Super! Nash vyhrála úvodní díl cyklokrosového SP

Super! Nash vyhrála úvodní díl cyklokrosového SP

Datum vydání: 17.09.2015

Úvodní díl světového poháru cyklokrosařů v Las Vegas vyšel skvěle české reprezentantce Kateřině Nash. Ta v Las Vegas už několikrát vyhrála závod Cross Vegas a i dnes kralovala. O čtvrt minuty porazila Italku Evu Lechnerovou a o téměř 40 vteřin loňskou vítězku celého seriálu SP Sanne Cantovou z Belgie.

Závod mužů vyhrál Belgičan Wout van Aert, stříbrný medailista z letošního světového šampionátu v Táboře. Z našich krosařů si nejlépe vedl Adam Ťoupalík, který dojel sedmnáctý, do elitní dvacítky se dostal i Radomír Šimůnek.

Závod Světového poháru měl svoji premiéru mimo evropské tratě a navíc se jel premiérově i za umělého osvětlení. Nash, která žije v USA, si dojela pro čtvrté pohárové vítězství v kariéře po suverénním výkonu. Sedmatřicetiletá rodačka z Prachatic se od startu usadila spolu s Lechnerovou, van Paassenovou (Niz.), Cantovou a Kanaďankou Pendrelovou v čele závodu. V úvodu čtvrtého, předposledního okruhu, se do skupiny dotáhla i dvojice Američanek Gouldová a Comptonová, a to Nash nastoupila a vypracovala půlminutový náskok. Za ní pak vyrazila Lechnerová a boj o bronz se zúžil jen na trio Cantová, Gouldová a Pendrelová.

Nash si už vítězství jasně pohlídala a v cílové rovince měla dost času pozdravit po obou stranách davy nadšených fanoušků. V cíli pak dlouho rozdávala šťastné úsměvy.

„Cítila jsem se výborně a byl to dobrý tah, i když jsem to v plánu neměla. Jen jsem vyrazila dopředu a získala malý náskok. Když se to takhle sejde, už musíte jet. A povedlo se mi vydržet až do cíle,“ řekla Nash, která dosud měla na kontě vítězství z Roubaix (2010), Tábora (2011) a z Namuru (2014).

Závod mužů opanovali podle očekávání Belgičané. Obsadili kompletně stupně vítězů a v první desítce jich dojelo sedm. Zvítězil Wout Van Aert, který tím dodatečně oslavil své jedenadvacáté narozeniny, které měl včera. Do cíle dojel s náskokem 23 vteřin před legendárním Svenem Nijsem a třetím Michaelem Vanthourenhoutem. Nejlepší z českých jezdců Adam Ťoupalík skončil sedmnáctý, o dvě místa za ním dojel Radomír Šimůnek a Michael Boroš čtyřiadvacátý.

Na startu bylo 68 jezdců ze šestnácti zemí a nikdo z favoritů nechyběl. I přes pozdní večer panovalo v Las Vegas velké teplo, proto většina jezdců vyrazila na osm okruhů s bidony. První zaútočil Michael Vanthourenhout a ve třetím kole získal půlminutový náskok. V polovině závodu se za ním vydala dvojice Nijs a van Aert a v pátém okruhu se na M. Vanthourenhouta dotáhla. S odstupem dvaceti vteřin pak jezdila dvojice Powers (USA) a van der Haar (Niz.), kterou brzy doplnil Belgičan Pauwels.

V šestém kole nastoupil k rozhodujícímu útoku van Aert, s odstupem čtvrt minuty jezdil Nijs a M. Vanthourenhout ztrácel půl minuty. Van Aert náskok postupně navyšoval a s přehledem zvítězil. V cíli se radoval i devětatřicetiletý veterán Nijs, stejně jako třetí Michael Vanthourenhout.
Další závod seriálu se pojede za měsíc v nizozemském Valkenburgu.

Výsledky:

Ženy:

1. Nash (ČR) 49:17, 2. Lechnerová (It.) +15, 3. Cantová (Belg.) +38, 4. Gouldová (USA) +38, 5. Pendrelová (Kan.) +38, 6. van Passenová (Niz.) +50.

Muži:

1. van Aert 1:07:07, 2. Nijs +23, 3. M. Vanthorenhout (všichni Belg.) +44, 4.  van der Haar (Niz.) +52, 5. Pauwels (Belg.) +52, 6. Powers (USA) +54, ...17. Ťoupalík +2:34, 19. Šimůnek +2:37, 24. Boroš (všichni ČR) +2:51.
 

Zdroj: ČSC, Foto: Vlastimil Homola



Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí