Otruba a Kvasničková mistry republiky v časovce

Otruba a Kvasničková mistry republiky v časovce

Datum vydání: 23.06.2023

Jakub Otruba (ATT In​vestments) a Eliška Kvasničková (SportRaces Cycling Team) získali ve slovenských Tlmačích tituly mistrů České republiky v časovce elitních kategorií při společném šampionátu ČR a SR.


Titul v kategorii mužů U23 vybojoval přesvědčivě Pavel Bittner z WorldTour týmu DSM, časovku juniorů suverénně ovládl Pavel Šumpík (Roman Kreuziger Cycling Academy) a nejlepší juniorkou byla Nela Kaňkovská (CC pave 76).

 

Otruba si na konto připsal první titul v elitní kategorii, když v minulosti už na domácím šampionátu dvakrát ovládl kategorii do 23 let a vloni byl mezi elitou třetí. Druhého Petra Kelemena ze švýcarského týmu Tudor porazil dnes na trase dlouhé 46 km o 23 vteřin. Třetí skončil Mathias Vacek (Trek-Segafredo), který by ještě mohl bojovat o zlato v kategorii U23, ale nechal se podle platných regulí tzv. ostaršit a odteď už bude závodit pouze v elitní kategorii. Včetně bojů na mistrovství světa či Evropy.

„Je to super, splnil se mi velký sen. Hodně to bolelo, ale teď převažuje radost,“ řekl pětadvacetiletý Otruba.

S úmorným vedrem, které na Slovensku celý den panovalo, se dokázal dobře popasovat.

„Horko mi vždycky dělá problém, proto jsem kvůli tomu trénoval i doma na ergometru. Vzal jsem si bundu a dlouhé kalhoty, abych si trochu zvykl na vedro, a určitě to pomohlo,“ prozradil český šampión.

Sen o osmém časovkářském titulu nevyšel zkušenému Janu Bártovi (Elkov Kasper), který v osmatřiceti letech absolvuje poslední sezonu kariéry. Obsadil sedmé místo se ztrátou 2:15 min. na vítěze.

 

Mezi ženami získala titul při premiéře v elitní kategorii osmnáctiletá cyklistka Eliška Kvasničková. Těsně druhá, o pouhé tři vteřiny, skončila Kristýna Burlová z belgické formace Lotto, třetí dojela obhájkyně stříbra Nikola Bajgerová. 

 

Kvasničková získala před rokem domácí titul ještě coby juniorka, kvalitu v jízdě proti chronometru předvedla i na mistrovství světa v Austrálii, kde byla čtvrtá. K bronzu ji tenkrát chyběla sekunda. Dnes brala první český titul mezi ženami.

„Mám velikou radost. Bylo to hodně náročné i díky tomu vedru. Možná jsem trošku přepálila začátek, ale naštěstí jsem to zvládla a dopadlo to skvěle,“ uvedla Kvasničková.

O víkendu pokračuje společný šampionát ČR a SR na Slovensku silničními závody. V sobotu jedou o tituly ženy, juniorky a junioři, v neděli pak mužská elita.

„Svou roli určitě sehraje horko i ta délka. Profil není nijak těžký, tak to podle mě asi skončí hromadným sprintem. Ale stát se může spousta věcí,“ předvídal mistr republiky v časovce Otruba.

 

Výsledky časovek:
 

Muži (46 km): 1. Otruba (ATT Investments) 54:21, 2. Petr Kelemen (Tudor Pro Cycling Team) +23, 3. M. Vacek (Trek-Segafredo) +54, 4. Turek +1:27, 5. Jakoubek (oba ATT Investments) +1:59, 6. A. Ťoupalík (Elkov Kasper) +2:09.
 

Ženy (23 km): 1. Kvasničková (SportRaces) 31:14, 2. Burlová (Lotto Dstny Ladies) +3 s, 3. Bajgerová (MAT Atom Deweloper Wrovlaw) +21, 4. Machačová (Dukla Praha) +1:04, 5. Slámová (Cyklotrenink) +1:28, 6. Ševčíková (Dukla Praha) +1:47.
 

Muži do 23 let (34,5 km): 1. P. Bittner (DSM) 41:46, 2. Řeha, 3. Telecký oba +1:10, 4. Přidal (vš. Elkov Kasper) +1:20, 5. Voltr (RRK Group Pierre baguette BE) +2:23.
 

Junioři (23 km): 1. Šumpík (Roman Kreuziger Cycling Academy) 27:57, 2. Král (Auto Eder) +59, 3. J. Bittner (Mapei Merida Kaňkovský) +1:03, 4. Rubeš (Expres CZ-Tufo Team Kolín) +1:34, 5. Bárta (Auto Eder) +1:40.
 

Juniorky (11,5 km): 1. N. Kaňkovská (CC pave 76) 16:15, 2. Douděrová (Jaroslav Kulhavy Cycling Team) +3, 3. Kovaříková (Ústecké centrum cyklistiky) +10, 4. Pittnerová (Mapei Merida Kaňkovský) +17, 5. E. Hanáková (Hanak sisters cycling academy) +20.

 

 

Zdroj: ČSC, foto: Jan Brychta


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Otevření cyklistické sezony 2024 Tatranu Kohoutovice
28.04.2024 | Kategorie: ostatní
Dne 27. dubna otevřeli cyklisté Tatranu Kohoutovice novou sezonu.
Canyon Neuron:ONfly – Elektrizující jízda nové generace!
26.04.2024 | Kategorie: MTB
Canyon představuje svůj nejnovější model elektrického horského kola, Neuron:ONfly 2024. Tento model přináší řadu inovací a vylepšení, které posouvají hranice toho, co je možné dosáhnout s elektrickým horským kolem.
Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
» více novinek a videí