Mathias Vacek mistrem republiky v silničním závodě

Mathias Vacek mistrem republiky v silničním závodě

Datum vydání: 25.06.2023

První titul mistra republiky v elitní kategorii získal ve slovenských Tlmačích Mathias Vacek ze stáje Trek-Segafredo. Druhé místo vybojoval v závěrečném spurtu Pavel Bittner (DSM), třetí byl Šimon Vaníček (ČEZ Cykloteam Tábor).

„Je to skvělý pocit a mám velkou radost, že ten mistrovský dres ukážu na velkých závodech,“ řekl 21letý Vacek. Závod plný nástupů, který se jel na rovinatém okruhu, nakonec rozhodl závěrečný spurt. A v něm vypálil Vacek rybník čistokrevným sprinterům.

„Vloni jsem tady jel závod Slovenského poháru a závěr jsem znal. Bylo to mírně do kopce proti větru a věděl jsem, kdy musím začít spurtovat, takže jsem za to vzal ještě před poslední zatáčkou. Vyšlo to na jedničku,“ popsal Vacek, který k bronzu z časovky přidal dnes i nejcennější kov.

Od začátku se závodilo hodně aktivně, k vidění byla řada nástupů, ale nejpočetnější týmy Elkov Kasper a ATT Investments pokusy o únik spolehlivě chytaly. V závěru závodu to zkoušel starší bratr nového mistra republiky Karel Vacek (Corratec), po něm i Boroš (Elkov Kasper), ale nikomu se odjet nepodařilo.

 

Pak už se na čele usadili jezdci ATT Investments a rozjeli tempo, z něhož bylo prakticky nemožné nastoupit. A tak došlo na spurt, v němž slavil prvenství Vacek a slovenský titul získal při společném závodě Matúš Štoček (ATT Investments). Ten tak po triumfu v časovce slavil double.
 

 

V závěrečném spurtu došlo bohužel až na pásce k nepříjemnému pádu a na zemi skončili Pavel Bittner, Peter Sagan a Tomáš Bárta. Bittner se Saganem se tak oba museli spokojit s druhým místem. Oba si nechali ošetřit odřeniny, ale nemělo by to být nic vážného. 

„Jel jsem přímou lajnu, ale bohužel jsme se tam s Peterem nějak zahákli a šli jsme na zem. Ale i kdyby k tomu pádu nedošlo, tak Mathias byl nejsilnější ze všech a po zásluze získal titul. Ideálně si to načasoval,“ přiznal Pavel Bittner, který ve čtvrtek vybojoval titul mistra republiky v časovce kategorie U23. V silničním závodě elity mu zlato o kousek uteklo.

Poprvé od roku 2018 získal český titul ze silničního závodu jednotlivců někdo jiný než cyklista dlouhodobě nejlepší české stáje Elkov Kasper. Slovensko má zase poprvé po dvanácti letech jiného šampióna než se jménem Sagan. Od roku 2011 získal Peter Sagan osm titulů a jeho bratr Juraj čtyři. 

 

Při své posledním závodě na mistrovství republiky však Peter Sagan v Tlmačích bral po pádu „jen“ stříbro a dres slovenského šampiona tak na Tour de France neukáže.

„Mám radost, že jsem Peťu porazil, ale ten pád mě mrzí. Věřím, že na Tour de France bude v pohodě a dokáže tam nějakou etapu vyhrát,“ uvedl slovenský mistr Matúš Štoček z české stáje ATT Investments.

Výsledky:
 

Mistrovství ČR (228 km):

1. Vacek (Trek-Segafredo) 4:52:03, 2. P. Bittner (DSM), 3. Vaníček (ČEZ Cykloteam Tábor), 4. Bárta (Caja Rural Seguros RGA), 5. Neuman (Elkov Kasper), 6. Babor (Caja Rural Seguros RGA) všichni stejný čas.

 

Mistrovství SR:

1. Štoček (ATT Investments) 4:52:03, 2. P. Sagan (TotalEnergies), 3. Kubiš (Dukla Banská Bystrica) všichni stejný čas.

Foto: Jan Brychta, Zdroj: TZ ČSC


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Otevření cyklistické sezony 2024 Tatranu Kohoutovice
28.04.2024 | Kategorie: ostatní
Dne 27. dubna otevřeli cyklisté Tatranu Kohoutovice novou sezonu.
Canyon Neuron:ONfly – Elektrizující jízda nové generace!
26.04.2024 | Kategorie: MTB
Canyon představuje svůj nejnovější model elektrického horského kola, Neuron:ONfly 2024. Tento model přináší řadu inovací a vylepšení, které posouvají hranice toho, co je možné dosáhnout s elektrickým horským kolem.
Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
» více novinek a videí