Nerozmazlují se profíci protokolem o extrémním počasí?

Datum vydání: 07.02.2017

Manažer americké stáje BMC a vítěz etap na Tour de France i Giro d´Italia, Allan Peiper, srovnává dnešní reakce jezdců na špatné počasí k jeho vlastním zkušenostem.

Protokol pro exrémní počasí je dokument, který vydala na počátku loňského roku Mezinárodní cyklistická unie (UCI) po společném jednání s asociacemi cyklistů (CPA), týmů (AIGCP) a organizátorů závodů (AIOCC). Všechny zainteresované skupiny tehdy jednaly o společném cíli - bezpečnosti jezdců, neboť to byla pro všechny priorita.

Výsledkem je nynější situace, kdy před každým závodem, či etapou, jehož (jejíž) dění ohrožuje 1) namrzající déšť; 2) sníh na vozovce; 3) silný vítr; 4) extrémní teploty; 5) špatná viditelnost; či 6) špatná kvalita vzduchu, se na žádost kteréhokoliv ze zúčastněných povinně sejdou hlavní lékař závodu, bezpečnostní ředitel, zástupci jezdců, týmů a prezident panelu komisařů UCI. Ti pak mohou zvažovat opatření od zrušení celé etapy či závodu, přes změnu místa startu; času startu; místa cíle a změnu trati po neutralizaci určité části etapy či závodu.

Zajímavou perspektivu dává současné situaci na serveru Cyclingnews bývalý australský profesionální cyklista a nynější sportovní ředitel americké WorldTour stáje BMC, Allan Peiper, který srovnává dnešek s jeho závodními léty.

Na etapu Gira d´Italia roku 1988, kdy se přes průsmyk Passo Gavia dostávali jezdci za silného sněžení, vzpomíná s pýchou a zároveň s nostalgií, protože něco takového je podle něj s roustoucí profesionalitou tohoto sportu ztraceno.

Peiper zajímavě srovnává také to, za jakých podmínek trénoval on a co je zvykem dnes.

"Pamatuji si zimy 1985 a 1986, kdy jsem v Belgii dva týdny trénoval v mínus patnácti skoro každý den... Byl jsem na takové podmínky zvyklý, ale ty dny jsou pryč, takové zimy už nejsou. Dvacet let nebylo mokré Paříž - Roubaix, takže si na to cyklisté odvykli... (Dnes) v Belgii zaprší a závodníci letí trénovat do Španělska. Mentalita se změnila."


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí