Nové brzdy Sram Maven: absolutní síla a kontrola

Nové brzdy Sram Maven: absolutní síla a kontrola

Datum vydání: 25.02.2024

Cyklisté, kteří hledají maximální brzdný výkon a efektivitu jízdy, by měli věnovat pozornost novince od Sramu. Jde o brzdy Sram Maven, které jsou určené pro MTB disciplíny a elektrokola. Tyto brzdy bourají zažité mýty a přinášejí zcela nový přístup k konstrukci a dimenzování kotoučových brzd.


 

Co dělá brzdy Maven tak silnými?


Brzdy Maven jsou absolutně nejsilnější brzdy, které Sram kdy vytvořil. Podle výrobce dokáží produkovat o 50 % více brzdné síly než stávající gravity model Sram Code. To je opravdu slušný nárůst účinku, který se dá ovšem ale také vyhodnotit tak, že pro stejný brzdný účinek budete s Maven brzdami potřebovat buď zhruba o třetinu menší sílu, nebo vám budou stačit menší průměry kotoučů.


 
Za tímto výkonem stojí několik klíčových faktorů. Brzdy Maven využívají jako brzdové médium minerální olej namísto klasické brzdové kapaliny, na které je postavena většina kotoučovek od Sramu. Brzdové třmeny Maven jsou navrženy jako čtyřpístkové s dvěma odlišnými průměry pístků 18 a 19,5 mm. Na první pohled pak zaujme robustnost Maven třmenů, které disponují o poznání masivnější konstrukcí, postavenou mimo jiné také na větším množství použitého materiálu, který se podílí na novém pojetí tepelného managementu těchto brzd.
 
Brzdové páky jsou výhradně v novém Stealth provedení, optimalizovaném pro integrované vnitřní vedení. Uvnitř najdete kompletně přepracované přepákování, které se díky SwingLink technologii podílí na výrazném nárůstu brzdového účinku. SwingLink v brzdových pákách postupně mění dávkování brzdové síly při stlačení brzdové páky. Čím větší oblouk páka opíše po kružnici, tím větší je brzdná síla samotné brzdy. Progrese brzdné síly vám poskytuje neporovnatelnou kontrolu nad kolem.


 
Dalším prvkem, který zvyšuje brzdný výkon, je použití čtyř šroubů pro uchycení brzdového třmenu. To výrazně snižuje stratu brzdného výkonu a přenáší větší tuhost třmenu do brzdové páky.
 

Pro koho jsou brzdy Maven vhodné?

 
Brzdy Maven jsou určené pro cyklisty, kteří hledají neomezený brzdný výkon, který jim dodá jistotu a sebedůvěru. Tyto brzdy jsou ideální pro závodníky a nadšence gravity disciplín, jako je downhill, enduro nebo e-mtb. Díky obrovské brzdné síle si můžete dovolit jet rychleji a tvrději, aniž byste se museli obávat, že vás brzdy zradí v dlouhých sjezdech nebo náročných podmínkách.
 
Brzdy Maven vám také umožňují jít až na absolutní hranici a zároveň můžete tuto obrovskou brzdnou sílu snadno snížit. Představte si to jako ladění hlasitosti. Větší výkon znamená více možností.
 


Cenové varianty brzd Maven
 
Sram nabízí celkem tři verze brzd Maven. Nejvyšší Ultimate bude cílit na závodníky díky titanovým částem nebo speciální červené edici Expert, ve které dostanou zákazníci oba typy brzdových destiček a také různé průměry kotoučů. Dostupnější verze Silver pak bude nabízet stejný výkon za nižší cenu.
 
Ceny brzd Maven:

Maven Ultimate: 8 990 Kč (přední nebo zadní brzda)
Maven Silver: 7 990 Kč (přední nebo zadní brzda)
Maven Bronze: 5 590 Kč (přední nebo zadní brzda)
 
Brzdy Maven budou k dispozici na trhu od dubna 2024.
 


Závěr
 
Brzdy Sram Maven jsou novinkou, která přináší absolutní sílu a kontrolu pro cyklisty, kteří hledají maximální brzdný výkon a efektivitu jízdy. Tyto brzdy bourají zažité mýty a přinášejí zcela nový přístup k konstrukci a dimenzování kotoučových brzd. Brzdy Maven jsou určené pro MTB disciplíny a elektrokola a nabízejí tři úrovně provedení a cen.




Autor: Tým CykloRepublic
Foto: SRAM




Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Prima CUP na Dolní Moravě nebude jen o cyklistice, užije si ho každý
29.04.2024 | Kategorie: MTB
Dolní Morava se stane již po šesté dějištěm seriálu horských kol Prima CUP a jak už zde bývá zvykem, cyklistika nebude pouze jedinou možností, jak si užít druhý červnový víkend.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (29.4-5.5.2024)
29.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
Otevření cyklistické sezony 2024 Tatranu Kohoutovice
28.04.2024 | Kategorie: ostatní
Dne 27. dubna otevřeli cyklisté Tatranu Kohoutovice novou sezonu.
Canyon Neuron:ONfly – Elektrizující jízda nové generace!
26.04.2024 | Kategorie: MTB
Canyon představuje svůj nejnovější model elektrického horského kola, Neuron:ONfly 2024. Tento model přináší řadu inovací a vylepšení, které posouvají hranice toho, co je možné dosáhnout s elektrickým horským kolem.
Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
» více novinek a videí