Lednová výzva Do práce na kole odstartuje už v pondělí.

Lednová výzva Do práce na kole odstartuje už v pondělí.

Datum vydání: 16.01.2020

Kolo jako dopravní prostředek i zimě? Proč ne. To si myslí víc než 2060 odvážlivců, kteří se zatím zdarma zaregistrovali do 2. ročníku Lednové výzvy Do práce na kole.

Té se navzdory názvu mohou zúčastnit také chodci a běžci. Týdenní akce na podporu udržitelné dopravy začíná v pondělí 20. ledna. 
„Tradiční květnová výzva se letos pojede už po desáté, ale její zkrácenou lednovou verzi jsme poprvé vyzkoušeli teprve loni. Ozývali se nám účastníci jarní akce i organizátoři z regionů, že by chtěli  sezónu ještě něčím zpestřit. Hodně nás motivoval třeba Jirka Štrupl z Hradce Králové, který ve volném čase protahuje tamní stezky vlastnoručně vyrobeným cyklopluhem. Právě třeba v Hradci nebo v Pardubicích je kolo běžným dopravním prostředkem po celý rok. A my to chtěli vyzkoušet i v dalších městech,“ říká koordinátor výzvy Honza Haruda ze spolku AutoMat.  
Záleží na pravidelnosti
 
Loňského pilotního ročníku se navzdory mrazivému počasí v Česku zúčastnilo 1 611 osob, z toho byla jedna třetina žen. Celkově účastníci šetrně ujeli a ušli 59 200 km. Na kole nebo na koloběžce byly překonány tři čtvrtiny všech cest, na chůzi a běh jich připadla zbývající čtvrtina.
„Nechceme motivovat lidi k tomu, aby podávali co nejvyšší sportovní výkony. Z hlediska kondice jednotlivce, ale také dlouhodobé udržitelnosti dopravy, je zásadnější pravidelnost. I když člověk jede třeba jen 6 km na kole, ale třikrát týdně,” uvedl Honza Haruda. Výkony mají v Lednové výzvě pouze informativní charakter. 

Zapsané cesty pomohou infrastruktuře
 
Své bezmotorové cesty si účastníci zapisují do systému ručně ve svém online soutěžním profilu nebo nahrávací pomocí propojených aplikací (Urban Cyclers, Na kole Prahou, STRAVA). Anonymizovaná data o trasách pak poslouží jako podklad při spolupráci s městy nad plánováním cykloinfrastruktury.    
Samozřejmě netlačíme lidi do toho, aby jezdili na kole na náledí. Vždy je třeba brát ohled na aktuální počasí a také na typ a výbavu kola. Do systému je ale možné zapisovat i chůzi a běh, případně způsoby pohybu střídat. Stačí tedy vystoupit z MHD o dvě zastávky dřív a trochu se projít,dodává Haruda.  
Zdroj a foto: TZ Automat
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem vstupují do elitní desítky
18.03.2024 | Kategorie: MTB
Jihoafrická republika hostí legendární závod Cape Epic pro dvojice na horských kolech, a první etapa již nabídla napínavé souboje na trati dlouhé 88km s převýšením 2450m.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (18. 3 - 24. 3. 2024)
18.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Cape Epic 2024: Prolog ovládli Schurter s Finim, Stošek s Vakočem obsadili 15. místo
17.03.2024 | Kategorie: MTB
Ve sluncem rozpálené Jihoafrické republiky se rozpoutal další ročník tradičního etapového závodu Cape Epic dvojic na horských kolech. V pelotonu, který se vydal na neúprosnou pouť vyprahlou krajinou, nechybí ani tři české dvojice.
Specialized představil novou generaci svého XC modelu Epic
13.03.2024 | Kategorie: MTB

Když se podíváme na současný trh s horskými koly, je zřejmé, že Specialized Epic 8 je výjimečným přírůstkem, který přináší nejen výkon, ale i inovace, které jsou v souladu s nejnovějšími trendy v cyklistice.

AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (11. 3 - 17. 3. 2024)
11.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
 

Začátek nového týdne znamená další vlnu slev! Opět jsme tento týden nelenili a připravili jsme si pro Vás další přehled slev. Ať už máte jakékoliv přání, naše výběry Vám pomohou najít skvělé produkty a zároveň ušetřit peníze.

 
» více novinek a videí