UCI v roce 2021 po vzoru seriálu NOVA CUP a ŠKODA AUTO ČP XCM!

UCI v roce 2021 po vzoru seriálu NOVA CUP a ŠKODA AUTO ČP XCM!

Datum vydání: 18.10.2020

Letošní sezóna horských kol byla díky koronaviru poznamenána řadou změn termínů a proto i NOVA CUP a ŠKODA AUTO Český pohár v maratonu měl netradiční​ podobu. 

Do kalendáře obou seriálů byl jako náhrada za zrušené závody na jaře zařazen i etapový závod horských kol MTB Trilogy. Do seriálů jednodenních závodů se tak nově dostal tří etapový podnik, který mohl inspirovat ke změně komisi horských kol Mezinárodní cyklistické unie.

Doposud byly totiž etapové závody zařazeny do bodování olympijského Cross Country (XCO) a výsledky se počítaly do UCI rankingu XCO. Proto letos etapák zařazený v Českém poháru XCM, tak nějak vyčníval z řady. A to i přesto, že disciplína Stage Race (XCS) má mnohem více společného s bikemaratony, než s XCO. 
 

UCI představila nová pravidla pro bike maratony a novou podobu UCI Mountain Bike Marathon Series 2021

Mezinárodní cyklistická unie (Union Cycliste Internationale / UCI) představila novou podobu UCI Mountain Bike Marathon Series 2021. První ročník této vylepšené soutěže bude zahrnovat osm akcí konaných od března až do října v sedmi zemích. 

 

Nejnovější podoba soutěže UCI Mountain Bike Marathon Series, kterou UCI poprvé představila v roce 2012, reaguje na stále rostoucí popularitu bike maratonů a etapových závodů horských kol mezi amatérskými i elitními jezdci. Stále roste i počet pořadatelů těchto akcí. Jednodenní akce XCM se konají na distancích mezi 60 a 160 km, a to jak pro muže, tak pro ženy. 

 

Etapové závody XCS probíhají čtyři a více dní. Podniky obsahují alespoň jednu dlouhou etapu splňující parametry akce XCM, tj. minimální délka etapy 60 km. Nově by měly mít oddělené starty kategorie mužů a žen, a to z důvodů požadavku, aby se tyto kategorie vzájemně neovlivňovaly.
 

 

Podívejme se na zásadní změny, které se od nového roku 2021 týkají především bike maratonů. Tou hlavní změnou je nový samostatný ranking XCM a nová podoba UCI Mountain Bike Marathon Series, která dostává mezi bike maratonci pozici srovnatelnou se Světovým pohárem XCO. Bude tvořena 8 závody, dvěma etapovými závody XCS s novým označením nejvyšší kategorie Class SSR – UCI Stage Series a šesti jednodenními bike maratony XCM označenými jako Class SR – UCI Series. 

 

Tyto závody budou mít nová bodová hodnocení srovnatelná se závody Světového poháru XCO, a to pro prvních 60 jezdců. Zcela nově, a nutno říci, že zcela logicky díky podobnému charakteru tratí i skupině bikerů, která tyto závody jezdí, byla k bike maratonům přiřazena disciplína etapových závodů. 

 

Nově tak již neuvidíme mistry v dresech XCO na tratích etapáků. Tato povinnost bude příslušet národním, kontinentálním i světovým mistrům v bike maratonu. Také ostatní bike maratony nabývají na významu a v kalendáři UCI se zavádí nová bodování. Ruší se zařazení všech bike maratonů jako Class 3 a budou stejně jako etapové závody kategorie HC, C1 a C2. S těmito změnami pak úzce souvisí nový zcela samostatný ranking UCI Mountain Bike Marathon. 
 

 

Ten bude aktualizován každý týden v úterý a bude se podle něho přednostně řadit do startovních bloků na závodech XCM a XCS zapsaných v kalendáři UCI. Na závodech UCI Mountain Bike Marathon Series se pak přednostně bude řadit 24 nejlepších jezdců podle aktuálního pořadí tohoto „bikemaratónského svěťáku“. UCI Mountain Bike Marathon Series bude i nadále kvalifikační cestou pro UCI Mountain Bike Marathon World Championships, ať už z jednotlivých závodů, nebo z celkové klasifikace.

 

Kalendář  UCI Mountain Bike Marathon Series 2021

 

Stage Race XCS – Class (SSR - UCI Stage Series):
 

21. - 28. března: Absa Cape Epic, Kapské Město, Západní Kapsko (Jižní Afrika)

20. - 25. dubna: Andalucia Bike Race, Jaen a Cordoba (Španělsko)
 

Bikemarathon XCM – Class (SR - UCI Series):
 

2. května: Bike Marathon Jelenia Gora, Jelenia Gora (Polsko)

12. června: Hero Sudtirol Dolomites - XCM, Selva Val Gardena (Itálie)

31. července - 1. srpna: Sakarya - XCM, Sakarya (Turecko)

21. srpna: Grand Raid BCVS - MTB Alpine Cup - XCM, Verbier a Grimentz (Švýcarsko)

12. září: La Forestière, Les Moussières-Arbent (Francie)

8. října: Roc d’Azur, Fréjus (Francie)

 

Zdroj: UCI, text: Milan Damek, foto: NOVA CUP


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (22.4-28.4.2024)
21.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
V novém týdnu Vám opět přinášíme svěží dávku výhod a jedinečných příležitostí! Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
» více novinek a videí