Ohlédnutí za 21. ročníkem World Games of Mountainbiking

Ohlédnutí za 21. ročníkem World Games of Mountainbiking

Datum vydání: 15.09.2019

Ohlédnutí za 21. ročníkem World Games of Mountainbiking v rakouském Saalbach-Hinterglemm

V termínu od 5. do 8. září 2019 se ve sportu proslulém rakouském Saalbach-Hinterglemm odehrál již 21. ročník prestižní cyklistické akce World Games of Mountainbiking.

Navzdory nepřízni počasí, kdy se teplota přes den vyšplhala sotva na desítku, přilákaly disciplíny Marathon, Cross Country a Junior Trophy stovky cyklistů a nadšených diváků.

Program

Cyklistické slavnosti započaly již ve čtvrtek 10. září, kdy se bylo možné registrovat a vyzvedávat startovní balíčky. Volně přístupné byly také již oficiálně značené závodní tratě.

Pátek 11. září patřil závodníkům v disciplíně Cross Country. Závod na čtyři okruhy začal hromadným startem, při němž byli vyhlášeni vítězové šesti kategorií.

Po vzoru dospělých závodníků se na trať postavily i ti nejmenší, pro něž byly v centru města připraveny dětské závody známé jako Junior Trophy. Zúčastnily se jich děti od nejútlejšího věku do třinácti let v šesti věkových kategoriích. Malí sportovci byli téhož dne, stejně jako dospělí v disciplíně Cross Country, dekorováni při vyhlašovacím ceremoniálu před zraky desítky aplaudujících diváků.
 
V podvečer se uskutečnil za doprovodu folklórní hudby unikátní uvítací ceremoniál, tzv. pochod národů a na sklonku dne se v centrálním stanu odehrála tzv. Pasta Party.


Dominantou Světových cyklistických her byl sobotní Marathon, jehož se každoročně účastní bezmála tisícovka nadšených sportovců z různých zemí. Na výběr bylo z pěti tras se startem a cílem v Saalbach-Hinterglemm. Tratě na 21 a 31 kilometrů s převýšením 764 m respektive 970 m byly vhodné zejména pro amatérské cyklisty a hendikepované. Na dvaačtyřiceti kilometrech bylo třeba překonat již 1.992 m. Pro zkušené jezdce byla určena trať na 58 kilometrů s převýšením 2.852 m a pro nejodvážnější jezdce 80 kilometrů s neuvěřitelnými 3.652 m.


Na této disciplíně je unikátní to, že rozhodnutí o délce trasy mohlo padnout, vzhledem k náročnosti zdejšího profilu a s ohledem na počasí, až v průběhu závodu. Při rozdělování tratí bylo vždy na výběr, buď jet kratší cestou rovnou do cíle, nebo se vydat dál.

Ve večerních hodinách se pak v centrálním stanu uskutečnilo slavnostní vyhlášení vítězů všech kategorií v disciplíně Marathon.

Startovní balíček

V rámci registrace na disciplíny Cross Country a Marathon bylo na výběr ze dvou variant startovních balíčků. Levnější z nich za 49 Euro zahrnoval start na jedné z disciplín (Cross Country nebo Marathon), startovní číslo s příslušenstvím, originální tričko World Games, iontový nápoj, vstup na párty, voucher na Pasta Party a mapka s detailním popisem. Druhá verze startovního balíčku za 59 Euro čítala navíc start na obou disciplínách, dva vouchery na Pasta Party a masáž.

Do ceny musíme započíst také přesné kontinuální značení tratě. Občerstvení na trati, kde bylo dostatečné množství tekutin od iontového nápoje po PowerRade. Nechybělo ovoce, sladkosti a energetické tyčinky značky Power Bar. V cílovém bufetu se nabízela také teplá polévka. Samozřejmostí byla zóna pro mytí kol a pamětní medaile. A co víc. Závodník jel pro dobrou věc. V rámci startovného totiž přispěl na nadaci DEBRA Austria.

Ubytování

Ubytování v oblasti Saalbach-Hinterglemm nabízí služby na vysoké úrovni s přebytkem ubytovacích zařízení, přičemž obzvlášť chvályhodná je individuální péče o hosty. Pakliže se zaměříme na potřeby cyklistů, u většiny hotelů je prvořadá výbava na opravu kola, včetně mycího boxu. Součástí hotelů jsou wapky a stojany či úschovná zařízení. Nakonec kolo lze opláchnout téměř kdekoliv, před bikovými shopy nebo ve finiši single trailů. Tyto služby jsou zdarma, ty nadstandardní pak za poplatek. Kromě jiného místní služby nabízí i zapůjčení nebo servis kol. Bike shopy jsou profesionálně vybavené a o výzbroj nebo dostupnost jakéhokoliv komponentu není nouze.

Lokální zajímavostí je tzv. „Joker card“, který je možné získat ve vybraných hotelích a penzionech, jež tohoto žolíka podporují. Výhodná karta nabízí neomezený pohyb po všech lanovkách (v městech Saalbach, Hinterglemm, Leogang, Fieberbrunn), užívání turistických autobusů, tenisových kurtů, koupaliště,  vstup do místního muzea a mnoho dalšího včetně doplňkových slev na další služby nebo vstupy v Saalbach-Hinterglemm.

Destinace Saalbach-Hinterglemm

Malebná destinace Saalbach-Hinterglemm obklopená dvoutisícovými vrcholy s dechberoucími výhledy na ledovce přitahuje rodiny s dětmi a nadšené turisty, cyklisty či lyžaře, kteří mohou využít kromě lanovek i širších služeb od lanového centra, dětských parků či prolézaček a aquaparku, nebo se projet vláčkem, navštívit muzeum či útulné horské restaurace nabízející místní speciality.

Díky ideálním podmínkám se tu organizátorům daří uspořádat až na sto akcí ročně. Místní lokalita je natolik žádaná, že se tu nepřetržitě budují nové hotelové komplexy a lanovky.

Přihlaste se na World Games of Mountainbiking 2020 už nyní.  

Oficiální stránky akce World Games of Mountainbiking Saalbach-Hinterglemm zde

Více o možnostech cyklistiky v Saalbach-Hinterglemm zde
 
Foto: saalbach.com, Martin Steiger
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
První Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
» více novinek a videí