Nová koncepce cyklistických sportovních center mládeže

Nová koncepce cyklistických sportovních center mládeže

Datum vydání: 09.12.2019

Potřeba změny koncepce fungování sportovních center mládeže vzešla takzvaně zespodu, z členské základny a klubů a vedení Českého svazu cyklistiky toto volání vyslyšelo.

Čtyři měsíce usilovné práce skupiny odborníků vyústily v novou koncepci SCM pro čtyřleté období, počínající rokem 2020.

„Inspirovali jsme se v minulosti, kdy podpora mládežnického sportu fungovala dobře a transparentně, myslím tím známá tréninková střediska mládeže TSM a střediska vrcholového sportu mládeže SVSM:“

Vysvětluje předseda Českého svazu cyklistiky Petr Marek a paní Jaroslava Krakovičová, generální sekretář ČSC dodává, že  inspiraci a zkušenosti čerpali i z fungování mládežnických center v jiných svazech a jiných sportech. Hlavní cíle „Koncepce“ si lze přečíst v samotném úvodu materiálu: vychovat sportovce schopné dosahovat výsledků na mezinárodní úrovni zejména v kategoriích U19 a lépe připravené pro přechod do kategorie U23. Nová koncepce má být spravedlivější, s jasně definovanými a měřitelnými hodnotícími kritérii včetně pravidelného metodického vyhodnocování jejich fungování.

Na pomyslném vrcholu pyramidy jsou čtyři Střediska vrcholového sportu pro dráhu a silnici. Kritéria pro výběr těchto center byla jasná a transparentní. Jednak bylo třeba pokrýt celou Českou republiky a vytvořit přirozené spádové oblasti pro jednotlivé regiony, dvě jsou tedy na Moravě a dvě v Čechách. Velkou roli hrála trenérská odbornost, výsledky, ale také technicko-materiální zázemí – tělocvičny, ubytovny, a především cyklistická dráha. Zásadní změnou je, že členové SVS budou nadále závodit za své domovské kluby, SVS jim bude poskytovat odbornou podporu, jednotné testování, společné kempy, starty na závodech a podobně. Hodně bude záležet na individuální komunikaci mezi klubem a SVS.


Novými středisky jsou TJ Dukla Praha (Pozn., nezaměňovat s Armádním sportovním centrem  Dukla!), Roman Kreuziger Cycling Academy v Plzni, TJ Favorit Brno a Tufo Pardus Prostějov.

Druhé patro pyramidy tvoří Střediska vrcholového sportu pro BMX a MTB, která jsou zřízena u příslušných disciplinových komisí, a jsou určena výhradně pro podporu závodníků v olympijských disciplínách. Základnu pyramidy tvoří Krajská sportovní centra, orientovaná především na žákovské kategorie a Sportovní centra neolympijských disciplín.  Hodnocení činnosti a výsledků jednotlivých SCM doznalo také řady změn.  U středisek SVS došlo k poměrně zásadnímu zpřísnění hodnotících kritérií. Nastavit jednotný metr není  jednoduché, a tak jsou trochu kritéria změkčena pro ženské kategorie. Svým způsobem to motivuje kluby více pracovat právě s děvčaty, což je celospolečenský trend odrážející se jak v připravovaných změnách na olympijské půdě, tak v mezinárodní cyklistice.

„Celé to bude především o práci, o soustavné kontinuální práci s mládeží,“ dodává generální sekretář ČSC Jaroslava Krakovičová.

Ideovou oporou všem, kdo se do práce chtějí pustit může být základní filozofie struktury sportovních center shrnutá jako 3K. Kontinuita, Kvalita, Kvantita. 

Jedním ze smyslů koncepce je zajistit kontinuitu závodníků po přechodu do kategorie U23 a Elite a zároveň mezi jednotlivými úrovněmi center. Kvalifikační a Hodnotící kritéria mají mimo jiné motivovat spolky, kterým byl přiřazen status některého z center, aby také zajišťovaly činnosti i mimo kategorie vymezené statusem, zejména tedy nábor a následně přechod do vyšší úrovně.
 
Na Kvalitu je kladen důraz na úrovni SVS. Cílem těchto SVS je výchova závodníků takový způsobem, aby dosahovali vynikajících výsledků na úrovni ČR, ale zejména byli konkurenceschopní i na zahraničních závodech. Závodníci zařazení do SVS by měli tvořit pilíř reprezentace.

Kvantita je klíčovým hodnotícím parametrem na úrovni Krajských Sportovních Center. Cílem je zajistit na úrovni Krajských Sportovních Center širokou členskou základnu průměrných a nadprůměrných závodníků. Hodnotící kritéria jsou nastavena takovým způsobem, že není kladen důraz na špičkové výsledky jednotlivých závodníků, ale na jejich alespoň průměrnou výkonnost a širokou členskou základnu.

Novou Koncepci sportovních center mládeže schválil výkonný výbor Českého svazu cyklistiky 31. 10. 2019.
 
Zdroj: TZ ČSC, Foto: Pavel Křikava

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
První Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
» více novinek a videí