Mistrovství republiky v silniční cyklistice s řadou hvězd

Mistrovství republiky v silniční cyklistice s řadou hvězd

Datum vydání: 19.06.2023

Už tento týden, od čtvrtka 22. do neděle 25. června, se koná společné mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice. Letos hostí šampionát jihoslovenské Tlmače a na startu se představí řada hvězd. Včetně slovenské megastar Petera Sagana, který se loučí se silniční kariérou a dál se chce věnovat hlavně horským kolům.

 

Ve čtvrtek 22. června jsou na programu časovky všech kategorií, o víkendu pak proběhnou silniční závody. V sobotu se představí ženy s juniorkami a junioři, v neděli mistrovství vyvrcholí závodem elitní mužské kategorie. 

 

S muži pojedou i jezdci U23, ale ti se o tituly své kategorie utkali v samostatném závodě v Bánovcích nad Bebravou už teď v neděli a český titul získal Daniel Mráz z Elkov Kasper. Takže cyklisté U23 už zvlášť klasifikováni nebudou. Samostatně budou jako již tradičně ve všech disciplínách hodnoceni jezdci každého státu.
 

 

Na startu se sejde téměř kompletní česká i slovenská špička včetně Petera Sagana. Slovenský trojnásobný mistr světa se právě v Tlmačích bude loučit s fanoušky na jednom z posledních startů na domácí půdě. 

„Chceme ukázat celému světu, jak se umíme rozloučit s legendou. Peter bude navždy patřit k jedněm z největších cyklistických velikánů a už teď mám chvění z toho, když pomyslím, že náš závod bude jeden z jeho rozlučkových. Srdečně k nám zveme všechny fanoušky cyklistiky a věříme, že vytvoří skvělou atmosféru,“ prohlásil ředitel šampionátu Tomáš Baláž. 

Tituly v silničním závodě jednotlivců obhajují mezi muži Matěj Zahálka (Elkov Kasper) a právě Peter Sagan (TotalEnergies), jenž se stal slovenským šampiónem již osmkrát. V časovce mužské elity bude o osmý český titul usilovat Jan Bárta (Elkov Kasper), který absolvuje svou poslední sezonu kariéry.

 

„Honza se na tu časovku dlouhodobě speciálně chystá. Všichni bychom si moc přáli, aby na závěr kariéry překonal rekord v počtu časovkářských titulů. Je mu osmatřicet a někteří ze soupeřů by skoro mohli být jeho synové. Ale dává tomu maximum a forma graduje. Teď to potvrdil šestým místem na etapovém závodě ve Francii,“ uvedl ředitel stáje Elkov Kasper Vladimír Vávra. 

 

Jeho největším soupeřem by měl být Mathias Vacek (Trek-Segafredo), který vloni vyhrál titul v časovce do 23 let, ale dál už bude závodit jen mezi elitou, přestože by ještě věkově mohl bojovat o medaile v kategorii U23. Formu má, na závodě Kolem Belgie skončil devátý a vyhrál soutěž o nejlepšího mladého jezdce.

 

Vacek nebude chybět ani v neděli na startu silničního závodu jednotlivců. Ze závodníků působících v elitních zahraničních týmech se dále představí mj. jeho bratr Karel Vacek (Corratec), Pavel Bittner (DSM), Tomáš Bárta, Michal Schlegel, Daniel Babor (vš. Caja Rural - Seguros RGA), Michael Kukrle (Felbermayr Simplon Wels), Petr Kelemen (Tudor), Milan Kadlec a Adam Seeman (oba Development Team DSM) a další.

 

Z českých jezdců působících v domácích týmech by měli tvořit závod zejména cyklisté dvou nejsilnějších stájí Elkov Kasper a ATT Investments. Silniční závod na bezmála 230 km se jede na rovinatém okruhu, který teoreticky nahrává sprinterům.

 

Program šampionátu
 

Časovky

Čtvrtek 22. 6., 9.00: juniorky (11,5 km), ženy elite (23 km), junioři (23 km), 15.30: muži U23 (34,5 km), muži elite (46 km).

 

 

Silniční závody

Sobota 24. 6., 10.00: ženy + juniorky (96,7 km), 14.30: junioři (129,5 km). Neděle 25. 6., 10.30: muži elite (227,9 km).
 
Zdroj: TZ ČSC, foto: Jan Brychta


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Začíná ME XCO v Cheile Gradistei, bez nemocného Cinka, Srnské a Novotného!
06.05.2024 | Kategorie: MTB
V rumunském horském resortu Cheile Gradistei ve středu začne Mistrovství Evropy horských kol v olympijském cross country, Short tracku a štafetách.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (6.5-12.5.2024)
06.05.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.
Colnago G4-X: Aerodynamické prvky i na gravel kole
01.05.2024 | Kategorie: ostatní, silniční
Colnago, prestižní italský výrobce jízdních kol, právě oznámil vydání svého nejnovějšího modelu, Colnago G4-X 2024. Tento model představuje nejnovější inovace a technologie v oblasti cyklistiky a slibuje, že posune hranice toho, co je možné na kole dosáhnout.
Stevens E-Maverick
01.05.2024 | Kategorie: MTB
Lehký a hravý pro maximální zábavu na stezce - to bylo zadání pro vývoj nové řady E-Maverick Light Assist e-fully.
Vydařený bikový víkend na Zličíně a pokračování ŠKODA Pražského MTB poháru už ve středu
30.04.2024 | Kategorie: MTB
ŠKODA Pražský MTB pohár pokračoval vydařeným víkendem v téměř ideálním cyklistickém počasí na Zličíně. Závodů se účastnilo velké množství ​bikerů z celé republiky.
» více novinek a videí