Petr Hampl: Mám za sebou nejlepší sezónu kariéry

Petr Hampl: Mám za sebou nejlepší sezónu kariéry

Datum vydání: 14.02.2019

Petr Hampl má za sebou nejlepší sezónu kariéry a věří, že ta nadcházející bude minimálně stejně dobrá.

Při loňském návratu do Favoritu Brno hodně pookřál a bylo to vidět na výsledcích. Skončil na skvělém druhém místě v celkové klasifikaci Českého poháru a na konto si připsal i další dobré výsledky.

Petře, jak s odstupem několika měsíců uplynulou sezónu hodnotíš?

Určitě byla nejlepší v dosavadní kariéře. Dařilo se mi na většině závodů. Hlavně mě potěšilo, že jsem měl vyrovnanou výkonnost po celou sezónu. Bylo to dáno i kvalitní přípravou - v zimě jsem byl na soustředění ve Španělsku a v létě v rakouských Alpách. To mi pomohlo směrem k druhé části sezóny.
 
Do Favoritu ses vrátil po dvou letech v Prostějově. Cítíš, že jsi znovu pookřál?

Určitě, věděl jsem, do čeho jdu a jak to ve Favoritu chodí. Vždycky jsem tam byl spokojený, a když jsem dostal nabídku od trenéra Trkala, neváhal jsem a vrátil se. S trenérem se známe dlouho, rozumíme si a víme, co od sebe čekat. Trénuju podle zaběhlého systému, který mi sedí, a hodně dávám na své pocity. Vyhovuje mi, že jezdíme náročnější závody ve zvlněném terénu nebo v kopcích, kde se cítím dobře a vím, že na takových závodech můžu zajet dobré výsledky. V týmu mi věří, a to je pro mě důležité.
 

 
Patříš k lídrům týmu a trenér na tebe hodně spoléhá. Sedí ti taková role?

Ano, jsem člověk, který rád vyhrává. I kvůli tomu trénuju. Na závodech na sebe sám kladu velké nároky a chci co nejlepší výsledky. Když jsem potom na tréninku, tak se cyklistikou bavím a užívám si ji. To mi pomáhá být na závody dobře naladěný. Když vidím, že je na tom někdo v našem týmu líp, nedělá mi problém se pro něho obětovat. V etapových závodech, kde rozhoduje časovka, bude určitě lídrem spíš Adam Sekanina.
 
Čeká se od tebe, že budeš tahounem a příkladem i pro mladé závodníky, kteří do Favoritu každoročně přicházejí. Snažíš se jim pomáhat?

Snažím jim předat zkušenosti a rady. Pak už je jen na nich, jestli si z toho něco vezmou. Když přijdou někteří mladí závodníci s dobrými výsledky z juniorů do mužů, tak si myslí, že hned budou vyhrávat, ale realita je jiná. Věřím, že se mladíci chytnou a budou konkurenceschopní.
 
Absolvujete dlouhé soustředění ve Španělsku. Jak moc pomáhá, že můžete trénovat v kvalitních klimatických podmínkách?

Vím už z loňského roku, že mi tohle sedí. Loni jsem strávil podobně dlouhou dobu v teple a v sezóně to bylo znát. Myslím, že díky tomu jsem měl takové výsledky. V našich podmínkách jde trénovat, aby se člověk udržoval, ale ne zlepšoval. Počasí ve Španělsku je úžasné a každý trénink, i když je těžký, je spíš za odměnu.
 
Co očekáváš od nové sezóny? Jaké si dáváš cíle?

Minimálně bych chtěl zopakovat výsledky z loňska, ale budu se snažit je ještě vylepšit. Důležitý bude český pohár, je to naše nejvyšší soutěž. Chtěl bych zajet výsledek na některém ze závodu v kalendáři UCI a uspět na mistrovství republiky, kde se sejde kompletní domácí špička. Velmi rád závodím v Rakousku, kde bývá vždy skvělá konkurence a chtěl bych se tam umístit na stupních.
 

 
Vloni ses v dresu české reprezentace dostal až na mistrovství Evropy. Věříš, že se podaří na nějakou vrcholnou reprezentační akci propracovat i letos?

Věřím, že pokud budu mít výsledky, bude šance se nominovat. Loňské mistrovství Evropy byla velká zkušenost. Byla to moje první velká akce v elitní kategorii a zároveň velmi cenná lekce do budoucna.
 
Jaké máš cyklistické plány do budoucna? Co bys chtěl v cyklistice dokázat?

Rád bych se jednou dostal do ještě většího týmu, kde bych mohl jezdit ještě lepší a náročnější závody a ukázat svůj potenciál. Myslím, že se stále můžu zlepšovat a posouvat. Chtěl bych se pokusit o medaili z MČR v elitní kategorii. To je svátek cyklistiky a medaile má obrovskou prestiž.
 

Zdroj a foto: TZ Favorit Brno
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí