Kristýna Zemanová Královnou cyklistiky 2023

Kristýna Zemanová Královnou cyklistiky 2023

Datum vydání: 19.01.2024

Stejně jako vloni získala korunu pro Krále cyklistiky žena. Po Ivetě Miculyčové ovládla anketu Českého svazu cyklistiky cyklokrosařka Kristýna Zemanová a stala se Královnou cyklistiky za rok 2023.

„Je to pro mě obrovská čest a jsem moc šťastná. Trofej pro Krále cyklistiky je takový krásný bonus k životnímu roku, kterým pro mě ten minulý určitě byl,“ řekla Kristýna Zemanová.

Druhé místo v anketě obsadil vicemistr světa v MTB maratonu Martin Stošek, třetí skončila v absolutním pořadí mistryně Evropy v disciplíně Freestyle BMX Iveta Miculyčová.

 

Dvacetiletá Zemanová je jednou z největších hvězd současného českého cyklokrosu. Vloni získala shodně bronz na mistrovství světa i Evropy v kategorii U23 a přidala také titul mistryně republiky.

„Navíc jsem se posunula i ve Světovém poháru a dokázala jsem si, že se můžu rovnat s nejlepšími a stále se zlepšovat,“ přiznala Královna cyklistiky za rok 2023.

Slavnostní vyhlášení ve Velké Dvoraně Veletržního paláce v Praze si velmi užívala.

„Je to fajn. Sejdeme se všichni napříč disciplínami, jsme v šatech, je to takové noblesní. Vlastně odměna, že se vidíme jinak než v dresech. Je to zpestření, které si pokaždé užiju,“ prozradila Zemanová, která bude jednou z největších českých medailových nadějí na únorovém mistrovství světa v Táboře.

Stala se vítězkou 59. ročníku prestižní ankety Českého svazu cyklistiky, která se koná již od roku 1965. Cyklisté tehdy vyhlásili svého krále jako první u nás, ostatní sportovní odvětví se přidala až později. 

 

V rámci galavečera byli vyhlášeni i vítězové za jednotlivé disciplíny. Úspěšný junior Kryštof Král byl nejlepší mezi silničáři, nejlepším jezdcem MTB je vicemistr světa v maratonu Martin Stošek, kategorii BMX ovládla mistryně Evropy Ivety Miculyčová, královnou mezi dráhaři je Veronika Jaborníková, majitelka dvou stříbrných medailí z mistrovství Evropy v kategorii U23. Prvenství mezi cyklokrosaři patří Královně české cyklistiky Kristýně Zemanové, mezi sálovými cyklisty ovládli anketu úspěšní reprezentanti v kolové Radek Adam a Tomáš Horák. Nejlepším para cyklistou je Pavlína Vejvodová, která na mistrovství světa i Evropy na silnici ovládla ve své kategorii jak silniční závod, tak časovku. Nejlepším juniorem byl vyhlášen Adam Bittman, nejlepší juniorkou Adéla Marková, oba reprezentanti v dráhové cyklistice.

 

Do Síně slávy byla uvedena bývalá úspěšná reprezentantka v dráhové cyklistice Iva Zajíčková.

 

Český svaz cyklistiky také slaví v letošním roce 140 let své existence, proto galavečer připomněl nejen úspěchy předchozího kalendářního roku, ale umožnil divákům prostřednictvím zajímavých příběhů nahlédnout i do historie jednoho z nejstarších sportovních svazů u nás. Každá disciplína byla uvedena vzpomínkami zajímavých osobností, např. Jána Svorady, Jaroslava Kulhavého, bratrů Jana a Jindřicha Pospíšilových a dalších velikánů české cyklistiky.

 

Hlavními partnery galavečera večera byly společnost ŠKODA AUTO a.s. – generální partner Českého svazu cyklistiky, společnost Sazka a.s. – exkluzivní partner Českého svazu cyklistiky a Národní sportovní agentura – institucionální partner Českého svazu cyklistiky.

 

Výsledky ankety Král cyklistiky 2023: 

1. Kristýna Zemanová, 2. Martin Stošek, 3. Iveta Miculyčová.

 

Disciplíny:

BMX

Juniorka – Sabina Košárková

Junior – Jakub Cidlinský 

Žena – Iveta Miculyčová (absolutní vítěz disciplíny)

Muž – Marek Neužil

 

Cyklokros

Juniorka – Kateřina Douděrová

Junior – Václav Ježek

Žena – Kristýna Zemanová (absolutní vítěz disciplíny)

Muž – Michael Boroš

 

Dráhová cyklistika

Juniorka – Adéla Marková

Junior – Adam Bittman

Žena – Veronika Jaborníková

Muž – Martin Čechman

 

MTB

Juniorka – Eliška Hanáková

Junior – Ondřej Novotný

Žena – Adéla Holubová

Muž – Martin Stošek (absolutní vítěz disciplíny)

 

Paracyklistika

Žena – Pavlína Vejvodová (absolutní vítěz disciplíny)

Muž – Patrik Jahoda 

 

Sálová cyklistika

Juniorka – Julie Tůmová

Junior – Kryštof Nečas

Žena – Michaela Vosičková

Muž – Radek Adam, Tomáš Horák (absolutní vítěz disciplíny)

 

Silniční cyklistika

Juniorka – Kateřina Douděrová

Junior – Kryštof Král (absolutní vítěz disciplíny)

Žena – Kristýna Burlová

Muž – Mathias Vacek

 

Nejlepší junior: Adam Bittman, nejlepší juniorka: Adéla Marková. 

 

Síň slávy ČSC: Iva Zajíčková

 

Foto: Michal Červený, zdroj: TZ ČSC


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Colnago G4-X: Aerodynamické prvky i na gravel kole
01.05.2024 | Kategorie: ostatní, silniční
Colnago, prestižní italský výrobce jízdních kol, právě oznámil vydání svého nejnovějšího modelu, Colnago G4-X 2024. Tento model představuje nejnovější inovace a technologie v oblasti cyklistiky a slibuje, že posune hranice toho, co je možné na kole dosáhnout.
Stevens E-Maverick
01.05.2024 | Kategorie: MTB
Lehký a hravý pro maximální zábavu na stezce - to bylo zadání pro vývoj nové řady E-Maverick Light Assist e-fully.
Vydařený bikový víkend na Zličíně a pokračování ŠKODA Pražského MTB poháru už ve středu
30.04.2024 | Kategorie: MTB
ŠKODA Pražský MTB pohár pokračoval vydařeným víkendem v téměř ideálním cyklistickém počasí na Zličíně. Závodů se účastnilo velké množství ​bikerů z celé republiky.
Prima CUP na Dolní Moravě nebude jen o cyklistice, užije si ho každý
29.04.2024 | Kategorie: MTB
Dolní Morava se stane již po šesté dějištěm seriálu horských kol Prima CUP a jak už zde bývá zvykem, cyklistika nebude pouze jedinou možností, jak si užít druhý červnový víkend.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (29.4-5.5.2024)
29.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
» více novinek a videí