Odpočinek po závodní sezóně

Odpočinek po závodní sezóně

Datum vydání: 14.10.2017

Jaký je váš názor na posezonní odpočinek, k čemu je dobrý, jak odpočívají vaši svěřenci, ​je nějaký rozdíl mezi odpočinkem sportovce vozíčkáře a sportovce „chodícího“?

Tuto otázku, jež je aktuálně mezi sportovci velmi skloňovaná, dostal Viktor Zapletal ve své tréninkové poradně na stránkách České asociace tělesně handicapovaných sportovců, podívejme se tedy, co reprezentační trenér bikerů a handicapovaných sportovců po sezoně radí.

Dotazů, „co dělat na podzim a jak odpočívat“ dostávám velmi mnoho a tak se v této poradně pokusím uspokojivě odpovědět na dotazy nejčastější. 

Letním sportům pomalu končí sezóna a přichází období klidu, které je ovšem velmi důležité pro vaši další sportovní přípravu. Obecně platí, že odpočinek je stejně důležitou součástí tréninku, jako trénink samotný a není rozdíl, jestli jste sportovec vozíčkář či ne.
 
Osobně doporučuji využít krásných dní babího léta k objemovému, klidnému tréninku. Bavit se svým sportem, bez závodního stresu a odpočinkovou fázi zařadit do programu až později, ideální je říjen či přelom října a listopadu. Odpočinek by měl být dlouhý přibližně 10 – 14 dní a věřte, že je pro váš organismus velmi důležitý, nic neztratíte ze své výkonnosti, tělo se zklidní a zregeneruje. 

Nezanedbatelná je i složka psychická. Musíte dostat novou chuť do tréninku, ostatně uvidíte sami, jak vás to po 10 dnech „nicnedělání“ bude táhnout zpět na trénink.
 

Pokud jste prodělali v sezóně nějaká zranění či vás čeká nevyhnutelný lékařský zákrok, naplánujte jejich doléčení a řešení právě do dní odpočinku. Řada sportovců volí ve fázi odpočinku promyšlenou regenerační terapii – lázně. Ovšem doporučuji vyzkoušet a o procedurách se poradit s odborníkem. Ne každému lázně vyhovují.

Občasná je i forma aktivního odpočinku, kterou ale doporučuji jenom zkušeným závodníkům, kteří dokonale znají svůj organizmus a mají zavedený tréninkový a závodní systém. 

Částečně tak „odpočívá“ i Jirka Ježek, kterého dost často doslova sundávám v říjnu z kola. Vím, že vás hodně zajímá, jak regenerují moji nejlepší svěřenci. Především si regeneraci určují sami, podle potřeby svého těla. Jejich celoroční trénink je koncipovaný k několika vrcholovým fázím během sezóny a před těmito významnými závody absolvují vždy individuální tréninkový mikrocyklus, ve kterém je zařazená i fáze odpočinková. Výsledkem je tedy to, že na konci sezóny nejsou tak unaveni.
 
Koncem září, po silniční sezóně zařazují obvykle několikadenní odpočinkovou fázi, na kterou pak naváží dalším a delším odpočinkem v průběhu října.

Doporučuji, zaměřit se po sezóně na několik důležitých skutečností:

1) analyzovat svou závodní sezónu se svým trenérem, uvědomit si úspěchy a nezdary, abyste mohli odstranit nevhodné a posílit žádoucí 
2) stanovit si cíle na další rok, reálné, nicméně vysoké
3) hlídat si během odpočinkové fáze svou váhu
4) naplánovat si důkladně další trénink a sezónu
5) uvědomte si, že odpočinek je základem pro vaše další tréninkové měsíce, kdy budete budovat především svou celkovou kondici a posilovat tělo. A na to musíte být odpočinutí.
6) „nepřepalte“ přechod z odpočinkové fáze zpět do tréninku. Začněte trénovat pomalu, postupně přidávejte větší dávky. V plném tréninkovém zatížení byste měli být až po 14 dnech po ukončení volna.
 
Zdroj: CATHS / Viktor Zapletal, foto: O. Littera a F. Švestka

 

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
První Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
» více novinek a videí