Lednová výzva Do práce na kole odstartuje už v pondělí

Lednová výzva Do práce na kole odstartuje už v pondělí

Datum vydání: 17.01.2021

Kolo, koloběžka, chůze, ale třeba i běžky. To všechno jsou způsoby, jak se zapojit do Lednové výzvy Do práce na kole. Už potřetí ji pořádá spolek AutoMat. Zatím se přihlásilo přes 1 200 odvážlivců, ale registrace zdarma běží až do pondělí. Loni se zapojilo přes 2 700 účastníků z celé republiky.

Lednová výzva se odehrává v týdnu od 18. ledna a má podpořit nejen udržitelnou dopravu, ale i pravidelný pohyb. Účastníci si zapisují či nahrávají aktivity do systému a pokud splní předepsanou pravidelnost, mohou vyhrát řadu cen. 

Situace posledních měsíců je výjimečná v tom, že lidé sice tolik necestují do práce, ale počet průjezdů na kole městem a jejich poměr k dalším druhům dopravy oproti běžnému roku výrazně stoupl. Lidé volí bicykl jako flexibilní dopravní prostředek, který umožňuje udržovat odstupy od dalších účastníků provozu, a také cestu k pravidelnému pohybu,” popisuje Anna Kociánová z AutoMatu. 

Bezpečně i na sněhu

Ne ve všech částech republiky jsou k cestování na kole ideální podmínky. Nejde ani tak o teplotu, ale spíš sníh a náledí.   

Na jízdu na kole na sněhu nedají fajnšmekři dopustit, ale pokud ještě nejste úplně zkušení, doporučujeme spíš chůzi nebo běžky. I více zkušeným cyklistům pak připomínáme řadu zásad, jak myslet na bezpečnost. Sepsal je třeba spolek Plzeň na kole, který akci pořádá v západočeské metropoli,” dodává Kociánová. (Část první a druhá.)

Nejen do práce

Vzhledem k aktuální situaci na trhu práce se organizátoři rozhodli umožnit nahrávat si cesty i mimopracovní, tedy třeba na nákup nebo do přírody. Kromě motivace k šetření životního prostředí a změně dopravních návyků přibyla i snaha vyhecovat účastníky k pravidelnému pohybu venku. Ten se ostatně stává čím dál oblíbenější aktivitou, jak je vidět třeba i na boomu otužování. 

Hlavně pravidelně  

Nechceme motivovat lidi k tomu, aby podávali co nejvyšší sportovní výkony. Z hlediska kondice jednotlivce, ale také dlouhodobé udržitelnosti dopravy, je zásadnější pravidelnost. I když člověk jede třeba jen 6 km na kole nebo jde pěšky, ale třikrát týdně,” uvedl Honza Haruda. Výkony mají v Lednové výzvě pouze informativní charakter.

Zapsané cesty pomohou infrastruktuře

Své bezmotorové cesty si účastníci zapisují do systému ručně ve svém online soutěžním profilu nebo nahrávají pomocí propojených aplikací (Cyclers, Na kole Prahou, STRAVA). Anonymizovaná data o trasách pak poslouží jako podklad při spolupráci s městy nad plánováním cykloinfrastruktury.

Plány na květen

Na plno už jedou také přípravy na 11. ročník květnové akce Do práce na kole. Už teď je možné pořídit si nejvýhodnější startovné, finišují práce na vlastní aplikaci i designu triček. Ty letos ozdobí motiv od známé české ilustrátorky Toy Box. 
 
Zdroj a foto: TZ pořadatelé


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem vstupují do elitní desítky
18.03.2024 | Kategorie: MTB
Jihoafrická republika hostí legendární závod Cape Epic pro dvojice na horských kolech, a první etapa již nabídla napínavé souboje na trati dlouhé 88km s převýšením 2450m.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (18. 3 - 24. 3. 2024)
18.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Cape Epic 2024: Prolog ovládli Schurter s Finim, Stošek s Vakočem obsadili 15. místo
17.03.2024 | Kategorie: MTB
Ve sluncem rozpálené Jihoafrické republiky se rozpoutal další ročník tradičního etapového závodu Cape Epic dvojic na horských kolech. V pelotonu, který se vydal na neúprosnou pouť vyprahlou krajinou, nechybí ani tři české dvojice.
Specialized představil novou generaci svého XC modelu Epic
13.03.2024 | Kategorie: MTB

Když se podíváme na současný trh s horskými koly, je zřejmé, že Specialized Epic 8 je výjimečným přírůstkem, který přináší nejen výkon, ale i inovace, které jsou v souladu s nejnovějšími trendy v cyklistice.

AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (11. 3 - 17. 3. 2024)
11.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
 

Začátek nového týdne znamená další vlnu slev! Opět jsme tento týden nelenili a připravili jsme si pro Vás další přehled slev. Ať už máte jakékoliv přání, naše výběry Vám pomohou najít skvělé produkty a zároveň ušetřit peníze.

 
» více novinek a videí