Ohlédnutí za 10. ročníkem Okolo jižních Čech

Ohlédnutí za 10. ročníkem Okolo jižních Čech

Datum vydání: 15.09.2023

Letošní ročník mezinárodního cyklistického závodu Okolo jižních Čech kategorie UCI 2.2 postrádal jízdu proti chronometru, což ale nijak nevadilo. 

 

O časové rozdíly mezi závodníky se postaralo mimořádně aktivní pojetí závodu v každé etapě a zejména III. etapa s trojnásobným výšlapem na šumavský Javorník. 

 

Deset absolvovaných ročníků dává příležitost organizátorům k bilancování a možná i hlubšímu zamyšlení nad dalším vývojem a směřováním závodu. Jihočeské silnice zcela jistě poskytují příležitost k výběru atraktivních tras – jak z pohledu závodníků, tak i diváků. Podpora zúčastněných měst a obcí je obdivuhodná a organizátoři si této podpory nesmírně váží. To ale neznamená, že organizace takového závodu je něco snadného. 
 

 

V případě OJČ závod stojí a padá s osobou jeho ředitele Jana Hájka. Sekundárně potom s desítkami dobrovolníků, kteří za cenu čerpání vlastní dovolené, bagetu a tričko, obětují závodu vše co umí – a umí opravdu hodně! Odměnou jim je, že se většina renomovaných týmů na start závodu vrací, třebaže je mezinárodní kalendář čím dál plnější. Nemáme v Čechách mnoho příležitostí vidět na stupních vítězů stát vedle sebe borce z Lotto Dstny, Groupama-FDJ nebo Uno-X, třebaže se jedná „jen“ o development teamy. 

 

Závod skutečně dlouhodobě plní funkci „kvalifikačního“ závodu pro mladé talenty, převážně z řad Kontinentálních týmů, což ale rozhodně není důvod ke skromnosti či ostychu. Vždyť na tomto závodě vybrušovali své zkušenosti pozdější hvězdy World-tourovského nebe typu Floriana Senechala, Emanuela Buchmanna, Jana Polance, Ricardo Zoidla a také Josefa Černého. Předloňský vítěz závodu OJČ Arnaud De Lie dnes s přehledem poráží nejlepší světové klasikáře.
 

 

 

Seznam českých účastníků z řad reprezentantů na silnici, dráze i cyklokrosu by potom vydal na samostatnou stránku. Z tohoto pohledu má závod Okolo jižních Čech významnou roli v možnosti poměření sil a schopností mladých talentů, a to rozhodně není málo. Srovnání se sobě rovnými je výzva, na kterou musí slyšet každý, kdo chce dosáhnou úspěchu – stejně závodníci, jako i organizátoři. 

 

Nezbývá než doufat, že naši závodníci budou mít k takovému srovnání vytvořen dostatek příležitostí a organizátoři dostatek vůle a sil, tyto příležitosti vytvářet. Závodníci, organizátoři i sportovní veřejnost si to určitě zaslouží. 
 
Zdroj a foto: TZ pořadatelé


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Otevření cyklistické sezony 2024 Tatranu Kohoutovice
28.04.2024 | Kategorie: ostatní
Dne 27. dubna otevřeli cyklisté Tatranu Kohoutovice novou sezonu.
Canyon Neuron:ONfly – Elektrizující jízda nové generace!
26.04.2024 | Kategorie: MTB
Canyon představuje svůj nejnovější model elektrického horského kola, Neuron:ONfly 2024. Tento model přináší řadu inovací a vylepšení, které posouvají hranice toho, co je možné dosáhnout s elektrickým horským kolem.
Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
» více novinek a videí