Nominace silničářů do Tokia: Štybar, Schlegel, Kukrle a Neumanová

Nominace silničářů do Tokia: Štybar, Schlegel, Kukrle a Neumanová

Datum vydání: 22.06.2021

Silniční komise Českého sv​azu cyklistiky dnes schválila nominaci silničářů na olympijské hry v Tokiu.

Čtyřčlenný výběr tvoří Zdeněk Štybar (Deceuninck-Quick Step), Michal Schlegel, Michael Kukrle (oba Elkov Kasper) a jedinou ženou bude Tereza Neumanová (Women Cycling Team).

V mužské nominaci by za normálních okolností figuroval v sestavě mistr republiky v časovce Josef Černý, který měl jet na olympiádě kromě časovky i silniční závod jednotlivců, ale požádal reprezentačního trenéra Tomáše Konečného, aby jeho místo přepustil někomu jinému.

„Deceuninck-Quick Step s ním počítá na Vueltu. Před ní by měl absolvovat delší vysokohorské soustředění a olympiáda mu bohužel úplně nezapadá do programu. Bavili jsme se o tom spolu na Slovensku, oznámil mi to jako prvnímu a po dohodě s ostatními členy komise jsme to akceptovali,“ uvedl Tomáš Konečný.

Proto musela komise řešit, kdo Černého nahradí. Jednání probíhala ještě během pondělí. Nakonec padlo rozhodnutí jmenovat čerstvého mistra republiky a pátého muže mistrovské časovky Michaela Kukrleho. 

„Na olympiádě pojede silniční závod i časovku. Nominaci si zaslouží. Doma vede Český pohár, vyhrál dva jeho letošní závody. Před mistrákem jel dobře závod Kolem Horního Rakouska. Typem je to takový klasikář, jemuž by mohla olympijská trať sednout. Celá komise se jednoznačně shodla, že Michael je správnou volbou,“ vysvětlil předseda silniční komise Luděk Telecký.

Pro silniční závod byli vybráni také Zdeněk Štybar a Michal Schlegel

„Museli jsme brát v úvahu náročnost olympijského závodu. Štybar byl pro všechny jasnou volbou. Je to velice zkušený závodník, letos získal z našich kluků nejvíc UCI bodů. Na olympiádu se dlouhodobě chystá, bere ji jako jeden z velkých vrcholů sezóny. Umí jezdit těžké jednorázovky. Schlegel je především skvělý vrchař, což před mistrovstvím republiky prokazoval na závodech Kolem Malopolska a Kolem Horního Rakouska, kde vždy vyhrál těžkou etapu. Malopolsko celkově vyhrál a v Rakousku skončil třetí. Dařilo se mu i na dalších závodech v zahraniční,“ řekl Luděk Telecký.

Tým pro silniční olympijský závod bude podle reprezentačního trenéra dobře vyvážený.

„Štybar bude kapitánem, má z našich kluků nejvíc zkušeností s takovými závody. V sestavě máme jednoho vrchaře a dva klasikáře, kteří nemají problém v kopcích. Sice to bude nesmírně těžký závod, ale určitě nejsme bez šancí. I ty největší velmoci budou moci postavit maximálně pět závodníků a v takovém počtu není nikdo schopen tvořit závod dlouhý 230 kilometrů,“ odhadoval Tomáš Konečný.

Jedinou ženou v olympijské nominaci na silnici je Tereza Neumanová, která na mistrovství republiky v Bánovcích nad Bebravou porazila v přímém souboji o Tokio v silničním závodě Nikolu Noskovou. Její nominaci schválila silniční komise ČSC už po sobotním závodě žen. Předem bylo stanoveno, že pokud titul získá jedna z těchto dvou závodnic, pojede na olympiádu mistryně republiky. Rozhodlo se tak na cílové rovince, kdy ve spurtu slavila prvenství Neumanová, Nosková skončila třetí. Neumanová pojede na OH pouze silniční závod, pro časovku žen nemá Česko vyjeté účastnické místo.

Nominace na OH do Tokia:

Muži:
Zdeněk Štybar, Michal Schlegel (oba silniční závod), Michael Kukrle (silniční závod, časovka).

Ženy: Tereza Neumanová (silniční závod). 

Zdroj: ČSC, foto: Jan Brychta


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (15.4-21.4.2024)
15.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Úvodní závod seriálu Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Gaze a Richards triumfují v úvodním závodě Světového poháru horských kol v Mairiporu
14.04.2024 | Kategorie: MTB

Světový pohár horských kol odstartoval v brazílském městě Mairipora napínavým závodem short tracku pro elitní kategorie. Evie Richards z týmu Trek Factory a mistr světa Samuel Gaze z Alpecin Deceuninck triumfovali na náročné trati, předznamenávajíc tak další události v seriálu. 

 
Allegro TEST: Giant Reign 1
13.04.2024 | Kategorie: MTB, Testy
Giant letos představil mnoho novinek. My jsme si posvítili na Giant Reign z roku 2023. Reigna jsme vzali do jeho přirozeného prostředí, a to do závodního nasazení na pořádný kopec.
» více novinek a videí