Michal Bednář: K tréninkovým úpravám dochází. Kladu mimořádný důraz na intervalový trénink

Michal Bednář: K tréninkovým úpravám dochází. Kladu mimořádný důraz na intervalový trénink

Datum vydání: 22.01.2024

ATT Investments angažoval od letošní sezóny člověka, jenž bude mít na starosti výhradně trénink cyklistů. Stal se jím Michal Bednář, absolvent Fakulty tělesné výchovy a sportu se specializací cyklistika na Karlově Univerzitě, jehož jméno bylo dosud spojeno především s ČEZ Cyklo Team Tábor a cyklokrosovu reprezentací.

Angažování Michala Bednáře není jedinou novinkou v podpůrném týmu. Kromě něj začal tým spolupracovat s Ing. Petrem Novákem, držitel atestace v oboru klinická biochemie, a MUDr. Lucií Faltusovou ze společnosti Léčba Bolesti Praha. Oba budou svou práci úzce koordinovat právě s Michale Bednářem coby šéftrenérem ATT Investments. Níže zprostředkováváme ve zkrácené podobě rozhovor, který s Michalem vyšel na Roadcycling.CZ.

Michale, vy jste také za ČEZ Cyklo Team Tábor závodil. Ale poměrně rychle jste se proměnil v trenéra. Jak k tomu došlo?

Pro mě bylo vždycky vzdělání stejně důležité jako sport. Takže už v průběhu vysokoškolského studia jsem začal trénovat děti v Táboře. A po škole jsem tam nastoupil na plný úvazek. Přitom jsem měl na starosti nejen trénink, ale i organizační záležitosti. 

Po zkušenostech z prvních týdnů spolupráce už můžete usuzovat, o jakým změnách přemýšlíte, co by měla být vaše přidaná hodnota?

Na základě dosud získaných poznatků k úpravám tréninkových plánů dochází. Co se mé přidané hodnoty týče, hodně se orientuji na kvalitu a tou myslím především intervalový trénink v různých obměnách délky, zátěže, ale i kadence, s kterou hodně pracuji. Hlavním cílem je připravit jednotlivé závodníky a speciálně lídry na předem vytyčené závody tak, aby právě na nich byli na vrcholu své výkonnosti.
 


Někteří závodníci mají své osobní trenéry. Jak tohle hodláte koordinovat?

Osobního trenéra má v této chvíli už jen Márton Dina. S Mártonem jsme dohodnuti, že i jeho tréninky sleduji a v případě, že dojdu k závěru, že by podle mého názoru mělo být něco jinak, konzultujeme to a Márton to ve většině případů akceptuje. Svého trenéra měl i Bartosz Rudyk, který před pár dny absolvoval Mistrovství Evropy na dráze, a ten mě požádal, aby mohl přejít pode mě s cílem rozvíjet se s důrazem na silniční cyklistiku. Všichni ostatní jsou v tomto ohledu v mé trenérské péči.

Kontrolními nástroji jsou předpokládám především aplikace TrainingPeaks, watty a osobní pocity závodníka?

Proces trénování zahrnuje jednak tvorbu plánů a pak jejich vyhodnocování, což jde ruku v ruce a vzájemně se ovlivňuje. Ano, hlavním nástrojem je TrainingPeaks a wattové ukazatele, speciálně v intervalech tak, jak jsem zmínil výše. Nově pro vyhodnocování využívám s TP propojenou velmi užitečnou aplikaci WKO5. Tepová frekvence, laktátové ukazatele apod. jsou doplňkové nástroje. Co se týče pocitů, se závodníky jsem nějakou formou v denním kontaktu. Pocity nelze podceňovat, ovšem na této profesionální úrovni rozhodují výkonové ukazatele. Aktuálně je většina kluků už zase ve Španělsku, je tam dobré počasí, všechno zatím probíhá podle plánů a bez rušivých momentů. 

Jak moc jste trenér teoretik a jak moc praktik?

Pro trenéra je mimořádně důležité, aby konkrétního svěřence dobře poznal jako člověka. Jedině tak se potom dá dobře spolupracovat. Chce to určitý čas, ale právě jen úzký osobní kontakt může vytvořit atmosféru vzájemné důvěry. V tomto směru mám z prvních týdnů velmi dobrý pocit. Všichni mají velkou motivaci, pracují dobře a z jejich prvních reakcí mohu odvozovat, že mou roli přijímají jako pro ně užitečnou.

Velká motivace jak všeobecně známo může být nebezpečná. Zvláště u mladších ročníků. 

Přetrénování kupodivu hrozí i u některých zkušenějších, i když u mladých je tenhle jev pravděpodobnější. Hlídáme to a občas na to narážíme. Pokud někdo např. překračuje v tréninku nepřiměřeně užitečný wattový výkon, korigujeme to. 

Matthias Schwarzbacher odjezdil úspěšný rok v Itálii a jeho návyky mohou být odlišné.

S Matthiasem jsme o tom mluvili. On by mohl v Itálii nejspíš zůstat. Jenže podle jeho vyjádření trenérská péče nebyla až tak dokonalá, k tomu cizí prostředí, jiná mentalita, jazyková bariéra a ve výsledku je hrozně rád, že dostává příležitost v ATT. A jak jsem ho poznal jako člověka, tak i podle testů, které jsme s kluky už dělali, je to velký slovenský talent. Co se týče výsledků testů, tak mě hodně mile překvapili i oba další loňští junioři, tedy Jan Bittner a Richard Riška.

Jak se díváte na uplatňování nejmodernějších metod, namátkou průběžné monitorování hladiny glykémie prostřednictvím senzoru zavedeného pod kůži apod.?

Považuju to za nadstandardní záležitosti, které mají svůj význam a zároveň jsou hodně individuální. V ATT Investments to vybraný závodník už zkoušel, ale nějakou zásadní přidanou hodnotu konkrétně on v tom nespatřoval. Závodníkům říkám, ať se zabývají především a přednostně základními metodami přípravy, čímž myslím správné dávkování zatížení a regenerace, objemového a intervalového tréninku. Ty když budou dobře zvládat, pak ony nadstandardní metody mohou u někoho mít význam. Přitom ale upozorňuji, že se bavíme o jednotkách procent. 

TZ ATT Investments / Foto: Archiv Michal Bednář, ČEZ Cyklo Team Tábor, Filip Bezděk 

 

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Colnago G4-X: Aerodynamické prvky i na gravel kole
01.05.2024 | Kategorie: ostatní, silniční
Colnago, prestižní italský výrobce jízdních kol, právě oznámil vydání svého nejnovějšího modelu, Colnago G4-X 2024. Tento model představuje nejnovější inovace a technologie v oblasti cyklistiky a slibuje, že posune hranice toho, co je možné na kole dosáhnout.
Stevens E-Maverick
01.05.2024 | Kategorie: MTB
Lehký a hravý pro maximální zábavu na stezce - to bylo zadání pro vývoj nové řady E-Maverick Light Assist e-fully.
Vydařený bikový víkend na Zličíně a pokračování ŠKODA Pražského MTB poháru už ve středu
30.04.2024 | Kategorie: MTB
ŠKODA Pražský MTB pohár pokračoval vydařeným víkendem v téměř ideálním cyklistickém počasí na Zličíně. Závodů se účastnilo velké množství ​bikerů z celé republiky.
Prima CUP na Dolní Moravě nebude jen o cyklistice, užije si ho každý
29.04.2024 | Kategorie: MTB
Dolní Morava se stane již po šesté dějištěm seriálu horských kol Prima CUP a jak už zde bývá zvykem, cyklistika nebude pouze jedinou možností, jak si užít druhý červnový víkend.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (29.4-5.5.2024)
29.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
» více novinek a videí