Podceňovaný otloukánek druhým nejlepším týmem Tour!

Datum vydání: 24.07.2015

Africká stáj MTN-Qhubeka působící v kruzích světové cyklistiky teprve od roku 2007 se rychle učí. O osm let později jako první tým registrovaný na černém kontinentu dostala pozvánku na největší světovou cyklistickou akci, kde vyhrála etapu, 4 dny její borec jel v puntíkatém trikotu a je druhým nejlepším týmem ze všech 22 zúčastněných. A to zbývají do konce ještě tři etapy...

MTN-Qhubeka byla jedním z pěti šťastných kontinentálních stájí (dále Bora Argon 18, a francouzské týmy Cofidis, Europcar a Bretagne Séche Environnement, které obdržely od pořadatelů pozvánku na Tour de France. A po osmnácti závodních dnech je možné říci, že svým hostitelům nezůstala nic dlužná.

Stáj přijela do nizozemského Utrechtu, kde Tour startovala, s devíti-člennou silnou sestavou namíchanou tak, aby zde nechyběla zkušenost, kterou zastupují Brit Stephen Cummings (34 let), americký spurter Tyler Farrar (31 let), Belgičan Serge Pauwels (31 let) a vyzávoděný jezdec s dlouhým výčtem trofejí Nor Edvald Boasson Hagen. Tuto čtveřici pak doplnili mladí draví jezdci z Afriky - Jihoafričané Louis Meintjes, Jacques Janse a Reinardt Janse Van Rensburgové a Eritrejci Daniel Takleheimanot a Merhawi Kudus. A vypadá to, že tento mix zatím velice dobře funguje. 

Tato ekipa, která se vůbec poprvé představila na jendé z Grand Tours loni na Vueltě, má letos na svém kontě, budeme-li počítat i národní šampionáty, patnáct vítězství. A Stará dáma ji zastihla ve velmi dobré formě. Ve 14. etapě, přesně na den výročí narození Nelsona Mandely, slavil velké vítězství Cummings, když vypálil rybník francouzské dvojici Romain Bardet - Thibaut Pinot. Ještě předtím však 4 etapy (od 6. do 9.) vozil puntíkatý trikot Tekleimanot, jako první africký jezdec v historii závodu. Aktivní počínaní jezdců v černo-bílém nakonec nejvíce dokumentuje fakt, že je v celkové klasifikaci týmů druhým nejlepším! Před ním je pouze španělský Movistar! Další čtyři týmy s divokou kartou přitom s výjimkou sedmého Europcaru okupují spodní patra klasifikace. 

V závodě přitom stále pokračuje osm jezdců, pouze Louis Meintjes musel před osmnáctou etapou odstoupit kvůli žaludeční viróze, kvůli čemuž se muselo vzdát vedení týmu svého přání dojet na Elysejské pole v úplné sestavě. 

Toto je poměrně dobrá vizitka týmu, jehož závodníci a sportovní manažeři si bohužel v průběhu této sezony museli několikrát stěžovat na urážky ze strany týmů série World Tour v tom smyslu, že zde (na evropské scéně) nemají co dělat. Afričtí jezci také údajně byli terčem rasistických nadávek, jako tomu bylo na závodě Okolo Rakouska, kde běloruský závodník polské stáje CCC Sprandi Polkowice Branislau Samoilou urážel Eritrejce Natnaela Berhaneho. 

Závěrem tedy přejeme stáji a jejím jezdcům, ať i nadále podávají takové výkony, které přehluší urážlivá slova a namísto nich přitáhnou obdiv cyklistické veřejnosti. 



Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Canyon Neuron:ONfly – Elektrizující jízda nové generace!
26.04.2024 | Kategorie: MTB
Canyon představuje svůj nejnovější model elektrického horského kola, Neuron:ONfly 2024. Tento model přináší řadu inovací a vylepšení, které posouvají hranice toho, co je možné dosáhnout s elektrickým horským kolem.
Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
» více novinek a videí