Manakov a Romanyuta vítězi omnia Grand Prix Prostějov

Manakov a Romanyuta vítězi omnia Grand Prix Prostějov

Datum vydání: 31.08.2015

Cyklističtí fanoušci v Prostějově viděli cyklistické divadlo světové úrovně. Vynikající čtvrteční výkony, kdy rekordy dráhy padaly jeden za druhým, byly více než jen entrée k pátečnímu programu, který vyvrcholil skvělým madisonem.

Sprinty opanovali závodníci z Polska:

Čtvrteční sprint patřil polským závodníkům, když zvítězil Damian Zielinski, který si ve finále hladce poradil s reprezentačním kolegou Mateuszem Lipou, domácí Tomáš Bábek z Dukly Brno naopak v jízdách o třetí místo podlehl v poměru 2:1 Kamilu Kuczynskému. O vysoké kvalitě sprintu nejlépe vypovídá úplná absence skvělých sprinterů z Trinidadu a Tobaga včetně obhájce loňského vítězství Njisane Phillipa, jehož výkony byly ovlivněny hendikepem vypůjčeného kola, když to jeho zůstalo někde v Düsseldorfu na letišti, či české jedničky a vítěze kvalifikace Pavla Kelemena.

Scratch juniorů a juniorek:

Ve čtvrtečním scratchi juniorů se v tom nejlepším světle předvedli závodníci z Ukrajiny, když zvítězil Valdyslav Shcherban před reprezentačním kolegou Olegem Posikem, třetí místo pak obsadil Metěj Kotouček z Favoritu Brno. Bohužel až čtvrté místo obsadil domácí závodník SKC TUFO Prostějov Matyáš Strupek, který stejně jako prví tři závodníci získal kolo náskoku. V juniorkách bylo pódium cela okupováno zahraničními závodnicemi, když zvítězila Solveiga Baleišyté z Litvy, před druhou Johannou Kitti Borisszou z Maďarska a třetí Dianou Halyukovou z Ukrajiny.

Po prvním dni omnia ve vedení Manakov a Romanyuta:

Již ve čtvrtek se rozjelo omnium mužů a žen kategorie elite. V této „všezahrnující“ disciplíně byla k vidění celá plejáda hvězd nejvyšší světové úrovně a závody podle toho také vypadaly. Už úvodní scratch byl světové úrovně a vylučovací závod na závěr dne přinesl jeden ze zlatých hřebů celé Grand Prix. Ve strhujícím závodě zvítězil Viktor Manakov, nejlepší z českých závodníků František Sisr obsadil třetí místo, ale především domácí závodník SKC TUFO Prostějov Luděk Lichnovský předvedl výbornou jízdu světové úrovně a bral deváté místo! V ženském omniu po úvodním dni vedla Evgeniya Romanyuta, ovšem závodnice Dukly Praha Lucie Hochmann byla na výborném průběžném druhém místě.

Team sprint pro české trio, ve strhujícím keirinu kraloval Vynokurov:

V pátečním týmovém sprintu zvítězili závodníci Dukly Brno ve složení Robin Wagner, Pavel Kelemen a Tomáš Bábek, když ve strhující finálové jízdě jen velmi těsně porazili polské trio Lipa, Bielecki a Sarnecki. Strhující keirin ještě předčil čtvrteční sprinty. Do finále se z českých závodníků probojoval jen výborně jezdící Jiří Fanta, který ve finále obsadil páté místo. S polskou převahou si bravurně poradil ukrajinský matador Andrii Vynokurov, když za svými zády nechal Maksela a Sarneckého z Polska. Finále keirinu přineslo také jediný vážnější pád, když před samotnou cílovou páskou spadl Kamil Kuczynski, nicméně rentgen neodhalil žádné zranění a polský sympaťák tak vyvázl bez vážnějšího zranění.

Bodovací závod juniorů a juniorek:

V páteční bodovačce juniorů se českým závodníků vůbec nedařilo a bednu obsadili jen zahraniční závodníci, zvítězil opět Valdyslav Shcherban z Ukrajiny před Olegem Posikem, třetí místo připadlo Tobiasi Edelbauerovi z Rakouska. V juniorkách naopak výborný výkon předvedla Eva Planičková z SKC TUFO Prostějov, když obsadila druhé místo za vítěznou Olivija Baleišyté z Litvy a před třetí Johannou Kitti Borissza z Maďarska.

Ve hvězdně obsazeném omniu zvítězil Manakov, mezi ženami nejlepší Romanyuta:

Omnia mužů i žen v pátek gradovala, v závěrečné bodovačce mužů po skvělém výkonu zvítězil domácí závodník SKC TUFO Prostějov Wojciech Pszczolarski, nicméně celkové vítězství si s velkým přehledem pohlídal Viktor Manakov z Ruska, druhé místo obsadila další z hvězd světové cyklistiky Aaron Gate, třetí pak Tim Veldt z Nizozemska. V ženském omniu zvítězila Evgeniya Romanyuta z Ruska, na paty ji však výrazně šlapala druhá Lucie Hochmann z Dukly Praha, třetí místo brala Edita Jasinská z Polska.
 

Dostál zvítězil ve scratchi, Rugovac se Sisrem vítezi madisonu:

Muže ještě před finálovým madisonem čekal scratch, ve kterém si výborně počínal Jan Dostál z týmu Puskinak.cz, když zvítězil před druhým Alexem Buttazzonim z Itálie a třetím Martinem Bláhou, taktéž z Dukly Praha. V samotném madisonu – Memoriálu Otmara Malečka pak k největší favoritům patřili právě odpočinutí vojáci z Dukly Praha, avšak možná překvapivě si nejlépe počínala mladá dvojice Denis Rugovac- František Sisr, která za sebou nechala ostřílené matadory Martina Bláhu s Vojtěchem Hačeckým a třetí Jana Krause s Jiřím Hochmannem. Čtvrté místo obsadil obhájce loňského vítězství Alex Buttazzoni, který tentokrát jel s Paolo Simionem. Dvojice domácích závodníků SKC TUFO Prostějov Jakub Filip – Marek Šipoš a Luděk Lichnovský – Wojciech Pszczolarski obsadili sedmé, respektive osmé místo.

Závodilo se ve skvělé atmosféře, především v pátek diváci obsadili ochozy a vytvořily tu pravou atmosféru dráhových mítinků. Organizaci a úroveň ocenil i například generální sekretář Evropské cyklistické federace Enrico Della Casa, či prezident Českého svazu cyklistiky JUDr. Marián Štetina. Jako už osmý rok v pořadí si závody nemohl nechat ujít ani první náměstek hejtmana Olomouckého kraje PhDr. Alois Mačák, MBA. – pod jehož záštitou se závody pořádají. Poděkování patří i skvělé dvojici komentátorů Svatoplukovi Buchtovi a Lukáši Thunovi, ale také všem partnerům závodu zejména pak Olomouckému kraji, Statutárnímu Městu Prostějov a Českému svazu cyklistiky.
 
Zdroj: TZ pořadatelé, Foto: Jan Brychta


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí