Mathias Vacek má stříbro z ME U23

Mathias Vacek má stříbro z ME U23

Datum vydání: 11.07.2022

Další skvělý výsledek pro české barvy vybojoval na evropském šampionátu juniorů a jezdců do 23 let v portugalské Anadii velký talent dvacetiletý Mathias Vacek.

 

Po nepříliš vydařené časovce dnes v závodu s hromadným startem získal stříbrnou medaili, když nestačil pouze na německého závodníka Felixe Engelhardta, bronz bral Davide de Pretto z Itálie. Český úspěch navíc podtrhl osmým místem Pavel Bittner. 

„Závod se jel tak, jak jsme očekávali. Rozhodlo se v posledních dvou kolech. Nepodcenili jsme horko, měli dost vody a ledu. Byla to taková „odpadávací“ metoda a závodilo se až poslední dvě kola. Asi třicet kilometrů před cílem odjela ve stoupání čtveřice s Mathiasem (Vackem) a vytvořila si až minutový náskok a nikdo to již nesjel. Kvarteto spurtovalo celé a Mathias prohrál těsně o dvacet centimetrů. Měli jsme to pojištěné ještě Pavlem Bittnerem. Kdyby čtveřici dojeli, tak bychom tu medaili měli zřejmě také,“ řekl spokojený trenér Tomáš Konečný.


Vacek se před dvěma lety stal evropským juniorským šampionem v časovce, v úvodu letošní sezony vyhrál dokonce jednu etapu závodu UAE Tour (WT) a třetí skončil na letošním Závodu míru jezdců U23.

„V úvodu odjela skupina tří lidí, nechali jsme jim čtyři minuty a potom to víc jak půl závodu kontrolovali Holanďani. Dvě kola před cílem jsem se cítil dobře a říkal si, že bych to chtěl zkusit. Nejprve odjel Němec a Maďar, pak Ital a dojel jsem si i já. Jeli jsme tempo, ale přesto to vypadalo, že nás dojedou. Nakonec to vyšlo, ale ve spurtu mě posledních 50 metrů chytali křeče a již jsem nepřejel toho Němce. Se svým výsledkem jsem spokojen, medaile je paráda,“ řekl v cíli Mathias Vacek.

V letošní sezoně po problémech jeho stáje měl málo závodů, ale na významných akcích vždy vybojoval dobrý výsledek.

„Když člověk delší dobu nezávodí, tak je to hodně o hlavě. Snažím se objíždět závody, v poslední době mi velké příležitosti dala reprezentace a za to jsem vděčný. Jsem neustále v kontaktu s trenérem a snažím se co nejvíce udržovat motivaci a co nejlépe se připravovat,“ pokračoval Vacek a pochvaloval si i tým.

„Tahle skupina jezdí výborně. Vpředu jsme byli všichni, naskakovali do úniků a vyšlo to na mě, navíc dobře zaspurtoval i Pavel (Bittner),“ doplnil Vacek. 

"Závod se jel ve velkém horku a důležité bylo i občerstvení a celá práce organizačního týmu. Jsme sehraní, byla to skvělá práce i od masérů a mechaniků, jsou velkou pomocí týmu,“ dodal ještě Mathias Vacek.

 
V závodě žen Češky neuspěly, dominovaly nizozemské cyklokrosařky. Pro zlato si dojela Shirin van Anrooijová, třetí skončila Fem van Empelová a mezi ně se vklínila Italka Vittoria Guazziniová. Kristýna Burlová dojela na 42. místě a čtyřiapadesátá byla klasifikována Denisa Slámová.  

 

Výsledky:
 

Ženy U23 (104,5 km):
 

1. van Anrooijová (Niz.) 2:57:41, 2. Guazziniová (It.), 3. van Empelová (Niz.), 4. Zanardiová (It.), 5. van der Duinová (Niz.), 6. Rüeggová (Švýc.) všechny +11, ...42. Burlová, 54. Slámová (obě ČR) obě +9:06.

 

Muži U23 (147,3 km):
 

1. Engelhard (Něm.) 3:37:27, 2. M. Vacek, 3. de Pretto (It.), 4. Fetter (Maď.) všichni stejný čas, 5. Govekar (Slovin.), 6. Parisini (It.), ...8. Bittner, 19. J. Ťoupalík, 26. P. Kelemen, 28. Řeha všichni +3, 92. K. Vacek (všichni ČR) +10:04.
 
Zdroj: ČSC, foto: Michal Frantík


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (15.4-21.4.2024)
15.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Úvodní závod seriálu Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Gaze a Richards triumfují v úvodním závodě Světového poháru horských kol v Mairiporu
14.04.2024 | Kategorie: MTB

Světový pohár horských kol odstartoval v brazílském městě Mairipora napínavým závodem short tracku pro elitní kategorie. Evie Richards z týmu Trek Factory a mistr světa Samuel Gaze z Alpecin Deceuninck triumfovali na náročné trati, předznamenávajíc tak další události v seriálu. 

 
Allegro TEST: Giant Reign 1
13.04.2024 | Kategorie: MTB, Testy
Giant letos představil mnoho novinek. My jsme si posvítili na Giant Reign z roku 2023. Reigna jsme vzali do jeho přirozeného prostředí, a to do závodního nasazení na pořádný kopec.
» více novinek a videí