MČR 2015: Vakoč a König spokojení, Kreuziger naštvaný

Datum vydání: 29.06.2015

Petr Vakoč (Etixx - Quick-Step) na mistrovství ČR zvítězil, Leopold König (Sky) obsadil druhé místo. Oba byli se svým výsledkem spokojeni. Snad nejvýraznějším jezdcem mistrovství byl ale Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) jedoucí dlouho v úniku, ale ten se musel po technických problémech s řetězem a přehazovačkou spokojit se čtvrtým místem a byl v cíli hodně rozzlobený a odmítl mluvit i s novináři.

Vakoč měl z prvního českého titulu ohromnou radost.

„Nemohu tomu uvěřit a jsem za něj hrozně rád. Věděl jsem, že mám dnes šanci i vyhrát, ale během závodu jsem moc nedoufal a až do posledních 200 metrů jsem nevěřil, že se mi to opravdu povede. Posledních 20 metrů před páskou to pak už byla naprostá euforie,“ tak zní první slova Vakoče, který však již po časovce říkal, že jeho jasným cílem je titul.

V úvodu srpna se na etapách Kolem Polska, kde loni vyhrál etapu a jel ve žlutém trikotu, poprvé představí v dresu českého mistra, v němž vystřídá svého stájového kolegu Zdeňka Štybara.

V závodě byl Vakoč hodně vidět.

„Dvacet kilometrů před cílem jsem se rozhodl jet sám, protože spolupráce v naší skupině nebyla ideální. Odjel se mnou Peťo Sagan a později nás dostihl Leo König. Na rovince nastoupil a ujel Sagan, já si hlídal Königa a přemýšlel jsem hlavně o českém titulu. Do závěrečného stoupání jsem si věřil, že budu ve spurtu rychlejší než on. Počkal jsem na posledních 500 metrů, nastoupil a i když jsem měl před ním malý náskok, tak to vyšlo,“ zářil štěstím Vakoč, který si nyní užívá titul.

Na Evropských hrách v Baku vybojoval bronz, stáj s ním o dva roky prodloužila smlouvu a on se nyní odvděčil českým titulem.

 „To je perfektní. Jaro už bylo hodně dlouhé, dost jsem v týmu pomáhal jiným a neměl žádné vlastní výsledky. Ale tradičně v červnu a červenci mi to jezdí, dostávám se do formy. Těší mě, že stejně jako loni se mi povedlo zajet skvěle na mistráku.“

Vakoč se již těší na měsíční závodní pauzu.

„Chvíli si orazím a odjedu s částí týmu na soustředění v Livignu. Dalšími závody by pak měly být Kolem Polska a Czech Cycling Tour,“ dodal Vakoč.

Na Czech Cycling Tour se objeví v reprezentačním výběru i na šampionátu druhý König. Po startu si myslel, že závod ani nedokončí, poté se ale rozjel. Zatímco Vakočovi déšť v Žilině nevadil, König z něj radost neměl.

„Takový déšť závod ztíží. Já jsem jel 180 kilometrů v pláštěnce a pařil jsem se a to není příjemné. Vážně se mi zpočátku jelo strašně špatně. Až pak se to zlepšilo,“ řekl König.

Na start šel s taktikou, že si s Kreuzigerem budou hlídat, aby neujela skupina patnácti lidí a nebylo tím pádem po závodě.

„Chtěli jsme si sami mezi sebou zazávodit na konci. S tempem balíku nám pomohli i další kluci, a tak nějak jsme to drželi pohromadě. Potom se tam Roman podle mě snad ani nesnažil nastoupit, ale nějakou náhodou odjel. Takže pak tahala tempo farma Etixxu, což bylo pro závod taky dobře,“ vrátil se k průběhu mistrovských kilometrů König.

Do vedoucí skupiny se z favoritů dostal až jako poslední.

Chtěl jsem si jet spíš své tempo, na ty nástupy moc reagovat neumím. Když jsem ostatní dojel, tak jsem měl hodně dobré pocity a při nájezdu do posledního kola jsem si uvědomil, že můžu být i na podiu. Když odjel Sagan, tak jsem věděl, že proti němu ve spurtu nemám šanci. Sice jsem to zkusil, ale byl jsem smířený, že si jedu pro druhé místo. Bohužel, nemám na tenhle typ závodu nohy. Jsem rád, že jsem se postupně rozjel,“ říkal König.

Na jeho výkonu se prý ale přesto projevila dlouhá závodní pauza.

„Bylo to znát hodně. Každou zatáčku jsem chytal pět deset metrů, než jsem kluky dojel. V časovce, když jsem si mohl jet své tempo, tak se to tolik neprojevilo. Ale v silničním závodu, jakmile potřebujete občas zrychlit, je to těžké,“ dodal König.

Hodně zklamaný byl Roman Kreuziger. Byl jedním z hrdinů závodu, když už v polovině atakoval, ale ve chvíli, kdy se závod rozhodoval, ho zbrzdily technické problémy. Tým Tinkoff-Saxo tak přišel o vysněný mistrovský double, radoval se pouze mistr Slovenska Peter Sagan.

„Měl jsem mechanický problém se šaltrem, což bylo nepříjemné. Už se nám to párkrát během sezóny stalo. Shimano o tom ví a ještě to budeme řešit. Je spíš smůla, že ten problém přišel v závěru závodu. Mrzí mě to, cítil jsem se fakt dobře,“ líčil Roman na svém webu.

„Když mě Peter dojel, tak jsem věřil, že budeme spolupracovat a že si můžeme vytvořit slušný náskok, abychom třeba ten titul měli oba dva. Vakoč jel sice výborně, ale myslím, že jsme double mohli mít,“ litoval Roman.

Pro nového mistra České republiky Petra Vakoče však měl slova chvály.

„Jsem rád, že dres bude mít kluk, který šel v posledních letech hodně nahoru a bude ho vozit v závodech WorldTour. Je to opravdu šikovný závodník a myslím, že na něj do budoucna může česká cyklistika třeba při klasikách a týdenních etapákách hodně spoléhat.“

I přesto, že to Romanovi nevyšlo na vysněný titul, měl ze svého výkonu, který nakonec znamenal čtvrté místo v českém šampionátu, dobrý pocit.

„I když jsem nastoupil nějakých 90 kilometrů před cílem, neubývala mi energie a pořád jsem se cítil dobře. Doufám, že z toho budou mít radost i v týmu,“ dodal.

Zdroj: ČSC a romankreuziger.com


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí