Michele Scarponi bude chybět nejen cyklistickému světu

Michele Scarponi bude chybět nejen cyklistickému světu

Datum vydání: 22.04.2017

Věčně usměvavý, přátelský otec od rodiny, který miloval svou práci a neotočil se zády k žádnému fanouškovi, to byl Michele Scarponi.

Týden vykreslující drama, které nabídne jenom život. Jako není výhry bez prohry, tak není života bez smrti. Sedmatřicetiletý italský cyklista Michele Scarponi v pondělí vyhrál etapu prestižního závodu, o šest dní později prohrál boj o život.


V pátek večer se vrátil domů po absolvování etapáku Tour of the Alps (dříve Giro del Trentino), kde vyhrál pondělní etapu. Na sociální síť pak s manželkou umístili fotografii, kde mu jeho dvojčata Giacomo a Tommaso sedí na zádech v trikotu lídra, který si po svém pondělním triumfu na jeden den oblékl. 



Dnes si přivstal a vyrazil na trénink brzy. Jen o několik minut později, v 8:05, zemřel po srážce s dodávkou, jejíž sedmapadesátiletý řidič mu na křižovatce nedal přednost. Není jisté, zda tomu tak bylo i dnes, ale Michele často začínal trénink se svým kamarádem na rameni - papouškem Frankiem. Kromě Frankieho, rodiny a přátel, budou tohoto cyklistu postrádat i jeho kolegové a soupeři. 


Rodině vždy usměvavého, milého člověka, který miloval svou práci, na dálku vyjádřili soustrast samozřejmě jeho bývalí týmoví parťáci a kamarádi jako Vincenzo Nibali, jemuž Scarponi pomohl v roli superdomestika vyhrát Tour de France v roce 2014, či až doposud kolega Fabio Aru - oba kromě kondolencí o Scarponim hovoří hlavně jako o skvělém příteli, který jim bude chybět. 

Brit Mark Cavendish o Scarponim prohlásil, že to "byl jeden z nejlepších lidí, které vůbec můžete potkat..." a Cavendishův krajan Alex Dowsett ho považoval za "jednoho z nejusměvavějších a nejšťastnějších lidí v pelotonu...". Alberto Contador, na úkor kterého bral italský cyklista titul na Giro d'Italia v roce 2011, o něm mluví také v superlativech: "byl to úžasný člověk a vždy s nakažlivým úsměvem..."

Manažer Astany, Alexander Vinokurov svými slovy vyjádřil pocity a pochmurnou náladu, která nyní panuje v celé stáji Astana: 
"Jsme v naprostém šoku, je to pro nás obrovská tragédie... Michele Scarponi byl velkým šampionem. Tohle je ohromná ztráta, nenacházím slov, která by vyjádřila můj smutek. Jménem celého týmu Astana bych chtěl popřát upřímnou soustrast rodině a přátelům Michela Scarponiho...".

Jestli existuje něco jako osudové číslo, u Scarponiho by to mohla být 4. Za svou patnáctiletou kariéru profesionálního cyklisty vyhrál 4 významné etapové závody (kromě veleslavného Giro d'Italia (2011) i Tirreno - Adriatico (2009), Okolo Katalánska (2011) a také Giro del Trentino (2011). Na svém oblíbeném Giro d'Italia skončil hned třikrát celkově čtvrtý (2010, 2012, 2013).


V pondělí vyhrál po čtyřech letech etapu na Tour of the Alps, kde si v pátek dojel pro celkové čtvrté místo. O den později - v sobotu 22. 4. - zemřel a smutně tak ukončil angažmá v Astaně, která byla vůbec prvním týmem v jeho kariéře, ve kterém vydržel až do čtvrtého roku angažmá. Svým odchodem na světě zanechal manželku a čtyřletá dvojčata...



Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí