Kwiatkowski podtrhl skvělou sezonu polské cyklistiky

Datum vydání: 30.09.2014

Čtyřiadvacetiletý zaměstnanec stáje Omega Pharma-QuickStep v polském dresu vybojoval největší úspěch své dosavadní kariéry.

Týmový kolega dvou českých cyklistů, kteří dnes také válčili v deštivém 255 kilometrů dlouhém závodě, Zdeňka Štybara a Petra Vakoče, se postaral o historický úspěch polské cyklistiky, která díky němu slaví první zlato na mistrovství světa vůbec. 
 
Kwiatkowski tak završil výtečnou sezonu v níž devětkrát slavil vítězství, to zatím největší v neděli. Úřadující polský šampion v časovce letos vyhrál i jednorázovky Strade Bianche a Trofeo Serra de Tramuntana a celkově etapák Okolo Algarve. Druhý byl celkově na Okolo Baskicka a Okolo Británie, kde vyhrál i etapu. Polský talent byl navíc pořádně vidět i na všech třech Ardénských klasikách. Na pódium se dostal díky třetímu místu na Valonském šípu i Lutych-Bastogne-Lutych, zatímco na Amstel Gold Race skončil pátý. 
 
 
Červeno-bílým barvám však letos nedělal skvělou reklamu jen Kwiatkowski. Jako kometa vystřelil vzhůru i Rafal Majka. Jen o rok starší krajan Kwiatkowského zářil na Tour de France, na kterou se mu paradoxně po únavném Giru, kde skončil na výborném šestém místě ani nechtělo. Na Staré dámě však Majka vyhrál dvě etapy a skvostnou formu si přenesl i na domácí podnik Okolo Polska, kde mu další dvě vyhrané etapy vynesly i celkový triumf. 
  
  
Polské cyklistice však dělají čím dál tím lepší jméno i další jezdci. Przemyslaw Niemec, jezdící za italskou stáj Lampre-Merida, nedávno vyhrál patnáctou etapu na Vueltě. Maciej Paterski vyhrává přímo v polské stáji, CCC Polsat Polkowice. Paterski letos zažil také životní sezonu, když se stal celkovým vítězem závodu Okolo Norska a na domácím Okolo Polska se stal nejlepším vrchařem. 
 
  
Polská cyklistika se opírá o poměrně silnou pro-kontinentální stáj, prostřednictvím které si vychovává nadějné jezdce do budoucna, ale i dává možnost již zkušeným jezdcům jako je Paterski či italský matador bojovat o čím dál tím prestižnější výsledky. Nejmladším závodníkem na listině polského týmu je ale reprezentant české cyklistiky, jednadvacetiletý Josef Černý. 


Foto: Vlastimil Homola

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí