Králem cyklistiky 2020 vyhlášen Tomáš Bábek

Králem cyklistiky 2020 vyhlášen Tomáš Bábek

Datum vydání: 20.03.2021

Králem cyklistiky roku 2020 se stal j​iž podruhé ve své kariéře sprinter Tomáš Bábek.

V tradiční anketě o nejlepšího cyklistu roku, která se pravidelně koná již 56 let, obdržel český reprezentant v dráhové cyklistice Tomáš Bábek nejvyšší počet hlasů. Druhý nejvyšší počet hlasů získal silničář Josef Černý a o třetí místo se se shodným počtem hlasů v anketě podělili biker Ondřej Cink s nadějným Mathiasem Vackem. 
 

Bábkovo prvenství v anketě přinesly zejména jeho výkony a výsledky na loňském dráhovém vrcholu roku 2020, na Evropském šampionátu na dráze v bulharském Plovdivu. Tomáš na něm vybojoval zlato v závodu na 1 km s pevným startem a spolu s Dominikem Topinkou, Martinem Čechmanem a Jakubem Šťastným stříbro v týmovém sprintu.

„Já si tohoto ocenění v anketě velice vážím. Beru to také jako kompenzaci za loňský rok, kdy jsem si myslel, že po vítězství na Evropských hrách v Baku bych mohl Krále vyhrát. Je to ovšem ocenění nejen mojí práce, ale i trenéra Petra Klimeše a všech lidí z Dukly Brno,řekl úřadující Mistr Evropy Tomáš Bábek.

Druhý v anketě, reprezentant v silniční cyklistice Josef Černý, zaujal hlasující odborníky a novináře zcela jistě svým loňským výborným výkonem, když dokázal po sólové jízdě vyhrát 19. etapu Giro d´Italia, což mu pomohlo rovněž ke smlouvě v prestižní WorldTourové stáji Deceuninck–Quick-Step. Svou loňskou závodní sezónu a výhled do té letošní Josef přiblížil i v rámci slavnostního večera:

"Své další účinkování v profesionálním pelotonu jsem řešil přes svého manažera a na Giru, které bylo prakticky až v závěru sezony, jsem se snažil o co nejlepší výsledek. Do té doby jsem neměl ještě podepsanou smlouvu. To se podařilo až koncem listopadu. Můj nový tým sbírá nejvíce vítězství, je tu skvělá parta a Zdeněk Štybar se vším poradil, na soustředění jsme vždy byli spolu. V kontaktu jsme stále i když nemáme stejný program," řekl časovkářský specialita.

"Na ty se budu soustřeďovat i letos a doufám, že něco předvedu," dodal.

Ondřej Cink, který se v anketě dělí s Mathiasem Vackem o třetí místo, měl uplynulý rok velmi náročný. Potýkal se se zdravotními potížemi a musel absolvovat menší operaci srdce. Přesto vybojoval skvělé páté místo na světovém šampionátu.

"Pandemickou situaci jsem zpočátku vnímal relativně v pohodě, ale nyní to již trvá hodně dlouho a pro všechny je to psychicky náročné. Je dobré, že se alespoň nějak závodění můžeme věnovat, ale rozhodně to není jako dříve." 

V kategorii Juniorka a Junior roku 2020 byli vyhlášeni Aneta Novotná, loňská bronzová medailistka z Mistrovství světa horských kol a loňský Mistr Evropy v časovce Mathias Vacek. I přes to, že juniorská kategorie byla v roce 2020 nejvíce zasaženou kategorií, co do množství zrušených šampionátů, podařilo se českým juniorkám a juniorům výsledkově prosadit a vybojovat řadu cenných umístění v evropském i světovém pelotonu, což je díky těmto mladým nadějím pro českou cyklistiku skvělý výhled do budoucnosti.

V rámci večera bylo také odhaleno nové logo Českého svazu cyklistiky. Prezident ČSC Petr Marek představil hlavní myšlenku jeho vzniku:

„Chtěli jsme, aby nové logo bylo svým pojetím společné pro všechny cyklisty a všechny cyklistické disciplíny, což se doufám povedlo.“

Společné pojetí podoby loga a spojení všech disciplín i všech úrovní výkonnosti cyklistů včetně hobby jezdců pak ještě doplňuje nový claim svazu „Jedem za všechny“.

Petr Marek rovněž zmínil i plány a vize Českého svazu cyklistiky do dalších let. Velký důraz bude kladen na bezpečnost cyklistů v silničním provozu a také na „hobby“ a virtuální cyklistiku.

"V loňském roce doznala cyklistika vzhledem k epidemiologické situaci velkého vzrůstu, protože jízda na kole byla jedna z mála sportovních aktivit, které mohli lidé během omezení pohybu provozovat, za což jsme byli velmi rádi. Následně v období lockdownu, kdy se již nedalo ani chodit ven, jsme připravili a spustili projekt virtuální cyklistiky ŠKODA e CUP, během kterého se mohou cyklisté udržovat v kondici, zazávodit si a to i se závodníky z celého světa a přitom jet doma v obýváku. A další velmi významnou prioritou, které se chceme a musíme věnovat je bezpečnost cyklistů v silničním provozu a ve spolupráci se ŠKODA Auto je to startovní výstřel to pro nové heslo Jedem za všechny," řekl Petr Marek.


Celý průběh slavnostního vyhlašování ankety Král cyklistiky byl podřízen přísným epidemiologickým opatřením. V maximální míře bylo přistoupeno k virtuálnímu představení oceněných. Scéně dominoval „obývací pokoj s velkou televizí“, do kterého usedali pozvaní hosté a ocenění sportovci v hlavních kategoriích. Na podium ve studiu vystoupili jen vítězové hlavních kategorií - nejlepší juniorka bikerka Aneta Novotná, její protějšek Mathias Vacek však pouze z obrazovky, dále Tomáš Bábek a Ondřej Cink, zatímco Pepa Černý, z důvodu účasti na etapovém závodě v Belgii, pozdravil všechny rovněž jen z obrazovky.

Do Síně slávy byl přivítán další nový člen, bývalý vynikající silničář Antonín Bartoníček. V minulosti byli uvedeni do Síně slávy největší legendy české a československé cyklistiky Jiří Daler, bratři Jan a Jindřich Pospíšilové, Jan Smolík a Jan Veselý. Jejich nový parťák Bartoníček vyhrál šest etap na Závodu míru, byl trenérem reprezentačního výběru a po revoluci v roce 1989 se z něj stal úspěšný „cyklobyznysmen“.

"Život cyklisty byl nejkrásnější," řekl a zavzpomínal na závěry etap, kdy se o vavříny bojovalo před vyprodanými stadiony na dlouhém škvárovém okruhu. 

Kromě samotného Krále a hlavních oceněných byli vyhlášeni i nejlepší sportovci jednotlivých disciplín, ti ovšem již jen virtuálně. Zajímavou částí večera bylo téma ŠKODA AUTO ve spojení s Tour de France. Divákům byl představen ředitelský vůz - plně elektrické SUV ŠKODA Enyaq iV, v němž absolvoval loňskou ´Starou dámu´ ředitel Christian Prudhomme a diváci mohli nahlédnout i do útrob interiéru tohoto unikátního vozu. 

Nový Král cyklistiky 2020 Tomáš Bábek převzal z rukou vedoucího marketingu ŠKODA AUTO Petra Janeby symbolický i pravý klíč k plně elektrickému automobilu modelu Enyaq iV, který bude moci třiatřicetiletý dráhař v roce 2021 používat.

"Král si zaslouží vždy vše nejlepší a nejvíc. Víc prozrazovat nebudeme, ale možná se uvidíme na Tour de France," řekl Petr Janeba při předání ceny.

„Společnost ŠKODA AUTO vždy podporovala cyklistiku a fandila cyklistům! Věřím, že spojení bez emisní mobility vozů ŠKODA a cyklistiky bude vítané a nový vůz Enyaq iV, který bude doprovázet cyklistické pelotony a závody závodníci ocení. Ať už proto, že auto bude velmi tiché, bude bezpečné a hlavně jim nebude ani trošičku smrdět,“ dodal s úsměvem.

Král cyklistiky 2020 – seznam oceněných

Anketa Král cyklistiky

 

1

Tomáš Bábek

2

Josef Černý

3

Ondřej Cink

3

Mathias Vacek

Juniorka 2020

Aneta Novotná

Junior 2020

Mathias Vacek

Síň slávy

Antonín Bartoníček

 

Ocenění v jednotlivých disciplínách  
 

 

Nejlepší Muž

Nejlepší Žena

Nejlepší Junior 

Nejlepší Juniorka

sálovka

Jiří Hrdlička st.

Adéla Přibylová

Dominik Otásek

Alena Florová

BMX

Adam Hladík

Eliška Bartůňková

Matěj Linhart

Michaela Hájková

cyklokros

Michael Boroš

Kateřina Nash

Matěj Stránský

Julia Kopecky

dráha

Tomáš Bábek

Sára Kaňkovská

Štěpán Široký

Gabriela Bártová

MTB

Ondřej Cink

Jitka Čábelická

Jan Zatloukal

Aneta Novotná

para cyklistika

Ivo Koblasa

Kateřina Antošová

 

 

silnice

Josef Černý

Jarmila Machačová

Mathias Vacek

Kristýna Burlová

 
Zdroj a foto: ČSC


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí