovaném termínu. Samozřejmostí je respektování nařízených opatření. Situaci podrobně monitorujeme a reagovat budeme dle aktuální situace. Prioritou je kromě dodržení všech nařízení vlády jednoznačně zdraví závodníků a diváků. Určitě se nebudeme snažit závod v plánovaném termínu uskutečnit, pokud si nebudeme jisti, že k tomu jsou absolutně vhodné podmínky,“ říká za pořadatelský tým Zdeněk Valenta, tajemník Favoritu Brno, který má z pořádáním cyklistických závodů více jak třicetileté zkušenosti. 
Jednotlivé podniky Visegrad 4 Bicycle Race jsou již nedílnou součástí kalendáře prestižních závodů Europe Tour a zájem o start ze strany zahraničních i domácích týmů je velký.  Termín akce, který je prozatím naplánován na 26. 4. 2020 navíc zapadá do přípravy některým závodníkům, kteří figurují v nominaci na Olympijské hry v Tokiu. V širší nominaci pro OH jsou také odchovanci TJ Favoritu Brno Jan Hirt, Josef Černý (oba v současnosti působící v CCC Team) a jak je známo, možnost startu v Brně připustil Zdeněk Štybar (Deceuninck-Quick Step). 
Není vyloučeno, že se na start postaví naše největší hvězdy, kteří se pravidelně účastní závodů Grand Tour. Bylo by to určitě hezké, vidět na startu před domácím publikem olympioniky, vyjadřuje se k této skutečnosti reprezentační trenér silniční cyklistiky Tomáš Konečný, který je navíc sám odchovancem Favoritu. 
Ať už se uskuteční v plánovaném či náhradním termínu věříme, že má závod potenciál stát se pravidelnou akcí, která bude mít stejný věhlas, jako další podniky pořádané ve spolupráci s Brnem a Jihomoravským krajem,“ poukazuje Zdeněk Valenta.
Na skutečnost, že se o měsíc dříve pravidelně koná Český pohár na silnici Velká Bíteš-Brno-Velká Bíteš (o jeho posunu na jiný termín najdete informace na níže uvedených internetových stránkách), kde se každoročně schází mezinárodní konkurence, letos již po čtyřiačtyřicáté, nebo dráhové mítinky GP Brno, 500+1 kolo či Přilba Moravy. Na závěr pak dodává:
„Cyklistika a s tím i spolupráce s městem a krajem tu má opravdu dlouholetou tradici, na což jsme pyšní. Navíc v současnosti, kdy je velká pozornost věnována výstavbě velodromu si vážíme, že se vedle toho stále udržuje podpora také takto velkým mezinárodním závodům. Velký vděk ale patří také Policii ČR, už jen zajistit v tomto konkrétním případě trasu dlouhou bezmála 190 kilometrů je velký počin.“
Více informací naleznete na favoritbrno.cz.

Zdroj: TZ Judita Lorencová, foto: Jan Brychta

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (15.4-21.4.2024)
15.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Úvodní závod seriálu Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Gaze a Richards triumfují v úvodním závodě Světového poháru horských kol v Mairiporu
14.04.2024 | Kategorie: MTB

Světový pohár horských kol odstartoval v brazílském městě Mairipora napínavým závodem short tracku pro elitní kategorie. Evie Richards z týmu Trek Factory a mistr světa Samuel Gaze z Alpecin Deceuninck triumfovali na náročné trati, předznamenávajíc tak další události v seriálu. 

 
Allegro TEST: Giant Reign 1
13.04.2024 | Kategorie: MTB, Testy
Giant letos představil mnoho novinek. My jsme si posvítili na Giant Reign z roku 2023. Reigna jsme vzali do jeho přirozeného prostředí, a to do závodního nasazení na pořádný kopec.
» více novinek a videí