Michal Schuran se stal celkovým vítězem Tour of Bulgaria

Michal Schuran se stal celkovým vítězem Tour of Bulgaria

Datum vydání: 01.09.2023

Na 70. ročník Okolo Bulharska, závodu kategorie 2.2 UCI, odjel tým ATT Investments v silné sestavě, která mohla mít ty nejvyšší ambice.

Aktivním pojetím závodění, skvělými výkony jak po fyzické, tak taktické stránce a snad i dokonalým týmovým pojetím takové ambice také naplnili. Michal Schuran celý etapový závod vyhrál a ke žlutému dresu přidal i puntíkatý pro nejlepšího vrchaře. Jeden den v dresu lídra závodu strávil i Tomáš Jakoubek a k těmto hlavním úspěchům přidali jezdci ATT Investments ještě tři pódiová umístění v jednotlivých etapách. Celkem jim závod vynesl 71 UCI bodů, čímž jen potvrdili, že patří do absolutní světové špičky na úrovni kontinentálních týmů 

Do závodu odstartovalo 11 kontinentálních týmů a deset národních a klubových celků. Největšími konkurenty pro pardubický tým se jevily rozvojové týmy prvodivizních Astana a EF Education a polský Voster ATS. A to se také v průběhu závodu potvrdilo.

ATT Investments nastoupil v sestavě Jakub Otruba, Tomáš Jakoubek, Daniel Turek, Jiří Petruš, Matúš Štoček a Michal Schuran.

V úvodním kilometrovém prologu v centru Sofie, který sloužil hlavně k rozdání jednotlivých dresů, se z ATT umístil nejlépe Tomáš Jakoubek na 10. místě. Další den následovaly dvě půletapy. V té první, zvlněné přes tři vrchařské prémie se z 50členné první skupiny prosadil na 6. místo Matúš Štoček. 

Druhá, přes dva dlouhé kopce, přičemž ten druhý byl 21 km dlouhý, přinesla jednu ze dvou rozhodujících akcí celého závodu. Jezdci ATT Investments se postarali o to, že do cíle dorazila jako první pouze 14členná skupina, v níž jich bylo pět! Tahle aktivita vynesla do čela průběžné klasifikace Tomáše Jakoubka, který ve spurtu jen těsně podlehl Italu Gazzolimu z Astany!

Hned další etapa však dominanci cyklistů českého týmu ještě zvýraznila. V nejtěžším, 13 km dlouhém kopci, odjel z vedoucí 15členné skupiny Michal Schuran, k němuž se dokázal připojit pouze Polák Grabis z Voster ATS. Spravedlivě se podělili o zisky. Grabis dostal etapu, Michal získal žlutý dres!

V dalších dvou jen mírně zvlněných etapách se vítězové rekrutovali z hromadné koncovky 95, resp. 80 jezdců. V jednotlivých soutěžích žádné zásadní změny nepřinesly.

Změny mohla přinést ještě poslední etapa, v níž se v první části jelo přes dva náročnější kopce. Na čele hlavní skupiny se od počátku usadila kompletní šestice ATT Investments, v průběhu závodu především trojice Otruba, Turek a Petruš pokryla všechny pokusy o únik, v čemž vynikali především jezdci Astany. O etapu se tedy nakonec utkalo 54 lidí a Matúš Štoček byl 3. nejlepší z nich. 

Lepší než on byli na pásce Ital Michele Gazzoli z Astany, který se skvěle předvedl na nedávném Arctic Race of Norway (2.Pro), kde vyhrál i jednu z etap, a Švýcar Félix Stehli z EF Education-NIPPO a díky bonifikačním sekundám oba odsunuli Tomáše Jakoubka na konečné 4. místo.
 

Michala Schurana v pozici lídra závodu tímto počinem ale ohrozit nemohli! A jelikož Michal vyhrál v průběhu závodu obě nejtěžší vrchařské prémie 1. kategorie, stal se i nejlepším vrchařem závodu.

V týmech obsadilo ATT 2. místo za polským Vosterem s odstupem pouhých 7 sekund. Třetí EF Education-NIPPO ztrácel už přes 3 minuty a Astana téměř 5,5 minuty.

„Je to zatím největší úspěch mé cyklistické kariéry. V závěru května při Fléche du Sud mě soupeř poslal do dopravní značky, kterou jsem trefil stehnem a byl z toho nakonec měsíc bez kola a období složité i psychicky. Když jsem začal s pravidelným tréninkem, cítil jsem, jak se každým týdnem zlepšuju a tenhle proces vyústil až k dnešnímu úspěchu. Možná mi ten měsíc odpočinku paradoxně pomohl,“ řekl ke svému vítězství Michal Schuran, který ve svých 27 letech působí v týmu druhým rokem.

Zdroj a foto: TZ ATT Investments


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Prima CUP na Dolní Moravě nebude jen o cyklistice, užije si ho každý
29.04.2024 | Kategorie: MTB
Dolní Morava se stane již po šesté dějištěm seriálu horských kol Prima CUP a jak už zde bývá zvykem, cyklistika nebude pouze jedinou možností, jak si užít druhý červnový víkend.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (29.4-5.5.2024)
29.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
Otevření cyklistické sezony 2024 Tatranu Kohoutovice
28.04.2024 | Kategorie: ostatní
Dne 27. dubna otevřeli cyklisté Tatranu Kohoutovice novou sezonu.
Canyon Neuron:ONfly – Elektrizující jízda nové generace!
26.04.2024 | Kategorie: MTB
Canyon představuje svůj nejnovější model elektrického horského kola, Neuron:ONfly 2024. Tento model přináší řadu inovací a vylepšení, které posouvají hranice toho, co je možné dosáhnout s elektrickým horským kolem.
Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
» více novinek a videí