Nové Město na Moravě 2024: setkání cyklistických hvězd

Nové Město na Moravě 2024: setkání cyklistických hvězd

Datum vydání: 21.05.2024

Nové Město na Moravě bude před Olympijskými hrami v Paříži nejsledovanějším závodem Světového poháru horských kol letošní sezony. Proč? Protože ihned po závodě na Vysočině se uzavře kvalifikační období, závod si tak nenechá – dost pravděpodobně – ujít téměř žádná z velkých hvězd. Půjde o poslední možnost navýšit národní bodové konto a také ukázat se reprezentačním trenérům a zabojovat o startovní místo v rámci své země.


Kvalifikační období pro olympijské hry v Paříži 2024 se chýlí ke konci! Stejně jako u her v Tokiu, i tentokrát se v Novém Městě uzavře dlouhý proces sbírání bodů. Český podnik ve dnech 24. – 26. května 2024, jenž bude 3. závodem Světového poháru v disciplíně cross-country, bude opět zásadní a rozhodující


Systém přidělování míst jednotlivým zemím je složitý a je v podstatě nemožné předem jasně říct, kterých 36 jezdců a z jakých států, bude na startu pod pěti kruhy v Paříži stát. Tedy, jasné to je pro prvních 19 zemí v pořadí olympijského žebříčku UCI. Pak jsou ovšem ve hře ještě další startovní místa, která se přidělují na základě komplikovanějších kritérií, která nejsou osvětlena zcela 100%.


Ale pojďme z Paříže do Nového Města na Moravě, protože právě tam na konci května může dojít k největšímu setkání hvězdných cyklistů a bikerů od srpnového mistrovství světa v Glasgow. Na šampionátu ve Skotsku jsme mohli vidět na společném startu Toma Pidcocka, Petera Sagana, Mathieu van der Poela a pochopitelně největší hvězdu MTB Nino Schurtera. Rádi bychom, aby se to stalo i v Novém Městě na Moravě


Jestli ale opravdu velká jména světové cyklistiky do Vysočina Arény dorazí, se pravděpodobně dozvíme až těsně před samotným startem. Spekulovat se však dá poměrně dobře, protože jedno je jasné: všichni potvrdili, že mají velký zájem startovat v Paříži 2024 na horských kolech. A kde jinde, a to i díky výše zmíněným faktům, by měli startovat, než právě v Novém Městě!


Že na Vysočinu dorazí Švýcar Nino Schurter, to hraničí téměř s jistotou. Byl tam pokaždé od roku 2011, když se v Novém Městě na Moravě konal závod světového poháru nebo mistrovství světa. A vzhledem k tomu, že Švýcaři mají v reprezentačním družstvu takovou konkurenci, tak Nino si bude chtít svou pátou účast na olympiádě pojistit.


Úřadující mistr světa, olympijský šampion Tom Pidcock má sice „své“ jisté, protože Británie do Paříže drží dvě startovní místa a kdo jiný by měl ostrovní stát reprezentovat než právě čtyřiadvacetiletý multitalent. Nicméně v Novém Městě na Moravě startuje pravidelně a ví, co ho v Česku čeká. Má své oblíbené bydlení stranou od lidí, rád brouzdá na kole českou krajinou a pochopitelně se mu v Novém Městě daří. Vsázíme na to, že Tom Pidcock v Novém Městě startovat bude!




Největší otazníky byly až do nedávna u Mathieu van der Poela. Nizozemský cyklista, mistr světa v cyklokrosu z Tábora 2024 a nedávný vítěz Paříž – Roubaix, nemá na bikové závody posledních let dobré vzpomínky. Za prvé jich mnoho nejel a za druhé jich mnoho nedokončil. Zmiňované mistrovství světa v Glasgow pro něj skončilo pádem v prvním okruhu! Před pár dny však učinil společně se svým týmem a trenéry finální rozhodnutí - rozhodl se vynechat olympijský závod na horských kolech v Paříži 2024. Na OH se zúčastní pouze silničního závodu. V Novém Městě na Moravě ho tedy letos bohužel neuvidíme.


Zato Petera Sagan, slovenská superstar a člen továrního týmu Specialized by neměl na Vysočině chybět. Kam jinam by si ho americký tým měl vzít než na téměř domácí půdu? Peter začal po operaci srdce se závoděním s menší intenzitou na silničním etapáku kolem Maďarska. Do bikových závodů by ale měl naskočit, a to i v případě, že jeho účast na olympiádě na horském kole je spíše v rovině zbožného přání. Podle výkladu kvalifikačních kritérií nemá šanci. Je ovšem možné, že star jako Sagan zkrátka dostane od UCI divokou kartu. Mimochodem Peter Sagan naposledy závodil v Česku na horském kole v roce 2016. Zopakuje si po osmi letech svůj start v Novém Městě? 


Vše se dozvíme už brzy, závodní programNovém Městě startuje už 24. května 2024.


Kompletní závodní program najdete zde

Informace o vstupenkách zde

 



Autor: Kristýna Kopecká
Foto: Michal Červený


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

RockShox 2024: Jízda na vlně inovací s novými vidlicemi
15.06.2024 | Kategorie: MTB, ostatní
RockShox, světově uznávaný výrobce cyklistických komponentů, představil své nejnovější vidlice pro rok 2024. Tato nová řada vidlic přináší řadu vylepšení a inovací, které posouvají hranice toho, co je možné dosáhnout v oblasti horského kola.
Specialized Crux DSW 2024: Lehké gravel kolo s minimalistickým designem
13.06.2024 | Kategorie: cyklokros
Specialized představil nový model gravel kola pro rok 2024, Specialized Crux DSW. Tento model pokračuje v tradici lehkosti a vysokého výkonu, které jsou charakteristické pro řadu Crux. 
Stevens Custom program s novinkou Sram Red
12.06.2024 | Kategorie: silniční
V rámci Stevens Custom programu přibyla do nabídky možnost volby zcela nové prémiové bezdrátové elektronické sady Sram Red AXS.
Novinky FOX a MARZOCCHI 2025 již v prodeji
12.06.2024 | Kategorie: MTB
Novinky výroční modelové řady 2025 (FOX slaví 50let od svého založení) značek FOX a Marzocchi jsou již nyní postupně naskladňovány u dovozce – firmy CYKLOŠVEC Písek.
Škoda Auto Dolní Morava: skvělé výkony a neopakovatelná atmosféra
11.06.2024 | Kategorie: MTB
Pod vrcholem Králického Sněžníku se v sobotu 8. června uskutečnil čtvrtý podnik cyklistického seriálu Prima CUP, který přilákal nadšené bikery i nejlepší české maratonce.
» více novinek a videí