O 9 evropských MTB titulů bude v Brně bojovat přes 450 závodníků

O 9 evropských MTB titulů bude v Brně bojovat přes 450 závodníků

Datum vydání: 22.07.2019

Letošní mistrovství Evropy horských kol startuje už za 3 dny v ​Brně.

Čtyři dny bude tato moravská metropole evropským centrem off-roadových disciplin horských kol. O celkem 9 titulů evropských šampionů bude bojovat 461 jezdců z 32 zemí. Soutěžit se bude v kategoriích Eliminator, týmových štafet, Cross-Country juniorek a juniorů, žen a mužů do 23 let a obou elitních kategoriích. Kromě těchto závodů se ve dnech 25. a 26. července uskuteční také soutěže kategorií Masters.

Pro závody ME upravené tratě slibují zajímavou podívanou zejména po technické stránce, což bude vyžadovat od všech závodníků vysoké nasazení a soustředění po celou dobu závodu.



 
Podle očekávání svoji účast potvrdila řada závodníků z nejužší evropské, tedy i světové špičky. V elitní mužské kategorii na startu nebude chybět holandský fenomén Mathieu van der Poel, držitel čtyř titulů světových a dvou evropských titulů v cyklokrosu, stříbrný medailista z mistrovství Evropy v silniční cyklistice z roku 2018 a vítěz nedávného závodu Světového poháru cross-country horských kol v Novém Městě na Moravě. Spolu s ním se o titul mistrů Evropy poperou kromě dalších například Gerard Kershbaumer z Itálie, stříbrný medailista z MS 2018, úřadující mistr Evropy Lars Forster, olympijský vítěz z Londýna 2012, Jaroslav Kulhavý nebo mistr Evropy z roku 2018 v kategorii do 23 let, Francouz Joshua Dubau.

Mezi ženami lze v kategorii Elite očekávat vzrušující souboj mezi favoritkami, kam patří především úřadující mistryně Evropy, Jolanda Neff ze Švýcarska, bývalá mistryně světa a medailistka z olympijských her Maja Włoszczowska (Polsko) a evropská šampionka z roku 2017, Ukrajinka Yana Belomoina.

V soutěži mladých závodníků do 23 let patří mezi horké favority především Filippo Colombo (Švýcarsko) a Simon Andreassen (Dánsko). Na startu nebude chybět také švýcarský závodník Alexandre Balmer, který ovládl soutěž Cross-Country mezi juniory v sezoně 2018 ziskem titulů světového a evropského šampiona a vybojoval stříbrnou medaili na evropském šampionátu v silniční cyklistice. Spolu s ním budou v kategorii U23 debutovat také Ital Simone Avondetto a Němec Leon Kaiser, kteří na Mistrovství Evropy XCO juniorů v roce 2018 skončili druhý a třetí hned za Balmerem.

Mezi ženami do 23 let se bude upínat pozornost hlavně na vícenásobnou švýcarskou šampionku Sinu Freiovou, úřadující mistryni Evropy, a Rakušanku Lauru Stiggerovou, která je loňskou juniorskou světovou i evropskou šampionkou v XCO a nositelkou duhového trikotu v silničních závodech.

V závodech juniorek i juniorů si dělá zálusk na zisk obou titulů Velká Británie, která posílá na start Charlieho Alridge a Harriett Harndenovou.

V závodech Eliminator je hlavním favoritem opět Francie se současným světovým i evropským šampionem Titouanem Perrin Garnierem, zálusk na titul si ale dělají například i Lorenzo Serres a Simon Rogier. Mezi ženami se pak očekává boj především světové šampionky Coline Clauzureové, Ukrajinky Iryny Popové a domácí Barbory Průdkové.

Prezident UEC, Rocco Cattaneo:

„Mistrovství Evropy horských kol v Brně potvrzuje úspěšné pokračování naší mise, která si dala před několika lety za cíl rozvoj cyklistiku na našem kontinentu. Především díky dohodě s Eurovizí můžeme přinést letošní šampionát široké veřejnosti. Přímým přenosem budeme vysílat závody Cross-Country mužské i ženské kategorie Elite včetně ceremoniálu oceňování vítězů, což zaručí mimořádné mediální pokrytí. Jménem evropské cyklistické rodiny bych rád poděkoval organizačnímu výboru v čele s Lubomírem Vidlákem za jeho angažovanost a vášeň, se kterou ME MTB Brno 2019 připravoval, Českému svazu cyklistiky a jeho prezidentovi Petru Markovi i městu Brnu a jeho primátorce paní Markétě Vaňkové za podporu letošní vrcholné evropské soutěže. Také bych rád všem fanouškům popřál čtyři dny skvělé sportovní podívané a zážitků na akci s těmi nejlepšími evropskými MTB jezdci.“

Aktuální seznam přihlášených závodníků je na uec.ch.
  
Zdroj: pořadatelé ME MTB, UEC


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí