Jízdou na elektrokole ku zdraví

Jízdou na elektrokole ku zdraví

Datum vydání: 19.12.2018

Autoři jedné z nejnovějších studií na toto téma nepřišli se světobornými výsledky, nejvíce by m​ěli z jízdy na elektrokole zdravotně těžit lidé, kteří předtím vůbec nesportovali. 

Jen v Číně nasedne na elektrokolo každý den přes 200 milionů lidí a prodej e-biků roste globálně každým rokem. Se zvyšujícím se významem tohoto mobilního prostředku vyvstává rovněž otázka, do jaké míry jízda na elektrokole prospívá zdraví lidí v porovnání s normálním kolem či chůzí. 

Autoři nejnovější studie z listopadu tohoto roku porovnávali desítky vědeckých zpráv na toto téma a jejich závěry, dlužno říci, nejsou nijak převratné. Jízdou na kole, na kterém má cyklista možnost pomoci si elektrickým pohonem (podmínkou tedy je, že bez šlapání nejede), je jeho tělo vystaveno vyšší zátěži než při chůzi. Je zde také potenciál pro zlepšení stavu krevního a dýchacího oběhu u lidí, kteří nejsou zvyklí sportovat. Jízdou na elektrokole zpravidla cyklista dosáhne frekvence srdečního tepu 67 až 79, což jsou podle studie hodnoty, které už jsou dostatečným impulsem pro zlepšení kardiovaskulárního oběhu u dospělých zdravých lidí.

Co se týče srovnání s chůzí, je důležité současně uvést, že při stejné vzdálenosti je energetická zátěž větší u chůze než u jízdy na elektrokole z důvodu stráveného času daným pohybem. Ze stejných důvodů je ale e-kolo potenciálně přitažlivější pro ty, kteří např. chtějí dojíždět každý den do práce a případně i na delší vzdálenosti, což autoři dokládají jinou studií z Nizozemska. Tam lidé na elektrokolech urazí při cestě do zaměstnání o 50 % delší vzdálenost, než ti na klasických kolech. V této zemi jsou ale současně právě cyklisté na bicyklech s elektrickou podporou častějšími obětmi pádů.

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí