MČR v cyklokrosu 2020: O tituly se pojede v Jičíně poprvé

MČR v cyklokrosu 2020: O tituly se pojede v Jičíně poprvé

Datum vydání: 09.01.2020

Vůbec poprvé v historii 69 republikových šampionátů se o medaile cyklo​krosaři utkají v Jičíně.

Toto pohádkové město přitom bylo dějištěm příprav české cyklokrosové reprezentace i dějištěm kontrolních závodů již od poloviny osmdesátých let. A pyšní se dokonce dvěma významnými privilegii. V hotelu Start tu bydleli, a s českou reprezentací se připravovali cyklokrosaři Spojených Států, z nichž se především Steve Tilford a Dave McLaughlin stali uznávanými postavami světového cyklistického hnutí. A toto místo bylo, díky jejich mechanikovi a masérovi, také svědkem zřejmě vůbec první prezentace horského kola u nás. Psal se rok 1984. Jak je vidět Jičínem kráčela cyklistická historie a nechávala tu nesmazatelné stopy.   
 
V neděli 12. ledna 2020 zanechají svou stopu v archivu českého cyklokrosu jezdci ve třech kategoriích, z nichž nejhlubším zápis do análů by mohla pořídit Pavla Havlíková. Kdyby se jí podařilo obhájit domácí mistrovský titul, zařadila by se po bok Zdeňka Štybara a Radomíra Šimůnka staršího, sedminásobných držitelů titulu Mistr ČR.  Už v 9.45 vyrazí na trať ženy a v 11.00 muži elite a muži U23. Oba závody přenáší Česká televize. K největším favoritům patří obhájci Boroš a Havlíková. 
 
Předseda cyklokrosové komise Českého svazu cyklistiky na tiskové konferenci 7.1. vyzdvihl úroveň a mezinárodní prestiž celoročního poháru Toi Toi Cup:
"Celý seriál Toi Toi Cupu byl organizován na vysoké úrovni, dva závody byly vysílány v přímém přenosu a čtyři ze záznamu, všechny s vysokou sledovaností. Letos jsme registrovali rekordní účast přihlášených jezdců, kterých bylo celkem 2780 a startovali krosaři ze 14 států. V tom vidím veliký posun a cením si velmi dobré odezvy především ze strany cizinců," dodal Petr Balogh. Přiznal však, že nemá cenu si nalhávat, že náš cyklokros neprožívá nejlepší období.

"Právě i proto kandidujeme na pořadatelství mistrovství světa pro rok 2024, myslím si, že by to opět mělo nastartovat náš cyklokros a dostat jej tam, kde jsme byli před léty," pokračoval Balogh.

„Také jsme podali kandidaturu na pořádání závodu SP 2020.“

Příkladem českému cyklokrosu je Švýcarsko, o jehož závodnících nebylo roky slyšet, ale letos, když tato země pořádá Mistrovství světa ovládají závody kategorie Muži U23 a prosazují se i v jiných kategoriích.
„Stejného efektu bychom chtěli docílit i my.“ Dodal předseda cyklokrosové komise ČSC 
Prezident ČSC Petr Marek vidí naše šance na mezinárodním poli střízlivě.
"Byl jsem na většině závodů Toi Toi Cupu, pořadatele z Agentury cyklistika musím pochválit za zajištění všech podniků na vysoké úrovni což oceňují i zahraniční jezdci. Mám radost, že startuje plno dětí a mládeže. I když nyní žádné velké výsledky nemáme, tak příslib do budoucnosti zde vidím velký. Určitě se nám šampioni narodí," zdůraznil.
"Trať šampionátu se nachází v lesoparku Čeřovka je téměř v centru Jičína. Raritou je, že vede i na ´střeše´ bunkru, který byl stavět jako protiatomový kryt, dokonce se právě v tomto místě nachází zdvojené depo. Okruh je dlouhý 2600 metrů s převýšením 70 metrů se dvěma stoupáními. Trať je perfektně přehledná, z jednoho místa mohou diváci vidět jezdce pětkrát, neustále budou mít přehled co se na trati děje," říká ředitel závodu Petr Kordík a přidává, že pro prvních 999 diváků se vstupenkou za 70 Kč je připraven párek a pivo zdarma.
V hlavní kategorii by Boroše mohl potrápit především oddílový kolega Nesvadba, který zde dokázal zvítězit už loni, dobře načasovat formu umí Paprstka, překvapit mohou mladí Kopecký nebo Jelínek, otázkou je forma Hekeleho, který v domácích podmínkách závodil jednou a příliš se mu nedařilo, navíc o reprezentaci neprojevil zájem. 
 
 
Historie cyklokrosou v Jičíně – vítězové závodů:
 
2018 Toi Toi Cup - Jan Nesvadba a Pavla Havlíková
2017 Toi Toi Cup - Michal Malík a Jana Czeczinkarová
2016 Toi Toi Cup - Lubomír Petruš a Jana Czecinkarová
2015 Toi Toi Cup - Vojtěch Nipl a Jana Czecinkarová
2014 veřejné závody Weber JC Cyklokros - Vladimír Kyzivát a Vendula Kuntová
 
Časový harmonogram Mistrovství České republiky v cyklokrosu 2020:
 
9.45 Ženy Elite
11.00 Muži Elite a Muži U23
 
Zdroj a foto: TZ ČSC

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (22.4-28.4.2024)
21.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
V novém týdnu Vám opět přinášíme svěží dávku výhod a jedinečných příležitostí! Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
» více novinek a videí