Kulhavý zdolal Everest za deset hodin, pro Českou olympijskou nadaci pomohl vybrat zatím čtvrt milio

Kulhavý zdolal Everest za deset hodin, pro Českou olympijskou nadaci pomohl vybrat zatím čtvrt milionu

Datum vydání: 23.05.2020

Potřinácté vy​stoupal na Lysou horu, tentokrát dojel až na úplný vrchol, kde na něj čekali všichni parťáci, řada přátel i kolemjdoucích. Bylo 17:32 a olympijský vítěz v cross country na horských kolech Jaroslav Kulhavý právě dokončil svůj „výstup na Everest“.


Za deset a čtvrt hodiny v sedle kola zdolal 8848 výškových metrů pro dobrou věc. V rámci akce #8848PRODETI se od jejího startu do pátečního večera na webu www.olympijskanadace.cz vybralo zatím čtvrt milionu korun na podporu sportování dětí, kterým k tomu chybí dostatek peněz.

„Je to super. Magická hranice pro mě byla dvě stě tisíc. Ale sbírka nekončí, poběží ještě relativně dlouho. Doufám, že obnos naroste. Ale myslím, že jsme splnili, co dávalo smysl pro mě i Českou olympijskou nadaci. Doufám, že to pomůže spoustě dětí, aby mohly sportovat, což jim dá hodně do života,“ řekl Kulhavý.

 

Do kopce i na palačinky
 

Po dlouhém dni vypadal docela svěže, ačkoli se na něj moc nevyspal a k první jízdě startoval už v 5:30.

„Tou dobou bylo dole nula stupňů. Z prvních čtyřech sjezdů jsem vždycky přijel dolů zmrzlý jako eskymácké sáňky a nahoru jsem musel jet ještě dva kilometry zabalený ve všem, co jsem měl, abych se trochu zahřál. Tam jsem se snažil nahnat trochu čas a přitom nepromrznout.“

Očekával, že po pěti jízdách bude uvadat, ale bylo tomu naopak.

„Po pěti hodinách jsem se rozjel. Nevěděl jsem, co se mnou udělá ten kopec a převýšení. Po půlce jsem si dokonce na chvíli zrychlil, ale pak už to šlo hůř. Chytla mě záda, krk a už to fakt bolelo a bylo to náročné, ale věděl jsem, že to asi dám a hlídal jsem si to,“ řekl stříbrný medailista z her v Riu 2016.

Přes den ani moc nejedl, občas vedle obvyklé cyklistické výživy ukousl palačinku s nutellou a ořechy. Po jedenácté jízdě si ale dopřál i kus klobásy.

„Spíš jsem toho víc vypil.“

Horolezec Jaroš: Járův Everest je obrovský sportovní výkon spojený s pomocí
 


Podpořit ho při jeho sportovním výkonu i snaze získat prostředky pro Českou olympijskou nadaci, která dětem ve věku 6 až 18 let bez ohledu na jejich výkonnost pomáhá hradit například členské příspěvky či základní vybavení, které je udrží u oblíbeného sportu, přijeli například šestinásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek, horolezec Radek Jaroš či dvojnásobný olympijský vítěz v kanoistice Martin Doktor. Ten s Kulhavým dojížděl na vrchol také společně s Annou Podskalskou, talentovanou cyklistkou, již nadace podporovala.

„Bylo super, že sem přijeli. Dorazili i kamarádi. Přeci jen když člověk jede třináctkrát stejnou trať, není to na morálku nejlepší. I jsme si zvolnili, prohodili pár slov. A samozřejmě skvělá byla podpora lidí na vrchu i těch, kdo sem kvůli téhle akci přijeli,“ dodal Kulhavý.

Radek Jaroš, který vystoupal na všech čtrnáct osmitisícovek bez kyslíku, srovnával:

„Jára to měl spravedlivější v tom, že na rozdíl ode mě zdolal těch 8848 metrů, zatímco já jsem vyrážel na vrchol ze základního tábora ve výšce 5000 metrů. Ale zase je pravda, že ta třetina kyslíku oproti tomu, co dýcháme tady, je znát. Ale tohle je hlavně obrovský sportovní výkon spojený s krásnou emocí pomáhat druhým.“

Zapojit se může každý až do 8. června
 


Dvakrát během dne na Lysou horu vyjel i Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru.

„Jarda je člověk s velkým srdcem, absolutní profesionál a jsme moc rádi, že nás s Českou olympijskou nadací vzal do tandemu. Mám z celé akce maximálně pozitivní dojem. Během dne jsme potkali i mnoho lidí, kteří si koupili startovní číslo a podpořili sportování dětí přímo tady na místě. A doufáme, že přibude mnoho dalších, kterým není lhostejné, že řada dětí potřebuje jen pár stovek na to, aby mohla zůstat u svého sportu,“ řekl Petr Graclík.

Startovné do výzvy #8848PRODETI lze koupit za minimální částku sto korun a sportovní aktivitu si může vybrat každý sám podle sebe. Akce trvá až do 8. června a každý, kdo si koupí startovní číslo, bude zařazen do slosování o ceny od Jaroslava Kulhavého a České olympijské nadace.

Zdroj: TZ ČOV, foto: ČOV / Barbora Reichová


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem vstupují do elitní desítky
18.03.2024 | Kategorie: MTB
Jihoafrická republika hostí legendární závod Cape Epic pro dvojice na horských kolech, a první etapa již nabídla napínavé souboje na trati dlouhé 88km s převýšením 2450m.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (18. 3 - 24. 3. 2024)
18.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Cape Epic 2024: Prolog ovládli Schurter s Finim, Stošek s Vakočem obsadili 15. místo
17.03.2024 | Kategorie: MTB
Ve sluncem rozpálené Jihoafrické republiky se rozpoutal další ročník tradičního etapového závodu Cape Epic dvojic na horských kolech. V pelotonu, který se vydal na neúprosnou pouť vyprahlou krajinou, nechybí ani tři české dvojice.
Specialized představil novou generaci svého XC modelu Epic
13.03.2024 | Kategorie: MTB

Když se podíváme na současný trh s horskými koly, je zřejmé, že Specialized Epic 8 je výjimečným přírůstkem, který přináší nejen výkon, ale i inovace, které jsou v souladu s nejnovějšími trendy v cyklistice.

AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (11. 3 - 17. 3. 2024)
11.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
 

Začátek nového týdne znamená další vlnu slev! Opět jsme tento týden nelenili a připravili jsme si pro Vás další přehled slev. Ať už máte jakékoliv přání, naše výběry Vám pomohou najít skvělé produkty a zároveň ušetřit peníze.

 
» více novinek a videí