Mistrem na silnici Zahálka, opět triumf Elkov Kasper

Mistrem na silnici Zahálka, opět triumf Elkov Kasper

Datum vydání: 27.06.2022

Mistrem České republiky v silniční cyklistice se stal v Mladé Vožici Matěj Zahálka ze stáje Elkov Kasper.

Jezdci hradeckého týmu opět potvrdili, že na domácích silnicích nemají konkurenci, vybojovali šesté zlato za sebou a navíc za Zahálkou dojeli tři jeho kolegové z týmu - mistr z časovky Jan Bárta, Adam Ťoupalík a Michael Boroš. Již osmý slovenský titul vybojoval Peter Sagan.

 

Zahálka získal nejcennější medaili po dlouhém úniku, v němž strávil šest z deseti dvacetikilometrových okruhů. Osmadvacetiletý Zahálka nastoupil v závěru čtvrtého kola a dlouho mu společnost dělal Daniel Turek (Team Felbermayr Simplon Wels), který ale nakonec jezdci týmu Elkov nestačil a propadl se. 
 

 

Za dvojicí v úniku udával dlouho tempo ve skupině pronásledovateů Peter Sagan a to bylo v ten moment pro mnoho jezdců neakceptovatelné ostré tempo. Pomoci se mu snažili Mathias Vacek, Petr Vakoč či Pavel Bitner, ale další jezdci Elkov Kasper Adam Ťoupalík, Michael Kukrle, Jakub Otruba, Jakub Ťoupalík, Bárta nebo Boroš byli vývojem závodu spokojeni. 

 

V polovině závodu mělo duo k dobru 2:15, v šestém kole narostl náskok na 3:30 a v sedmém kole zbylo za dvojicí uprchlíků již jen sedm jezdců, kromě Sagana jeho slovenský kolega Kubiš a dále Boroš, Otruba, Vakoč, Adam Ťoupalík a Bárta, protože Turek nestačil a odpadl.
 

 

Do závěrečného kola vjel Zahálka s náskokem 30 vteřin, který však opět dokázal navýšit na minutu a deset vteřin, a přestože se na něj v závěru soupeři dotahovali, těsný náskok uhájil až do cílové pásky a dočkal se svého životního úspěchu.

„Vůbec jsem nad tím nepřemýšlel. Odjel jsem ve sjezdu a najednou byla za mnou díra, tak jsem pokračoval. Taktiky vyšla tak, že vepředu jsem byl já a snažil se připravit pozici pro ostatní, a ještě sto metrů před cílem jsem nevěřil v titul. Poslední kolo mě již chytali křeče, ale ve sjezdech jsem se snažil odpočinout a vyšlo to," říkal v cíli nový domácí šampion.

Po zlatu z časovky přidal stříbro zkušený Jan Bárta.

"Snažili jsme jet závod tak, abychom ho měli pod kontrolou a to se podařilo dokonale. Kluci jeli výborně a Matěj byl doslova skvělý a titul si zaslouží," řekl kapitán týmu a bronzový Adam Ťoupalík byl hlavně rád, že se vlastně v domácím prostředí dostal na stupně vítězů.

"Nemuseli jsem moc tahat, protože vepředu jsme měli Matěje. Situace se sice dost měnila, okruh byl náročný, ale vsadili jsme na druhou polovinu závodu a zvládli to," dodal Adam Ťoupalík.

Výsledky:

 

Muži ČR:

1. Zahálka 5:02:11, 2. Bárta +6, 3. A. Ťoupalkík +10, 4. Boroš (všichni Elkov Kasper) +13, 5. Hirt (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) +17, 6. Vakoč (Canyon Northware MTB Team) +1:06.
 

Muži SR:

1. Sagan (Total Energies) 5:03:54, 2. Kubiš (Dukla Banska Bystrica) +1:42, 3. Štoček (ATT Investments) +2:08.

 

Foto: Jan Brychta, zdroj: TZ ČSC


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí