Eddy Merckxova klasika v rakouském Fuschl am See je oslavou cyklistiky

Eddy Merckxova klasika v rakouském Fuschl am See je oslavou cyklistiky

Datum vydání: 25.09.2018

Již dvanáctému ročníku Eddy Merckx Classic 2018 v kouzelném regionu salburckých jezer a Solné komory ​předcházela charitativní vyjížďka, které se účastnila i slavná sportovní jména. Rakušané cyklistiku milují.

 
O druhém zářijovém víkendu ožívá pohádkově malebné městečko Fuschl am See ležící na břehu stejnojmenného jezera ve stínu horských hřebenů přílivem stovek návštěvníků z řad cyklistických nadšenců z celé Evropy. Už ve čtvrtek sem totiž z Belgie přicestoval host nejen v očích sport milujících Rakušanů nejváženější – sám Eddy Merckx.

 


Podle mnohých nejlepší cyklista všech dob tu zaštiťuje závod pro polo-profesionály i amatéry – Eddy Merckx Classic. Letos tomu bylo už podvanácté a vyústění samotného závodu nabídlo nejtěsnější a nejnapínavější finiš v historii této akce.
 
Nedělní závod pořadatelé v čele s Jakobem Schmidlechnerem - majitelem tamního cyklistům (a triatlonistům) namíru šitého hotelu Mohrenwirt – přiblížili širší veřejnosti zavedením krátké 63 kilometrové trasy, na čas se pak jelo na střední trati dlouhé 106 kilometrů a v elitní kategorii, v rámci které se šlapalo 169 kilometrů.

 

 
Samotné Eddy Merckx Classic ale ještě v sobotu předcházela charitativní vyjížďka. Té se účastnili společně s Eddym Merckxem (po operaci zad to pro něj byl v 73 letech dost náročný prodloužený víkend) i slavní sportovci nejen ze světa cyklistiky. Ti se společně s dalšími hosty a pozvanými novináři z celé Evropy oblékli do speciálně navržených trikotů na podporu nadace Wings for Life zaštitující výzkum léčby poranění míchy.
 
Merckxe na podiu a v pelotonu, který projel pohodovým tempem necelých 50 kilometrů dlouhý okruh po okolí Fuschlu a zavítal mimo jiné i na slavný závodní okruh Salzburgring, doprovodili mimo jiných i Rob Harmeling, nizozemský vítěz etapy na Tour de France v roce 1992; Francouz Laurent Brochard, zatím poslední mistr světa ze země galského kohouta (1997) a vítěz etapy na Tour a Vueltě; Rakušan Franz Stocher, světový šampion v omniu z roku 2003 a účastník pěti Olympijských her; či legenda ve skoku na lyžích Andreas Goldberger.
 

 
Až na Merckxe, který však samozřejmě nechyběl v civilu, se všichni výše uvedení postavili v neděli před osmou hodinou ranní na start samotného závodu, do kterého okolo tisícovky účastníků vyráželo od úrovně jezera rovnou do prudkého kopce. V překrásném počasí se několikahodinová jízda proměnila v přehlídku krás místní krajiny přesně tak, jak si organizátoři naplánovali. Výhledy na jezera se siluetou horských masívů ulehčily od bolesti a střádající se únavy. Bohatě zásobené občerstvovací stanice zase eliminovaly riziko energetických krizí.
 
O vítězi mezi elitou se navíc rozhodovalo v nejtěsnějším sprinterském souboji historie akce. Před zraky skvělých fanoušků, kteří mimochodem aplaudovali finišujícím cyklistkám a cyklistům i dlouhé hodiny po dojezdu těch nejrychlejších, zvítězil o 4 desetiny sekundy Němec Eduard Schwarzkopf před domácím Lukasem Reckendorferem. Čas vítěze se po 169 kilometrech nahoru a dolů zastavil na 4 hodinách a 31 minutách! Akce měla i bohatou českou účast. Nejvýše umístěním borcem z tuzemska byl na nejdelší trati Martin Böse (TJ Slavie Karlovy Vary), který dojel na obdivuhodném 11. místě.


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí