O focení ženského cyklistického kalendáře

O focení ženského cyklistického kalendáře

Datum vydání: 05.11.2012

Hlavním aktérem, který byl u vzniku focení kalendáře byl Michal Frantík. Člověk, který se snaží dělat pro ženskou cyklistiku i nemožné. My jsme s Michalem udělali rozhovor o tom, jak vše probíhalo. 

Kde vznikla myšlenka na nafocení kalendáře?
Plán sejit se vzniklo již v Krásné Lípě při Tour de Feminin, protože jsme nejdříve měli podobné pozvání od jednoho místního nadšence ženské cyklistiky. Nakonec z toho sešlo z kapacitních důvodů. Dořešilo se to na závodech v Rokycanech. Tam jsme se s holkami dohodli, že setkání dotáhneme do konce, a že se prostě jednoduše sejdeme. Tam už nás napadlo něco takového jako kalendář s myšlenkou propagace a popsání svízelné situace, která je v ženské silniční cyklistice. 
 
Bylo složité naplánovat focení kalendáře?
Plánování probíhalo asi měsíc, než jsme si řekli všechny jednotně, že do toho jdeme. Holky věděly, proč to všechno dělají. Zpočátku nešlo vůbec o kalendář, ale propagaci vážně trestuhodnou situaci v ženské silniční cyklistice. Nerozhodili je ani někteří kritikové na diskuzích, protože těch pozitivně naladěných bylo mnohem více, kteří se holek zastali, jak se říká, kdo nic neudělá, ten nic nepokazí.
 
 
Jaké jsou zážitky z focení?
Fotograf byl absolutní profesionál a byl na focení venku i vevnitř připraven a klidu dodalo i to, že kadeřnice i kosmetička se s námi sešly už v pátek a plánoval se s fotografem i scénář, který byl dopředu naplánován až do pozdních nočních hodin, aby vše klaplo.
 
Jak bys nám popsal celý den focení?
Ráno jsme posnídali, zapálili oheň v krbu a šlo se na to. Pěkné zázemí nám poskytl i Sky areál v Hlinsku a majitelé přímo tohoto areálu a restaurace. Scénáře byly připravené a holky vždy a včas namalované i učesané před každou scénou, která se fotila, v průměru 40 min. Holky se u toho výborně bavily a panovala skvělá nálada. Rozptýlení nám připravily štáby televizi, které s námi strávily hodinu a více, redaktory těchto štábů jsme zasvěcovali do různých cyklistických věcí. Vážně byla sranda a moc jsme se u toho nasmáli! Po odjezdu televize jsme začali fotit dál podle scénáře. Skončilo se asi kolem 22 hodiny večerní. Pak jsme si sedli a Irča Berková dovezla kvalitní víno z jižní Moravy a u toho jsme si příjemně popovídali o cyklistice a o různých scénách, které se fotily, opět jsme se nasmáli. 
 
 
Jak se líbí vzniklé fotky?
Fotky jsou rozhodně moc pěkné, vtipné, nápadité, vždy něco znamenají a přitom nejsou nijak sprosté.
 
Co si slibujete od focení?
Doufám, že lidi probudí ze zimního spánku a začnou brát holky vážně. Některé cyklistky to výkony dokazovaly celý rok a bylo to kolikrát bez povšimnutí. Na Českém poháru je pomalu ani nevyhlašují nebo nepochytají jejich výsledky a ven se nedostanou, pokud si to nezaplatí.  Tak proto šly do této akce. Věříme, že se najdou sponzoři, kteří budou chtít také podpořit tento sport, a že vše bude nasměrováno správnou cestou tak, jak má být. Také věřím, že to nebude bráno za špatný konec, ale naopak se něco udělá pro dobrou věc, aby na sebe cyklistky nemusely upozorňovat kalendářem, že tu jsou a závodí na kole. Kalendář je zajímavým nápadem, tak proč v něm nepokračovat, ale ne kvůli tomu, že už holky nevědí, jak se jinak ozvat, aby si jich někdo všimnul, ale proto že to je krásná věc a zpestření po sezoně.
 
Kdo se v kalendáři českých cyklistek pro rok 2013 objeví?
Pavlína Šulcová (mistryně ČR na silnici - ženy elite)
Nikol Hlubinková (mistryně ČR na silnici - juniorky)
Vendula Kuntová
Monika Simonová
Veronika Kotalová
Lucie Macíková
Irena Berková
Tereza Trefná
Veronika Bláhová
Božena Kučerová
Hana Kolářová
 
Foto: Tomáš Tesař, cyclist.cz


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Domácí Holubová a rakouský Bairov ovládli první Český pohár v městě Touškov
07.05.2024 | Kategorie: MTB

Město Touškov hostilo start 34. ročníku Českého poháru XCO a domácí Adéla Holubová si zde vydobyla vítězství mezi ženami. Společně s ní si slavnostní chvíle užíval Rakušan Mario Bair, který ovládl mužskou kategorii.

 
Začíná ME XCO v Cheile Gradistei, bez nemocného Cinka, Srnské a Novotného!
06.05.2024 | Kategorie: MTB
V rumunském horském resortu Cheile Gradistei ve středu začne Mistrovství Evropy horských kol v olympijském cross country, Short tracku a štafetách.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (6.5-12.5.2024)
06.05.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.
Colnago G4-X: Aerodynamické prvky i na gravel kole
01.05.2024 | Kategorie: ostatní, silniční
Colnago, prestižní italský výrobce jízdních kol, právě oznámil vydání svého nejnovějšího modelu, Colnago G4-X 2024. Tento model představuje nejnovější inovace a technologie v oblasti cyklistiky a slibuje, že posune hranice toho, co je možné na kole dosáhnout.
Stevens E-Maverick
01.05.2024 | Kategorie: MTB
Lehký a hravý pro maximální zábavu na stezce - to bylo zadání pro vývoj nové řady E-Maverick Light Assist e-fully.
» více novinek a videí