Petr Leták: Představení lokality – Španělsko, Alicante a okolí

Petr Leták: Představení lokality – Španělsko, Alicante a okolí

Datum vydání: 01.08.2021

Španělsko je trochu země, které zůstává ve stínu českých bikerů. Zdali je to velkou vzdálenosti nebo jen malou známostí, nevím. Letos na jaře jsem měl možnost se tam podívat a celkem slušně si zde zajezdit na kole, proto mě napadlo o tom sepsat pár řádků, trochu tuhle lokalitu a její okolí představit dalším bikerům, kteří by nad výletem s kolem do Španělska uvažovali.  




Proč Alicante?

Důvodů bylo několik, tak trochu to byla svatební cesta, takže tam mělo být moře, chtěli jsme ale i hory, což tahle lokalita 100% splňovala. Alicante leží přímo u moře a přitom za městem jsou kopce v nadmořské výšce až 1600 metrů. Podobných lokalit se dá v Evropě najít určitě více, např. Finale Ligure v Itálii, Španělsko nás ale upoutalo i jinými lákadly, pro které jsme se nakonec rozhodli jet právě sem. 



Cesta do Španělska

Ideální variantou pro cestu do Alicante je přímý let Pardubice – Alicante dopravcem Ryanair. Spoj začíná létat na začátku května dvakrát týdně (pondělí – pátek) a funguje až do konce října. Cena zpáteční letenky (mimo high season) je asi 1.800 Kč, k té je potřeba připočíst ještě cenu přepravy kola, odbavení velkého zavazadla, pojištění atd. celková cena byla cca 8. 000 Kč. Pokud byste si nechtěli brát vlastní kolo, Alicante má velkou základnu bikerů, proto není problém si zde MTB/silniční/gravel nebo e-bike vypůjčit. 



Traily v okolí Alicante

První den po příjezdu vyrážím na průzkum místních trailů. Žhavím Trail-forks (TF) a jedu k městečku Busot, podle TF je tu několik modrých a zelených trailů. Co ale už TF neukazuje, že traily nejsou příliš vyježděné, jsou zapadané velkými kameny a těžko se v nich hledá flow, místním „chroštím“ se taky příliš proplétat nechcete, všechno je tu hodně trnité. 





Poprvé se seznamuji i s místním „hlínou“. Čekal jsem tvrdý a suchý povrch, ale stejně jsem překvapen. Na kopcích podél pobřeží je naprosto vyprahlá zem, samé volné kameny a skály. Udělal jsem dobře, když jsem před odletem obul pláště v nejtvrdší směsi - dopředu nový Mitas Monarch 2,45“ a dozadu Mitas Highlander 2,45“. Není divu, že se kousek odsud zrodily vložky do kol Panzer, která vozím i já, jsou tu potřeba. Po prvním průzkumu trailů a prvním prasklém drátu ve výpletu na zadním kole zvedám tlaky v pláštích na hodnoty přes 2 bary.





První dny tu potkávám pár místních bikerů a je mi jasné, že bez jejich rad budu bloudit po zapadaných a neprůjezdných trailech. Domluvíme se rukama nohama, google translate pomůže a druhý den už vyrážíme ve vetší skupině. 

El Sabinar

El Sabinar je asi nejatraktivnější lokalita pro enduro/trail ježdění v okolí Alicante.  Leží asi 15 minut jízdy autem na sever od Alicante, ale dá se sem ale dojet z města i na kole. Je tu velké množství trailů. Na chuť se tady přijde každý - dlouhé flow traily, kratší technické traily se switchbacky, rozbité kamenité DH sekce. Výhodou El Sabinaru je, že traily jsou tu na vrcholech asi sedmi různých kopců, dá se tu skvěle vymyslet okruh a nemusíte na jeden a ten samý kopec jezdit stále znovu. 


 

 

Campo de Mirra

Takhle lokalita leží asi hodinu a čtvrt na severozápad od Alicante. Typická je přírodními traily, které připomínají turistické pěšiny v horách. Pohodové trailové ježdění bez náročných technických sekcí.  Místní bikeři zde uspořádali vyjížďku a já měl tu čest, že mě také pozvali. Autama nás odvezli na druhou stranu hor, cca 20 km vzdálený začátek pohoří a ve větší skupině jsme se přejezdem přes pohoří vraceli zpět k autům. Den byl zakončený v restauraci jednoho z místních bikerů, kde jsem měl možnost ochutnat to nejlepší z lokální kuchyně ve společnosti neuvěřitelně přátelských lidí. 





Alcoi a La fenasosa bike park

Alcoi je město, které leží asi 45 minut jízdy autem na sever od Alicante. Oproti trailům okolo pobřeží je tato lokalita jiná v tom, že není tak vyschlá a připomíná víc traily v České republice. Město je obklopeno horami a lesy, takže trailů je tu nespočet. Nevýhodou této lokality je, že část trailů se nachází v chráněném krajinné oblasti a bez znalosti lokality se můžete snadno dostat do křížku s místní policií. Já měl to štěstí, že mě touto lokalitou provedl místní stavitel trailů Koke. 


 

Za prohlídku nestojí jen místní kopce, ale i samotné město Alcoi. Nádherná architektura, velké množství kaváren a restaurací.

La fenasosa bike park je nejbližší bikepark v okolí Alicante. Nachází se 10 minut jízdy od města Alcoi. Z Alicante je to tedy taky asi 45 minut jízdy autem. Pozor, tenhle bikepark nemá lanovku, vývozy jsou tu zajišťovány místními, kteří shuttlují bikery autama. Slouží jim k tomu off roady s přívěsy na kola. Shuttly nejezdí každý den, je potřeba se podívat na internetové stránky, které dny se jezdí a pro ježdění v bikeparku se dopředu online objednat, případně si rezervovat shuttle.

Do bikeparku jsem zavítal poslední den před odletem zpět do ČR a zrovna tento den shuttly nefungovali, takže bylo vše za své. Ihned po příjezdu Vás do očí bouchne asi nejlépe „našejpovaná“ jump lina, kterou jsem kdy viděl. Stavěl ji sám mistr freeridu Nico Vink. Původně jsem nevěřil, že ji naskáču, ale skoky jsou tak dobře nakopané, že stačily 2 jízdy a bylo vše čistě naskákáno. 



Bike park je celý na jednom kopci ale má dvě hlavní oblasti, přední část, která vede k základně a zadní část, která vede na druhou stranu kopce do druhého údolí. Před část je více flow, jde zde Foxy line, která je v podstatně jedna dlouhá flow/jump lina s klopenkami a ve spodní části se napojuje na Nico Vink linu. Končí kousek od základny, kde je i betonový pumptack, dirty jumpy, bazén, místo pro kempování atd. 



Zadní část bikeparku je více technická a vede zde několik enduro/dh tralů. I v zadní části se ale dá vážně dobře zaskákat např. na Summum line. Bohužel jsem neměl možnost projet všechny tratě bikeparku obzvlášť v zadní části. Odpoledne se teplota vyšplhala na nějakých 33 °C a bez shuttlů se to všechno objet nedalo. Vůbec bych se příště nebál si na La fenasosu vyhradit alespoň 2 nebo i více dnů. Na základně se dá přespat, možnost je spát před základnou ve stanu či karavanu. Hned vedle základny je pump track, foam pit a bazén, vše co biker potřebuje.  A pokud by vás snad bike park přestal bavit, dá se vyrazit na přírodní traily do okolí města Alcoi (přes kopec). 



Tak tohle bylo Španělsko, konkrétně Alicante jeho okolí. Doufám, že se Vám tenhle krátký report líbil a pokud byste se sem chystali a potřebovali nějaké rady, tipy a kontakty na místní, spojte se se mnou (instagram.com/proletak, facebook.com/proletak ), rád Vám povím, co vím. Budu rád i za Váš feedback, zda se Vám tohle představení lokality líbilo a zda bych měl udělat, pokud vyrazím někdy do jiné zajímavé a Čechům méně známé lokality. Kolu zdar!

---

Fotografie: Luis Moreno Blázquez, Petr Leták, Text: Petr Leták

Kontakt:

 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí