Lednová výzva Do práce na kole odstartuje už v pondělí.

Lednová výzva Do práce na kole odstartuje už v pondělí.

Datum vydání: 16.01.2020

Kolo jako dopravní prostředek i zimě? Proč ne. To si myslí víc než 2060 odvážlivců, kteří se zatím zdarma zaregistrovali do 2. ročníku Lednové výzvy Do práce na kole.

Té se navzdory názvu mohou zúčastnit také chodci a běžci. Týdenní akce na podporu udržitelné dopravy začíná v pondělí 20. ledna. 
„Tradiční květnová výzva se letos pojede už po desáté, ale její zkrácenou lednovou verzi jsme poprvé vyzkoušeli teprve loni. Ozývali se nám účastníci jarní akce i organizátoři z regionů, že by chtěli  sezónu ještě něčím zpestřit. Hodně nás motivoval třeba Jirka Štrupl z Hradce Králové, který ve volném čase protahuje tamní stezky vlastnoručně vyrobeným cyklopluhem. Právě třeba v Hradci nebo v Pardubicích je kolo běžným dopravním prostředkem po celý rok. A my to chtěli vyzkoušet i v dalších městech,“ říká koordinátor výzvy Honza Haruda ze spolku AutoMat.  
Záleží na pravidelnosti
 
Loňského pilotního ročníku se navzdory mrazivému počasí v Česku zúčastnilo 1 611 osob, z toho byla jedna třetina žen. Celkově účastníci šetrně ujeli a ušli 59 200 km. Na kole nebo na koloběžce byly překonány tři čtvrtiny všech cest, na chůzi a běh jich připadla zbývající čtvrtina.
„Nechceme motivovat lidi k tomu, aby podávali co nejvyšší sportovní výkony. Z hlediska kondice jednotlivce, ale také dlouhodobé udržitelnosti dopravy, je zásadnější pravidelnost. I když člověk jede třeba jen 6 km na kole, ale třikrát týdně,” uvedl Honza Haruda. Výkony mají v Lednové výzvě pouze informativní charakter. 

Zapsané cesty pomohou infrastruktuře
 
Své bezmotorové cesty si účastníci zapisují do systému ručně ve svém online soutěžním profilu nebo nahrávací pomocí propojených aplikací (Urban Cyclers, Na kole Prahou, STRAVA). Anonymizovaná data o trasách pak poslouží jako podklad při spolupráci s městy nad plánováním cykloinfrastruktury.    
Samozřejmě netlačíme lidi do toho, aby jezdili na kole na náledí. Vždy je třeba brát ohled na aktuální počasí a také na typ a výbavu kola. Do systému je ale možné zapisovat i chůzi a běh, případně způsoby pohybu střídat. Stačí tedy vystoupit z MHD o dvě zastávky dřív a trochu se projít,dodává Haruda.  
Zdroj a foto: TZ Automat
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí