Kreuziger se dočkal, má premiérový titul

Kreuziger se dočkal, má premiérový titul

Datum vydání: 26.06.2016

Roman Kreuziger (Tinkoff) se dočkal. Ve třiceti letech vybojoval svůj první mistrovský titul na Mistrovství České republiky v silniční cyklistice. Po 185,4 kilometrech na okruhu v okolí Kyjova si dojel pro druhé místo mistr z před dvou let Zdeněk Štybar (Etixx Quick-Step) a bronz získal Martin Hunal z české stáje Whirlpool Author. Slovenské zlato zůstalo v rodině Saganů. Po pětileté nadvládě Petera, jej vybojoval bratr Juraj.

"V jednu chvíli to vypadalo dost beznadějně, nikdo nechtěl uprchlíky stíhat, ale pak odvedl neskutečnou práci Franta (Sisr), v posledním kole zase udělal práci za pět lidí Peter Sagan. V závěru jsem využil šance, kdy se Štyby otočil a já nastoupil. Měl jsem z něj strach, věděl jsem, že je v závěru rychlý, ale dnes jsem měl dobré nohy a na spurt ani nedošlo," radoval se Roman Kreuziger.

Zatímco ženy v sobotu jely za velikého vedra, dnes na jezdce na okruhu 20,6 kilometrů dlouhém čekalo příjemné počasí. A velice ostře se jelo už první kolo v němž se z pelotonu odpoutalo sedm jezdců - Martin Boubal (CK Příbram Fany Gastro), dvojice Slováků Erik Baška, Michael Kolář (oba Tinkoff), Václav Nežerka (Lawi Team), Jan Kovář (Whirlpool Author), Petr Swarczyna (CK Petřvald) a Jonáš Vojtěch ze Sparty Praha.

Favorité ale při vědomí délky závodu a náročnosti okruhu zůstali v klidu a náskok sedmičky narůstal, v polovině čtvrtého kola činil 6:45. To již ale na čele pelotonu šlapal František Sisr (Klein Constantia), který pracoval především pro dvojici jezdců Etixxu - Štybara a obhájce zlata Petra Vakoče. Celý peloton táhl za svými zády tři a půl okruhu a ze ztráty úspěšně odmazával vteřinky.

V sedmém okruhu se vedoucí skupina již rozdělila a vpředu zůstala dvojice Slováků s Kovářem, zatímco ostatní byli rychle dostiženi. Ještě v cíli tohoto kola mělo trio náskok 3:45, ale to už se na čele pelotonu začalo závodit. Při nájezdu do závěrečných dvaceti kilometrů mělo trio k dobru pouze 20 vteřin a ke slovu se přihlásili favorité v čele s velice silným kvintetem ve složení Kreuziger, Štybar, batři Saganové a Hunal. Obrovský kus práce odvedl v této fázi závodu úřadující mistr světa Peter Sagan, který letos své ambice obětoval pro týmové kolegy Kreuzigera a o dva roky staršího bratra Juraje.

Pětice se přehnala přes trio uprchlíků a sedm kilometrů před cílem už představovala jen trojici Kreuziger, Štybar a Juraj Sagan. Zezadu se ještě snažili zvrátit vývoj závodu Jan Bárta (Bora Argon), Leopold König (Sky), Vakoč, Karel Hník, Jiří Polnický (oba Verva), Jan Hirt (CCC), ale své zaváhání již odčinit nedokázali.
 


 
Favoritem pro případný spurt na kostkách v Kyjově byl Štybar, ale Kreuziger si toho byl moc dobře vědom. Před kyjovskou nemocnicí ve stoupání tři kilometry před páskou nastoupil a to se nakonec ukázalo jako rozhodující moment. Štybar, ani v poklidu pro slovenský titul si jedoucí Juraj Sagan nestačili zareagovat a Krerziger si s přehledem dojel pro vytoužený mistrovský dres, který se tak po osmnácti letech, kdy v něm jel naposledy Ján Svorada, vrátí do pelotonu Tour de France.

Štybar toužil zopakovat svůj triumf z roku 2014, ale přiznal, že Kreuziger byl dnes lepší.

"Od začátku závodu jel hodně agresivně. Když jsem se ocitl na čele kde měl Tinkoff početní převahu, tak jsem věděl, že to bude těžké. Čekal jsem na spurt na kostkách, soustředil se na něj, ale bohužel k němu nedošlo. V závěru jsem byl v křečích a neměl šanci zareagovat, když Roman nastoupil," řekl Zdeněk Štybar.

Výsledky (185,4 km):

Elite:

1. Kreuziger (Tinkoff)  4:45:17, 2. Štybar (Etixx Quick-Step) +4, 3. Hunal (Whirlpool Author) +52, 4. Vakoč (Etixx Quick-Step +1:04, 5. Polnický (Verva) +1:04, 6. Bárta (Bora Argon) +1:55, 7. Bucháček (Whirlpool Author) +1:57, 8. Turek (Cycling Academy Team) +2:04, 9. Schlegel (Klein Constantia) +2:37, 10. Ťoupalík (Beobank Corendon) +2:41.

U23:

1. Schlegel 4:47:54, 2. Ťopupalík +4, 3. Kukrle, 4. Šorm oba +13, 4. Kovář  +53, 5. Camrda (všichni Whirlpool Author) +1:22, 6. Bittner (puskinak.cz) +2:13.
 


Zdroj: ČSC


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí