Mistrem světa Mathieu van der Poel, Boroš třináctý

Datum vydání: 01.02.2015

Dvacetiletý Mathieu van der Poel z Nizozemí se stal nejmladším cyklokrosovým mistrem světa. Na šampionátu v Táboře vyhrál prakticky stylem start - cíl, když v osmikolovém závodě jel od druhého kola samostatně v čele. Nejlepší český jezdec Michael Boroš dlouho bojoval o sedmé místo, ale po defektu v závěrečném kole klesl na třináctou pozici.

Šampionát se stal triumfem mládí. Mathieu van der Poel byl vůbec nejmladším jezdcem ve startovní listině, nakonec stříbrný Wout van Aert druhým nejmladší a třetí Lars van der Haar je starší pouze o tři roky. Obrovskou radost z triumfu svého syna měl Adrie van der Poel, který se stal světovým šampionem před devatenácti lety.
 
Van der Poel se usadil na čele závodu hned po startu, ale za ním se seřadilo trio Belgičanů Kevin Pauwels, van Aert a Tom Meeusen, v závěsu jeli van der Haar a další belgičtí krosaři, ale i Martin Bína, který se dopředu dostal neuvěřitelně rychle, přestože startoval až ze zadní řady. Jeho naděje napravit nevydařenou sezonu ovšem vzaly záhy za své, když jej rozhodčí diskvalifikovali pro problém v depu, kde nevyměnil kolo ve vytyčeném prostoru.
 
Role lídra české sestavy se tak chopil ve světovém žebříčku nejvýše postavený Boroš a rychle se propracoval na konec první desítky. To však již ujížděl soupeřům van der Poel, zatímco van Aert se trápil. Na kluzkém terénu chyboval, padal a ztrácel. Dokázal se ale vracet mezi nejlepší a v polovině závodu to již vypadalo, že rezignoval, když vypadl z první pětky a jeho časové manko narostlo.
 
Ovšem nerezignoval a ukázal, proč získával v sezoně jedno vítězství za druhým. Opět se začal posouvat kupředu. V pátém kole se dotáhl na do té doby třetího Pauwelse a zdálo se, že za dvojicí Nizozemců van der Poel a van der Haar bude bojovat o bronz.     
 
V předposledním okruhu se ovšem van Aert odpoutal od Pauwelse a začal stíhat van der Haara. Ten si však udržoval tří až osmivteřinový náskok, ale ve druhé polovině závěrečného kola se přece jen van Aert na Nizozemce dotáhl a těsně před nájezdem do cílové rovinky se prosmýkl před něj. Přestože van der Haar je známý svým spurtem, dnes jej vůbec neuplatnil, protože belgický mladíček mu nedal nejmenší šanci.
 
Z domácích jezdců jel dobře Tomáš Paprstka. Ve druhém kole upadl, hodně jej bolel bok a klesl až do závěru třetí desítky, ale ve druhé polovině závodu juniorský mistr světa z této trati z roku 2010 hodně zrychlil a posunul se do první dvacítky. Lubomír Petruš skončil čtyřiadvacátý. Do třicítky se ještě dostal Matěj Lasák, zatímco Radomír Šimůnek byl klasifikován 39. se dvěma koly ztráty. 

Výsledky:

Muži - elite:
1. M. van der Poel (Niz.) 1:09:12, 2. W. van Aert (Beg.) +15, 3. L. van der Haar (Niz.) +17, 4. Pauwels +1:06, 5. Vantornout +1:12, 6. Meeusen +1:17, 7. Vermeersch  (všichni Belg.) +2:26, 8. Maisen +2:37, 9. Walsleben (oba Něm.) +2:43, 10. Fontana (It.) +2:54, ...13. Boroš +3:19, 18. Paprstka +3:38, 24. Petruš +4:41, 29. Lasák +5:05, 39. Šimůnek -2 kola, Bína diskvalifikován (všichni ČR).

Zdroj: ČSC
 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Domácí Holubová a rakouský Bairov ovládli první Český pohár v městě Touškov
07.05.2024 | Kategorie: MTB

Město Touškov hostilo start 34. ročníku Českého poháru XCO a domácí Adéla Holubová si zde vydobyla vítězství mezi ženami. Společně s ní si slavnostní chvíle užíval Rakušan Mario Bair, který ovládl mužskou kategorii.

 
Začíná ME XCO v Cheile Gradistei, bez nemocného Cinka, Srnské a Novotného!
06.05.2024 | Kategorie: MTB
V rumunském horském resortu Cheile Gradistei ve středu začne Mistrovství Evropy horských kol v olympijském cross country, Short tracku a štafetách.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (6.5-12.5.2024)
06.05.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.
Colnago G4-X: Aerodynamické prvky i na gravel kole
01.05.2024 | Kategorie: ostatní, silniční
Colnago, prestižní italský výrobce jízdních kol, právě oznámil vydání svého nejnovějšího modelu, Colnago G4-X 2024. Tento model představuje nejnovější inovace a technologie v oblasti cyklistiky a slibuje, že posune hranice toho, co je možné na kole dosáhnout.
Stevens E-Maverick
01.05.2024 | Kategorie: MTB
Lehký a hravý pro maximální zábavu na stezce - to bylo zadání pro vývoj nové řady E-Maverick Light Assist e-fully.
» více novinek a videí